Ajankohtaista

Jyväskylästä proteiinikiertotalouden Piilaakso

Kala on tärkeä proteiininlähde. Kuva: Petteri Kivimäki
Kala on tärkeä proteiinilähde. Kuva: Petteri Kivimäki

Jyväskylään on syntynyt innovatiivisen ruokatutkimuksen keskittymä, jonka visiona on tehdä alueesta proteiinikiertotalouden Piilaakso. Jyväskylän yliopiston Food System Studies -tutkimusryhmä yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta on saanut merkittävän 600 000 euron rahoituksen Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa ScenoProt: Uusia proteiinilähteitä ruokaturvan ja ympäristön hyväksi -hankkeessa.

Hankkeen tavoitteena on kehittää Suomen ruokajärjestelmää kestävämmäksi ja omavaraisemmaksi proteiinien osalta. Lisäksi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on myöntänyt tutkimusryhmälle rahoituksen hankkeelle "Jyväskylän seutukunnasta kestävien proteiiniketjujen ja proteiinikiertotalouden Piilaakso", jossa etsitään keinoja luoda alueellisesti kestävä, ja kiertotalouden periaatteita noudattava proteiinijärjestelmä Keski-Suomeen.

ScenoProt-konsortio tutkii uusia kasveihin, sieniin, kaloihin ja hyönteisiin perustuvia proteiinilähteitä ja -tuotteita, joiden ansiosta vuonna 2030 kuluttajat syövät maukasta, terveellistä ja kestävästi tuotettua ruokaa. Jyväskylän osalta tutkimus painottuu kestävän kehityksen tapaustutkimukseen, jossa tutkimuksen kohteena on Keski-Suomen proteiinijärjestelmä. Konsortiota johtaa Luonnonvarakeskus.

Food System Studies -ryhmä on saanut tutkimusrahoituksen myös Sitralta. Se on tarkoitettu kestävien alueellisten ruokajärjestelmien luomiseen. Jyväskylän seutukunnan lisäksi verkostoon valittiin Järvi-Saimaa, Lappi ja Ahvenanmaa. Jyväskylän yliopistossa selvitetään, miten Keski-Suomi voisi hyötyä kiertotalouden mukaisesta elintarvikejärjestelmästä ja millaisia uusia lähiproteiineja voimme saada syötäväksi. Yliopiston kumppanina hankkeessa on Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Jyväskylän yliopistossa molempia hankkeita toteuttavaa Food System Studies -tutkimusryhmää johtaa professori Tiina Silvasti. Tutkimusryhmän jäseniä ovat yliopistotutkija, dosentti Ari Paloviita, yliopistotutkija Antti Puupponen, projektitutkija Ville Tikka, tutkimusavustaja Lari Nerg sekä tutkijatohtori Teea Kortetmäki (Tampereen yliopisto). Hankkeiden kokonaisarvo vuosina 2017-2020 on 850 000 euroa.

Lisätietoja:

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,