Kestävä proteiinijärjestelmä Keski-Suomeen

Kick off -seminaari Savutuvan Apajalla 1.12.2017 klo 8.30–15.00

Keski-Suomen kestävän proteiinijärjestelmän tutkimus- ja pilotointihanke saa alkusysäyksensä Savutuvan Apajalla järjestettävässä kick off -tilaisuudessa perjantaina 1.12.2017. Tilaisuuden järjestää Jyväskylän yliopiston Food system studies -tutkimusryhmä ja se potkaisee käyntiin kaksi hanketta: Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman ScenoProt -hankkeen osana käynnistyvän alueellisen tapaustutkimuksen ja Sitran rahoittamaan "Jyväskylän seutukunnasta kestävien proteiiniketjujen ja proteiinikiertotalouden Piilaakso" -hankkeen.

Novel protein sources for food security (ScenoProt) -konsortio tutkii uusia kasveihin, sieniin, kaloihin ja hyönteisiin perustuvia proteiinilähteitä ja -tuotteita, joiden avulla vuonna 2030 kuluttajat syövät maukkaampaa, terveellisempää ja kestävämmin tuotettua ruokaa. Sitran "Piilaakso"-hankkeen tavoitteena on edistää kiertotalouden periaatteita noudattavan kestävän alueellisen ruokajärjestelmän kehittämistä.

Seminaari tuo yhteen viimeisimmän tutkimustiedon ja tiedon käyttäjät koko ruokajärjestelmän laajuudelta ja siinä kuullaan ScenoProt -hankkeen tutkijoiden sekä ruokajärjestelmän käytännön toimijoiden alustuksia. Tilaisuudessa keskustellaan muun muassa alla olevista kysymyksistä:

• Mitä ovat vaihtoehtoiset proteiinilähteet ja millaisia ovat proteiinijärjestelmän vaihtoehtoiset tulevaisuudet?
  • Millaisia vaikutuksia vaihtoehtoisilla proteiinilähteillä on ympäristöön ja terveyteen?
  • Miten ruokajärjestelmän eri toimijat voivat edistää kestävää proteiinijärjestelmää?
  • Miten vaihtoehtoiset proteiinilähteet kohtaavat kuluttajat ja markkinat?

• Dosentti, yliopistotutkija Ari Paloviita, 040 576 7833, ari.paloviita@jyu.fi
  • Professori Tiina Silvasti, 040 805 4218, tiina.silvasti@jyu.fi
  • Food system studies -tutkimusryhmän kotisivu, www.jyu.fi/foodsystem

ScenoProt - Uusia proteiinilähteitä ruokaturvan ja ympäristön hyväksi https://www.luke.fi/scenoprot/