Soveltavan kielitieteen kansainvälinen huippututkija rekrytoitu Jyväskylään

Srikant Sarangi

Professori Srikant Sarangi on nimitetty soveltavan kielentutkimuksen profiliointialueen ReCLaS – Research Collegium for Language in Changing Society osa-aikaisen vierailevan professorin työsuhteeseen. Professori Sarangi on soveltavan kielentutkimuksen, erityisesti ammatillisen ja institutionaalisen viestinnän kansainvälisesti arvostettu huippututkija. Hän toimi professorina Cardiffin yliopistossa 1993–2013 ja sen jälkeen Aalborgin yliopistossa (Professor of Humanities and Medicine).

Aalborgin ja Jyväskylän lisäksi hänellä on osa-aikainen kiinnitys Norwegian University of Science and Technology (NTNU) -yliopistoon Trondheimissa ja Qatarin yliopiston College of Medicine -yksikköön. Lisäksi hän on toiminut vierailevana professorina Hong Kongissa ja Malesiassa. Brittiläinen tiedeakatemia Academy of Social Sciences myönsi hänelle vuonna 2012 Fellow-arvonimen tunnustuksena työstä soveltavan kielitieteen ja viestinnän tutkimuksen saralla.

Sarangi on kolmen korkeatasoisen kansainvälisen lehden päätoimittaja: TEXT & TALK - An Interdisciplinary Journal of Language, Discourse and Communication Studies; Journal of Applied Linguistics and Professional Practice; and Communication and Medicine.

Professori Sarangilla on toimivat yhteistyöverkostot Jyväskylän yliopistoon ja hän tuntee suomalaisen tiedekentän hyvin. Hän on mm. toiminut Suomen Akatemian tieteenala-arvioinnin tehtävissä ja hänet on nimitetty Suomen Tiedeseuran ulkomaiseksi jäseneksi vuonna 2015.

– ReCLaS-kollegion ydintehtävänä on tarkastella kielen roolia muuttuvassa yhteiskunnassa monitieteisellä otteella ja tieteenalaa edistäen. Professori Sarangilla on vankka kokemus monitieteisestä yhteistyöstä ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, joten hänen panoksensa profilointialueen strategiseen kehittämisen ja kansainvälisen vaikuttavuuden lisäämiseen tulee olemaan merkittävä, ReCLaSin johtajat Tarja Nikula-Jäntti ja Anne Pitkänen-Huhta kertovat tyytyväisinä.

– On erityisen hienoa päästä luomaan uudelleen yhteys Jyväskylän yliopiston soveltavan kielentutkimuksen kenttään. ReCLaS-nimen alla tapahtuvassa profilointitoiminnassa kulminoituvat aiemmat saavutukset ja mahdollisuus tuleviin avauksiin.  Se, että Jyväskylän yliopisto tunnustaa soveltavan kielentutkimuksen profiloitumisalueekseen tarjoaa ainutkertaiset mahdollisuudet määrittää uudelleen tutkimusalue sellaisena kuin se nyt tunnetaan Suomessa ja muualla. Odotan innolla, että pääsen osallistumaan tähän tärkeään toimintaan, Sarangi toteaa tehtävään nimittämisestään.

Tarja Nikula-Jäntti, +358405565877, tarja.nikula@jyu.fi

Anne Pitkänen-Huhta, +358504285276, anne.pitkanen-huhta@jyu.fi