Ajankohtaista

Yleisöluennon teemana: Isä vai äiti?

To 1.2.2018 klo 14-16, Ruusupuisto-rakennuksen aula (Alvar Aallon katu 9)

Jyväskylän yliopistossa järjestetään kevätlukukaudella yleisöluentosarja, jonka aiheissa tarkastellaan tasa-arvon kysymyksiä varhaiskasvatuksessa ja pienten lasten hoidon rahallisissa tuissa. Seuraavassa tilaisuudessa pohditaan, miksi edelleen useimmiten äidit vastaavat pienten lasten hoidosta?

Kulttuurissamme elää sitkeänä roolijako, joka näkyy käytännössä äidin suurempana hoivan ja kotitöiden määränä ja esimerkiksi miesten parempina palkkoina. Pikkulapsiperheiden lakisääteisten mahdollisuuksien käyttö työn ja perheen yhdistämisessä on selkeästi sukupuolittunutta. Isien perhevapaiden käyttö on lisääntynyt, kun heille on kiintiöity oma osuus vapaista, mutta silti pieniä lapsia hoitavat pääosin äidit.

– Monet nykypäivän isät ovat aktiivisesti mukana perheen arjessa ja isyydellä on heille suuri merkitys. Valinta, jossa isä jää töistä kotiin hoitamaan pientä lastaan on kuitenkin suhteellisen harvinainen ja saattaa aiheuttaa ympäristössä hämmennystä, yliopistonlehtori Johanna Terävä Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Terävän tutkimusten mukaan jotkut isät ovat jopa joutuneet vaihtamaan työpaikkaa, kun heille ei ole järjestynyt lakisääteistä mahdollisuutta jäädä hoitovapaalle.

Korkeasti koulutetut äidit palaavat muita äitejä useammin töihin heti vanhempainvapaan jälkeen. Pitkään kotihoidon tukea käyttävät puolestaan äidit, joilla on vähän koulutusta, eikä työpaikkaa, johon palata.

– Äitien työhön paluuta tukee usein isän jääminen vuorostaan pienen lapsen kanssa kotiin. Koulutus toimii jakolinjana myös isien perhevapaan käytössä: korkeasti koulutetut pitävät pidemmän perhevapaan muita isiä useammin ja heille taloudelliset syyt ovat muita harvemmin perhevapaan este, tutkimuspäällikkö Johanna Lammi-Taskula Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.

Kaikille avoin Studia Generalia Tasa-arvon kysymykset varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja lastenhoidon tukien järjestelmässä torstaisin klo 14–16 Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto -rakennuksen aulassa (Alvar Aallon katu 9).

Mahdollisuus seurata luentoja verkossa. Suora linkki livelähetykseen on: https://m3.jyu.fi/jyumv/ohjelmat/kptk/kla/studia-generalia

OHJELMA

To 1.2.2018 Isä vai äiti?
Tutkimusjohtaja Johanna Lammi-Taskula
Yliopistonlehtori Johanna Terävä

To 8.2.2018 Yksityinen vai julkinen varhaiskasvatus?
Professori Maarit Alasuutari
Yliopistonopettaja Ville Ruutiainen

To 15.2.2018 Kysely vai haastattelu?
Tutkijatohtori Eija Räikkönen
Tutkijatohtori Anu Kuukka

Lisätietoa:

Johanna Lammi-Taskula, johanna.lammi-taskula@thl.fi
Johanna Terävä, +358408054802, johanna.terava@jyu.fi
CHILDCARE-konsortion vuorovaikutusvastaava Kirsti Karila, puh. 050 396 9675, kirsti.karila@uta.fi
viestintävastaava Anna Siippainen, puh. 0408054033, anna.siippainen@jyu.fi
CHILDCARE-hanke: https://www.jyu.fi/childcare


kuuluu seuraaviin kategorioihin: