Ajankohtaista

Huippututkijat yhdessä oppimisen esteiden kimppuun

GraphoGame-peli on hyvin käytännönläheinen. Kuva: Karri-Pekka Kauppinen
GraphoGame-peli on hyvin käytännönläheinen. Kuva: Karri-Pekka Kauppinen

Kansainvälinen ja monitieteinen huippututkijaverkosto kokoontuu Jyväskylään 8.–10.12.2017 etsimään keinoja oppimisvaikeuksien voittamiseksi kautta maailman ja eri kulttuureissa. Tutkijoiden lisäksi tapaamiseen osallistuu kansallisten organisaatioiden, järjestöjen ja yritysten edustajia mm. USAsta, Alankomaista, Venäjältä, Taiwanista ja Brasiliasta.

– Verkostomme tutkijoiden sitoutuneisuutta kuvaa, että he ovat itse toivoneet tätä kokousta ja matkustavat meitä tapaamaan omalla kustannuksellaan, kokouksen järjestäjä, UNESCO-professori Heikki Lyytinen toteaa. Tavoitteenamme on maailmanlaajuinen oppimisen edistämiseen sitoutuneiden eri alojen tutkijoiden yhteishanke, jolle etsimme myös rahoitusta.

Suomalaislapset ja heidän vanhempansa tuntevat Ekapelin, joka on jo yli kymmenen vuoden ajan tukenut lukemaan oppimista kautta maan.

– Ekapelin pelaajamäärät yltävät nykyisin 85 000 pelaajaan kuukausittain ja 9500 pelaajaan päivittäin. Peli on onnistunut myös sukupuolten tasa-arvossa, sillä pojat ja tytöt pelaavat sitä suunnilleen yhtä paljon, professori Ulla Richardson kertoo.

Suomalainen menestystarina matkaa maailmalle

Tutkimusnäyttöön perustuvan Ekapelin hyvät tulokset on jo vuosia noteerattu myös kansainvälisesti. Richardson ja Lyytinen ovat Jyväskylän yliopistossa ja Niilo Mäki Instituutissa toimivien tutkimusryhmiensä kanssa kehittäneet tähän mennessä jo 31 eri kieliversiota 25 maahan laajassa kansainvälisessä yhteistyössä.

Ekapelin kansainväliset versiot tunnetaan nimellä GraphoGame. Tämä tuotemerkki ja kehitystyö on yhteisellä sopimuksella siirtynyt aktiiviseen levitysvaiheeseen, jota toteuttaa Learning Intelligence Group Oy. Kansainvälinen tutkimus- ja kehittämistyö jatkuu tiiviisti nimellä GraphoLearn.

Aikaansaaduista vaikuttavista tuloksista innostuneet tutkijat uskovat hyvin sujuneeseen yhteistyöhön ja haluavat etsiä yhä uusia keinoja, joilla voitaisiin tukea oppimishaasteita kohtaavia lapsia ympäri maailman, myös kehittyvissä maissa.

Kansainvälistä yhteistyötä johtaa arvovaltainen huippututkijaryhmä, jonka jäseniä ovat professori Usha Goswami, University of Cambridge, UK, Elena Grigorenko, Houstonin ja Yalen yliopistot, USA, sekä Moscow State University, Venäjä, Malt Joshi, Texas A&M University, USA, Heikki Lyytinen, Jyväskylän yliopisto ja Niilo Mäki Instituutti sekä Kenneth Pugh, Haskins laboratories, USA.

– Ydintavoitteemme on parantaa maailman kaikkien lasten mahdollisuuksia saada hyvätasoista lukemisen opetusta. Esimerkiksi köyhyyden takia monet lapset jäävät ilman riittävää mahdollisuutta oppia lukemaan, ja myös erilaiset oppimisvaikeudet haittaavat oppimista, Pugh kertoo. Hän on Yalen yliopiston Haskins laboratorioiden johtaja ja kansainvälisen GraphoWorld -huippututkijaverkoston puheenjohtaja.

Mitä Ekapelin jälkeen?

–Tilaisuudessa pohdimme seuraavia askeleita – miten sovellamme lukemaan oppimisessa saatuja kokemuksia ja tuloksia myös uusille alueille, Lyytinen lisää.

Lukemisen lisäksi keskeisiksi yhteisen tutkimuksen ja kehittämisen kohteiksi on nähty mm. esikouluikäisten puhekielen ja sanavaraston kehittyminen sekä peruslaskutaitojen oppiminen.

– Luetun ymmärtämisen edistämiseksi on tehtävä työtä, ja huomioitava myös luonnontieteellisten ja teknologisten aineiden opetussisällöt ja niiden hallinta. Lasten lukutaidon kehittämisestä haluamme edetä myös aikuisten lukutaidon tukemiseen niin omalla kuin vieraalla kielellä, mikä on haasteena etenkin useissa kehittyvissä maissa, Lyytinen painottaa.

Lisätietoa:

Ekapeli: http://www.lukimat.fi/lukeminen/materiaalit/ekapeli

Kansainvälinen GraphoLearn: http://info.grapholearn.com/

Tutkijatapaamisen ohjelma: http://info.grapholearn.com/wp-uploads/2017/12/RCSTEM_Finland_201712_-Open-to-Public.pdf

Lisätietoja:

Professori Heikki Lyytinen, puh.  050 5524 892, heikki.j.lyytinen@jyu.fi

Professori Ulla Richardson, puh.  0400 247 398, ulla.a.richardson@jyu.fi

 

 

 

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,