Ajankohtaista

Urapolulla-verkkopalvelu auttaa kohti ammattia ja työelämää

Helsingin ja Jyväskylän yliopistot ovat yhteistyössä luoneet ensi sijassa korkea-asteen opiskelijoiden ja heidän ohjaajiensa käyttöön uuden urasuunnittelun verkkopalvelun. Urapolulla-palvelu on rakennettu toimimaan kiinteästi Töissä.fi-sivuston kanssa, jonne on koottu suomalaisten korkeakoulujen uraseurantatietoa. Sivustoja voi käyttää myös toisistaan riippumatta.

Palvelu tukee niin urapohdinnoissaan edistynyttä opiskelijaa kuin opintojaan aloittavaa fuksiakin, joka on vasta herännyt pohtimaan paikkaansa työelämässä. Palvelua testattiin myös lukioissa, joiden opinto-ohjaukseen se soveltuu luontevasti.

Urapolulla-palvelu hyödyntää ja syventää muun muassa Töissä.fi-sivuston uratarinoiden käyttöä osana omaa urasuunnittelua. Kehittämistyössä pidettiin tärkeänä, että se soveltuu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Palvelun tehtäviä voi tehdä yksin tai ryhmässä ohjaajan tuella esimerkiksi urasuunnittelun työpajoissa.

Palvelu toimii niin tietokoneissa kuin mobiililaitteissa. Käyttäjä voi hyödyntää sivustoa kokonaisuudessaan tai valita jonkun teeman tehtävineen ja keskittyä siihen. Tehtävät voi tallentaa ja palata niiden pariin myöhemmin.

– Urapolulla-palvelu kutsuu käyttäjiä pohtimaan omia urapolkujaan omien elämäntarinoidensa kautta. Elämänkokemukset ja tarinat ovat läsnä niin videoiden kuin uratarinoiden muodossa. Itse kukin voi löytää niistä heijastuspintaa omiin pohdintoihinsa ja saada uusia oivalluksia urapolulleen, palvelun kehittämisessä mukana ollut projektisuunnittelija Eija Hanhimäki Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksesta toteaa.

Pedagoginen ote ja tutkimustieto taustalla

Uraansa suunnittelevalle nuorelle aikuiselle on ollut tarjolla eri tyyppisiä palveluja jo aikaisemminkin. Urapolulla-verkkopalvelu eroaa näistä pedagogisen otteensa kautta. Kehittäjätiimin vankka uraohjauskouluttajakokemus sekä tutkimuksellinen tieto luovat perustan palvelulle.

Työelämä, ammatit, tehtävät ja niiden vaatimukset koetaan usein vaikeiksi hahmottaa. Omassa urasuunnittelussa ei oikein tiedetä, mistä pitäisi lähteä liikkeelle. Ei osata kysyä, koska ei tiedetä, mitä pitäisi kysyä.

Titta Turunen on luotsannut Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitokselta käsin Töissä-hankkeessa seitsemän hengen Urapolulla-tiimiä innostunein ottein ja odottaa Urapolulla-sivuston saamaa palautetta käyttäjiltä.

– Urapolulla-palvelu on kuin kameleontti. Se muuntautuu hyvin monenlaiseen työskentelyyn tulevaisuuskysymysten ja urasuunnittelun parissa ja antaa käyttäjilleen konkreettisia työkaluja, joiden avulla visioida omaa urapolkumatkaa elämässä eteenpäin. Jatkuva palvelun kehittäminen on työn lähtökohta. Kuuntelemme tarkasti käyttäjiltä saamaamme palautetta, jotta voisimme kehittää palvelua vieläkin paremmaksi kameleontiksi ja työkaluksi korkea-asteelta työelämään ponnistaville opiskelijoille, alanvaihtajille ja korkea-asteen opintoja pohtiville toisen asteen opiskelijoille, Turunen kertoo.

Urapolulla-palvelu ohjaa käyttäjää askel askeleelta eteenpäin – toki käyttäjä voi hyödyntää palvelua vapaasti haluamallaan tavalla. Vastaamalla Urakysely-osion kysymyksiin palvelu ohjaa asiakkaan kohdennetusti syventymään urasuunnittelun kannalta häntä askarruttaviin teemoihin, joiden työstämisestä hänen olisi hyvä aloittaa. Osa tehtävistä vaatii vain vähän aikaa – enemmän pohtimista vaativat tehtävät on mahdollista tallentaa itselleen ja jatkaa seuraavalla kerralla. Tehtävien vastaukset saa myös tulostettua itselleen.

Urapolulla-tiimi järjestää koulutuksia ympäri maata vuoden loppuun asti. Koulutuksista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä yliopistonopettaja Sirkku Anttoseen: sirkku.m.anttonen@jyu.fi tai puh. 040 8055145.

Lisätietoja:

projektikoordinaattori Titta Turunen: titta.s.turunen@jyu.fi tai puh. 040 7042349,

projektisuunnittelija Eija Hanhimäki: eija.h.hanhimaki@jyu.fi tai puh. 040 8054940.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , , ,