Ajankohtaista

Kestävä proteiinijärjestelmä Keski-Suomeen

Kick off -seminaari Savutuvan Apajalla 1.12.2017 klo 8.30–15.00

Keski-Suomen kestävän proteiinijärjestelmän tutkimus- ja pilotointihanke saa alkusysäyksensä Savutuvan Apajalla järjestettävässä kick off -tilaisuudessa perjantaina 1.12.2017. Tilaisuuden järjestää Jyväskylän yliopiston Food system studies -tutkimusryhmä ja se potkaisee käyntiin kaksi hanketta: Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman ScenoProt -hankkeen osana käynnistyvän alueellisen tapaustutkimuksen ja Sitran rahoittamaan "Jyväskylän seutukunnasta kestävien proteiiniketjujen ja proteiinikiertotalouden Piilaakso" -hankkeen.

Novel protein sources for food security (ScenoProt) -konsortio tutkii uusia kasveihin, sieniin, kaloihin ja hyönteisiin perustuvia proteiinilähteitä ja -tuotteita, joiden avulla vuonna 2030 kuluttajat syövät maukkaampaa, terveellisempää ja kestävämmin tuotettua ruokaa. Sitran "Piilaakso"-hankkeen tavoitteena on edistää kiertotalouden periaatteita noudattavan kestävän alueellisen ruokajärjestelmän kehittämistä.

Seminaari tuo yhteen viimeisimmän tutkimustiedon ja tiedon käyttäjät koko ruokajärjestelmän laajuudelta ja siinä kuullaan ScenoProt -hankkeen tutkijoiden sekä ruokajärjestelmän käytännön toimijoiden alustuksia. Tilaisuudessa keskustellaan muun muassa alla olevista kysymyksistä:

  • Mitä ovat vaihtoehtoiset proteiinilähteet ja millaisia ovat proteiinijärjestelmän vaihtoehtoiset tulevaisuudet?
  • Millaisia vaikutuksia vaihtoehtoisilla proteiinilähteillä on ympäristöön ja terveyteen?
  • Miten ruokajärjestelmän eri toimijat voivat edistää kestävää proteiinijärjestelmää?
  • Miten vaihtoehtoiset proteiinilähteet kohtaavat kuluttajat ja markkinat?

  Lisätietoja:

  • Dosentti, yliopistotutkija Ari Paloviita, 040 576 7833, ari.paloviita@jyu.fi
  • Professori Tiina Silvasti, 040 805 4218, tiina.silvasti@jyu.fi
  • Food system studies -tutkimusryhmän kotisivu, www.jyu.fi/foodsystem

ScenoProt - Uusia proteiinilähteitä ruokaturvan ja ympäristön hyväksi https://www.luke.fi/scenoprot/
Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittama hanke

Jyväskylän seutukunnasta kestävien proteiiniketjujen ja proteiinikiertotalouden Piilaakso
https://www.sitra.fi/uutiset/nelja-aluetta-harppaavat-kestavan-ruoan-edellakavijoiksi/
Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) rahoittama hanke

Tilaisuuden ohjelma:

Keski-Suomen kestävä proteiinijärjestelmä

Alueellinen ScenoProt -hankkeen ja Sitran "Jyväskylän seutukunnasta kestävien proteiiniketjujen ja proteiinikiertotalouden Piilaakso" -hankkeen yhteinen kick off -tilaisuus

Perjantai 1.12. klo 8.30–15.00, Savutuvan Apaja, Opinsaunankiuas, 40820 Haapaniemi, Jyväskylä

8.30 Ilmoittautuminen (tarjolla aamukahvi ja suolainen kahvileipä)

9.00 Tervetulosanat: Professori Tiina Silvasti, Jyväskylän yliopisto

9.10 ScenoProt-hankkeen esittely: Erikoistutkija, hankejohtaja Anne Pihlanto, Luonnonvarakeskus

9.20 Suomen proteiinijärjestelmän vaihtoehtoiset tulevaisuudet: Tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmonen, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto

9.35 Alueellinen kestävä ruokajärjestelmä: Asiantuntija Hanna Mattila, Sitra

9.40 Kestävän kehityksen näkökulmia proteiinijärjestelmään (a 10 min + 5 min keskustelu)

  • Kestävä alueellinen proteiinijärjestelmä: Yliopistotutkija Ari Paloviita, Yliopistotutkija Antti Puupponen ja Tutkijatohtori Teea Kortetmäki, Jyväskylän yliopisto
  • Terveys: Yliopistonlehtori Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto
  • Ympäristö: Professori Sirpa Kurppa, Luonnonvarakeskus

10.25 Tauko 5 min

10.30 Uusinta tutkimustietoa vaihtoehtoisista proteiinilähteistä (a 10 min + 5 min keskustelu)

  • Kalat: Tutkija Tapio Keskinen, Luonnonvarakeskus
  • Hyönteiset: Tutkija Pertti Marnila, Luonnonvarakeskus
  • Markkinat ja kuluttajat: Antti Isokangas, Makery Oy

11.15 Lounas

12.15 Proteiinipitoiset viljelykasvit: Erikoistutkija Marjo Keskitalo, Luonnonvarakeskus

12.30 Keskisuomalaisten ruoka-alan toimijoiden kokemuksia (a 15 min + 5 min keskustelu)

  • Marja Komppa, Järki-Särki Oy
  • Paula Puikkonen, Kylän kattaus, Jyväskylän kaupunki
  • Tommi Saltiola, Hamppumaa Oy

13.30 Tauko 5 min

  • Jari Elonen, Elonen Oy
  • Helena Simulainen, Saarioinen Oy
  • Yhteenveto ja loppusanat: Professori Tiina Silvasti, Jyväskylän yliopisto

14.25 Päätöskahvit ja vapaamuotoinen seurustelu

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,