Jyväskylän yliopisto oppimisteknologioiden kiihdyttämisen koordinaattoriksi

LEAn rahoitus alkaa vuoden 2018 maaliskuun alussa ja jatkuu vuoden 2020 helmikuun loppuun. Sillä on 16 partneria ympäri Eurooppaa. Yhteisbudjetti on 2 miljoonaa euroa, josta Jyväskylän yliopiston osa on n. 310 000 euroa.

– JYUn ja IT-tiedekunnan vahva osaaminen oppimisteknologioiden alalla oli ratkaiseva tekijä koordinoinnin saamisessa, hankkeen vetäjä, jo 11 vuotta oppimisteknologiaa koskevien EU-projektien parissa työskennellyt Kati Clements kertoo.

Hankkeen tavoitteena on siivittää oppimisteknologioihin liittyviä innovaatioita ja saada oppimisen alaa hyödyntämään nykyistä teknologiaa, kuten lisättyä ja virtuaalista todellisuutta, Big Dataa tai oppimisanalytiikkaa aiempaa paremmin. LEAn pohjana on IMAILE-hanke, joka oli oppimisteknologia-alan ensimmäinen PCP-projekti Euroopassa. PCP tulee sanoista Pre-Commercial Procurement ja tarkoittaa demoversioilla julkisen sektorin tarpeisiin luotavia ratkaisuja. PCP:ssa tarjouskilpailu on rajoitettua, mikä parantaa yrityksen mahdollisuuksia pärjätä markkinoilla.

– Yksityinen sektori kykenee panostamaan tutkimukseen, mutta julkisella sektorilla rajalliset määrärahat vaikuttavat kehityksen tasoon. Siksi EU tahtoo varmistua siitä, että myös julkisella puolella on mahdollisuus pysyä mukana kilpailussa, Clements sanoo.

LEAn tavoitteena on huolehtia siitä, että opetusteknologian ohjelmistojen ostaja ja myyjä pystyvät keskustelemaan toisiaan ymmärtäen. Näin ostaja varmasti ymmärtää, mitä on hankkimassa ja mitä ohjelmistolla voi tehdä. Myyjä puolestaan varmistaa kysynnän tuotteelleen. Ostajaorganisaatioita hankkeessa löytyy ympäri Eurooppaa.

– LEAn rinnalle muodostetaan LEA-N-verkosto, jossa ostajat pääsevät keskustelemaan keskenään siitä, missä heidän alallaan mennään. Näin tietotaito kasvaa, Clements kuvailee.

Hankkeen rahoittajana on Euroopan komission Horisontti2020-ohjelma. Kahden vuoden mittaisen hankkeen budjetti on 2 miljoonaa euroa. Tavoitteena on suunnitella kysyntäpohjaisia oppimisteknologioita, jotka ovat älykkäitä, inklusiivisia ja kestävän kehityksen mukaisia. Oppimisteknologia-asiantuntijat tulevat Jyväskylän yliopistosta, Oulun yliopistosta sekä Otto Von Guericke Universitysta (GE). Teknologioiden hankkijaorganisaatiot ovat Halmstadin kunta (SE), Konneveden kunta, Ministerium der Finanzen Sachsen Anhalt (GE), Gothenburg Region (SE), Ajuntament de Viladecans (ES), Citta Di Torino (IT), Municipio de Braga (PO). Lisäksi mukana olevat asiantuntijat ovat INOVA+ (PO), ENTER (AU), Sara Bedin (IT) ja Innova (HU).

Hankkeen vetäjä, tutkijatohtori Kati Clements, kati.clements@jyu.fi, 0503956014

LEAn internetsivu www.learntechaccelerator.eu