Ajankohtaista

Väitös: 8.12.2017 Skypellä yrityksille jopa 90 % säästöt koulutuskuluissa: Monimutkaisen teknologian opettaminen etänä tehokasta (Koivulahti-Ojala)

Alkamisaika: perjantai 08. joulukuuta 2017, 16.00

Päättymisaika: perjantai 08. joulukuuta 2017, 19.00

Paikka: Mattilanniemi, Agora, Delta

MerviKoivulahtiOjalanettikuvaajaStudioBrahe.jpg
Mervi Koivulahti-Ojala kuva: Studio Brahe
FM Mervi Koivulahti-Ojalan tietojenkäsittelytieteen väitöskirjan ”On UML modeling tool evaluation, use and training” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Tommi Mikkonen (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Pekka Abrahamsson(Jyväskylän yliopisto). 

 

IT-ala on tunnettu nopeasta kehittymisestään. Tietotyöläisen täytyy kyetä omaksumaan uusia teknologioita, menetelmiä ja työkaluja yhä uudelleen uransa aikana. Tämä on asettanut yritykset merkittävän haasteen eteen henkilöstön koulutuksen suhteen. Monet yritykset turvautuvat edelleen tehottomaan ja kalliiseen luokkahuonemalliin. Koivulahti-Ojala on tutkinut menetelmää, jonka avulla yritykset voivat kouluttaa tehokkaasti omia osaajiaan mallintamaan ohjelmistoja. Hän tutki UML-mallinnuskielen ja UML-mallinnustyökalun käyttöönottoa hajautetussa tuotekehitysorganisaatiossa. Unified Modeling Language™ (UML) on kansainvälinen standardi mallinnuskielelle.

Koulutus takaa taidot

- UML-mallinnustyökalua käytetään ohjelmiston vaatimusten, arkkitehtuurin ja rakenteen kuvaukseen, ohjelmakoodin generointiin sekä testauksen automatisointiin. UML-mallinnustyökaluja käytetään tuhansissa tuotekehitys- ja ohjelmistoalan yrityksissä, Koivulahti-Ojala kertoo.

Keskeisiä asioita UML-mallinnustyökalun käyttöönotossa ovat versionhallintaominaisuuksien käyttöönotto sekä koulutus. Versionhallinta mahdollistaa usean eri käyttäjän samanaikaisen mallien ylläpidon.

- Mallinnustyökalun käyttöönotto vaatii jatkuvaa tukea ja koulutusta, koska UML-mallinnuskieli on laaja kokonaisuus. Koulutusta on tärkeää järjestää säännöllisesti, Koivulahti-Ojala arvioi.

Skypeä voidaan käyttää monimutkaisen teknologian koulutukseen

- Yksinkertaisia kokoustyökaluja, kuten Skype-ohjelmaa, voidaan käyttää monimutkaisen teknologian kuten UML-mallinnuskielen opetukseen. Silloin on kuitenkin kiinnitettävä erityistä huomiota vuorovaikutukseen, Koivulahti-Ojala toteaa.

Koulutus on suunniteltava oppijan kannalta mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Kouluttajalla on oltava riittävä tiedot ja taidot sekä kokousjärjestelmän käytöstä että opetettavasta asiasta.

- Tutkitussa yrityksessä saatiin aikaiseksi 88% säästöt kehittämällämme opetusmenetelmällä, Koivulahti-Ojala innostuu.

Lisätietoja:

Mervi Koivulahti-Ojala, 0405224827, meelheko@jyu.fi

Tiedottaja Anitta Kananen, 040 805 4142, tiedotus@jyu.fi

Mervi Koivulahti-Ojala valmistui ylioppilaaksi Loimaan lukiosta vuonna 1990 ja filosofian maisteriksi Turun yliopistosta 1998 tietotekniikan aineenopettajan linjalta. Koivulahti-Ojala on työskennellyt Nokian ja Microsoftin tietohallinnossa asiantuntija- ja johtotehtävissä vuosina 1996-2016. Vuodesta 2016 Mervi Koivulahti-Ojala on toiminut konsulttina Bynfo Oy:ssa, joka kehittää yrityksille analytiikka- ja tietovarastoratkaisuja sekä tarjoaa niihin liittyviä palveluja.

Teos on julkaistu sarjassa Jyväskylä Studies in Computing numerona 269, 86 s., Jyväskylä 2017, ISSN: 1456-5390; ISBN: 978-951-39-7272-1 (nid), ISBN 978-951-39-7273-8 (PDF). Sitä saa Jyväskylän yliopiston kirjaston julkaisuyksiköstä, puh. 040 8053825, myynti@library.jyu.fi. Väitöskirja on saatavilla myös sähköisenä osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7273-8

Abstract

Unified Modeling Language™ (UML) is an international standard for systems modeling. UML is used for modeling requirements, architecture, detailed design, and software code generation. UML modeling tools offer graphical editors for UML model development, generating software from UML models, creating UML models from the software, and supporting collaborative model development. This thesis offers new knowledge about UML modeling tool use, evaluation, and training. The main research question is: How can a globally distributed product company where UML modeling activities are scattered across different locations and countries implement a UML modeling tool? Five studies comprise the research process. The first study provided new information concerning how UML and UML modeling tools can be used in the context of product requirements and release management process. In the second study, version management capabilities of the UML modeling tool were evaluated. The main contribution of this study was the creation and evaluation a set of evaluation criteria. A virtual meeting tool (VMT)-based training method for teaching UML and the features of a UML modeling tool was designed and evaluated in the third study. According to the study, the VMT-based training positively impacted learners’ skills, knowledge, and motivation and they were satisfied with the training. The training cost decreased in the case company by 88% compared to traditional classroom training. In the fourth study, a new instrument was developed for measuring users’ satisfaction with the UML modeling tool and service. A longitudinal case study was conducted to evaluate several classes of e-teaching tools supporting the teaching of UML and the UML modeling tool during the fifth study. E-teaching tools facilitate learning both asynchronously (e.g., Wikis) and synchronously (e.g., video-conferencing). According to this study intranet and virtual meeting tool (VMT) were used to support UML and UML modeling tool training in terms of application knowledge covering commands and tools embedded in the information system; business context knowledge covering the use of information systems to effectively perform business tasks; and collaborative task knowledge covering how others use the information system in their tasks.

Lisätietoja

Mervi-Koivulahti Ojala
meelheko@live.fi
kuuluu seuraaviin kategorioihin: