Opiskelijoiden peli voitti Tilastojen havainnollistaminen -kilpailun

Miten elämäsi olisi kulkenut, jos olisit syntynyt 100 vuotta sitten? Tätä kysyy Jyväskylän yliopistossa kurssityönä syntynyt peli, joka voitti Tilastokeskuksen opiskelijoille järjestämän Tilastojen havainnollistaminen -kilpailun.

Keväällä 2017 journalistiikan ja tietotekniikan oppiaineiden yhteisellä Uutispeliprojekti-kurssilla opiskelijat etsivät uusia journalistisia esittämistapoja. Molempien oppiaineiden opiskelijoista muodostetun tiimin voimin kehitettiin Ennen oli kaikki… -peli.

Pelissä pelaaja syntyy Keski-Suomen alueelle vuonna 1917. Tavoitteena on tutustuttaa pelaaja siihen, miten 100 vuotta sitten syntyneen sukupolven elämä eteni. Idea peliin tuli Suomi 100 -juhlavuodesta.

Ennen oli kaikki… -pelissä pelaajan itse tekemät valinnat ja tilastoihin perustuvat todennäköisyydet rakentavat pelaajan elämänpolun. Keskeistä on uudelleenpelattavuus: jokainen pelikerta voi päättyä erilaiseen lopputulokseen. Peli on tyypiltään tekstipohjainen elämäsimulaatio, jossa valokuvat tuovat menneisyyden lähelle. Peli on julkaistu yhteistyössä Keski-Suomen museon kanssa.

– Uutispelikurssi on hyvä esimerkki digitaalisen viestinnän uusista muodoista, jotka soveltuvat hyvin myös koulujen opetuskäyttöön. Lisäksi kurssi on mahdollistanut tiedekuntien opettajien välisen uudenlaisen yhteistyön, jossa on myös toimiva työelämäyhteys, kertoo Turo Uskali, yksi kurssin opettajista.

Uskalin mukaan uutispelikurssi on opettanut ennen kaikkea tiimityön tekemistä sekä projektien hallintaa. Kurssi toi myös esille, että IT-tiedekunnassa projektien hallinnan taidot ovat olleet selvästi paremmalla tasolla kuin humanistis-yhteiskuntatieteellisessä.

– Tämä synnyttikin tarpeen projektiopintojen kehittämiseen humanistis-yhteiskunnallisessa tiedekunnassa. Projektiopintojen kehittämisprojekti sai tiedekunnalta hankerahoitusta, jonka turvin on tarkoituksena kehittää vuoden loppuun mennessä kaikille opettajille avointa opetusmateriaalia, Uskali sanoo.

Ennen oli kaikki… -historiapelin opiskelijatyöryhmä:

Veera Hasala, projektipäällikkö, ohjelmoija
Pauliina Karjalainen, pelisuunnittelija, graafikko