Taidon oppimisen, opettamisen ja valmentamisen maailman parhaat asiantuntijat koolla

Second scientific conference on Motor Skill Acquisition 15.-17.11.2017

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta, KIHU ja Kisakallion urheiluopisto järjestävät yhteistyössä kansainvälisen taidon oppimisen ja opettamisen konferenssin Lohjalla Kisakalliossa 15.-17.11.2017.

Konferenssi yhdistää yhdistää ainutlaatuisella tavalla teoriaa ja käytäntöä kansainvälisten tutkijoiden ja käytännön asiantuntijoiden johdolla. Käytännön esimerkkien avulla valmentajat, opettajat ja ohjaajat saavat konkreettista apua omaan toimintaansa. Kisakallion rehtori ja valmennuskeskuksen johtaja Asko Härkönen on ylpeä siitä, että maailman parhaat liikuntataidon asiantuntijat kokoontuvat Kisakallioon. Konferenssi on ainoa laatuaan.

– Hienoa, että voimme yhdessä Liikuntatieteellisen ja KIHU:n kanssa tuoda suomalaisille ja kansainvälisille vieraillemme viimeisintä tutkittua tietoa taidon oppimisesta, Härkönen toteaa.

Urheilun ja liikunnan tutkimuskeskuksessa Englannin Sheffieldissä liikuntataitojen professorina työskentelevä Keith Davids isännöi jo toista kertaa kansainvälistä Motor Skills -konferenssia Suomessa ja Kisakalliossa.

Kokenut professori peräänkuuluttaa urheilun ja liikunnan ammattilaisten avointa asennetta. Valmentamisen ja opettamisen sijaan pitäisi keskittyä oppimiseen.

– Miten oppi menee perille? Monessa yhteydessä on todettu, että urheilijoilla olisi annettavaa myös valmentajien suuntaan. Tärkeintä on oppiminen ja yhteistyö. Omassa työssäni tutkin tällä hetkellä harjoitusyksikön mikrorakennetta eli päivittäistä harjoittelua, ja sen suhdetta makrosykleihin, eli pidempiin valmennusohjelmiin, sekä valmentajien, opettajien ja urheilijoiden välisiä linkkejä ja yhteistyön merkitystä. On selvää, että valmennuksen pitäisi olla vaihtelevampaa sisältäen enemmän erilaisia variaatioita, Davids toteaa.

Konferenssin osalta Davids on tyytyväinen erityisesti siihen, että tieteen lisäksi mukana on aikaisempaa enemmän käytännön toimintaa. Se tulee edistämään keskustelua ja sen myötä auttamaan harjoittelun kehittämisestä.

– Demonstraatiot antavat hyvän mahdollisuuden puhua, keskustella ja jakaa ajatuksia maailman huippututkijoiden kanssa. Olkaa rohkeita, kysykää ja tuokaa esille omia kokemuksianne.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtaja Sami Kalaja on yksi konferenssin keskeisistä alullepanijoista ja asiantuntijoista. Hän suosittelee konferenssia laajasti kaikille liikunta-alalla toimiville.

– Konferenssiin kannattaa tulla kaikkien, jotka ovat kiinnostuneita liikunta- ja urheilutaitojen oppimisesta. Liikuntatieteilijät, liikunnanopettajat, urheiluvalmentajat ja fysioterapeutit kiinnostuvat varmasti konferenssin luennoista ja käytännön demonstraatioista.

Konferenssiin osallistuu yli 300 asiantuntijaa Suomesta ja ulkomailta.

Lehtori Timo Jaakkola, puh. 040 805 3949, timo.jaakkola@jyu.fi

#motorskillsconf2017