Kansainvälinen ekologian talvikoulu vie löytöretkelle luontoon

Alkamisaika: maanantai 12. helmikuuta 2018, 08.00

Päättymisaika: perjantai 23. helmikuuta 2018, 16.00

Paikka: Konneveden tutkimusasema

Perinteinen Jyväskylän kansainvälinen ekologian talvikoulu järjestetään yhdennentoista kerran Konneveden tutkimusasemalla 12.–23.2.2018 kuljettaen biologian, ekologian ja ympäristöalan opiskelijat keskelle talvista luontoa.

Ekologian kansainvälinen talvikoulu on kansainvälisille ja suomalaisille opiskelijoille tarkoitettu kahden viikon intensiivijakso, jossa perehdytään talvisen luonnon erityispiirteisiin käytännön demonstraatioiden kuin näitä tukevien luentojen muodossa. Talvikoulussa pohditaan erityisesti lämpenevän ilmaston vaikutuksia luontoon ilmastonmuutoksen uhatessa erityisesti pohjoisia alueita.

Suomalainen eksotiikka puree

Talvikouluun osallistuu yhteensä 18 opiskelijaa, jotka edustavat 13 eri kansallisuutta. Pohjoinen talvi sekä hämmästyttää että ihastuttaa ulkomaalaisia opiskelijoita ja se tarjoaakin oivan mahdollisuuden nähdä ja kokea talvinen maailma. Opiskelijat hurmaantuvat erityisesti talvisesta kylmyydestä, hiljaisuudesta, pimeydestä, valkoisen lumen peittämästä koskemattomasta luonnosta ja jäätyneistä järvistä. Luonnon kauneudesta ja raikkaasta ilmasta otetaankin ilo irti hiihtämisen, avantouinnin, nuotiolla oleskelun ja lumiukkojen rakentamisen kautta. Jyväskylän yliopiston opiskelijoille talvikoulu tarjoaa mahdollisuuden kansainvälistymiseen olematta päivääkään pois Suomesta.

”On ilahduttavaa nähdä kansainvälisten opiskelijoiden nauttivan. On ilo tarjota heille elämys suomalaiseen kulttuuriin ja samalla tarjota omille opiskelijoillemme mahdollisuus kansainväliseen verkostoitumiseen. Nämä ovat syitä, miksi haluan järjestää talvikoulun vuosi vuoden jälkeen”, kertoo talvikoulun johtaja Hannu Ylönen Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Lumi peittää yllätyksiä

Lumi, kylmyys, kuivuus ja ravinnevajaus koettelevat talvella kasveja ja eläimiä. Niiden sopeutumista talvioloihin sanelevat sekä perinnölliset tekijät että elinympäristö. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat lauhat ja vähälumisemmat talvet ovat tuoneet omat haasteensa kasvien ja eläinten selviytymiseen. Talvikoulun ensimmäisen viikon kurssilla tutustutaankin pohjoisen havumetsävyöhykkeen erikoispiirteisiin. Opiskelijat pääsevät tutkimaan mm. lumen kiderakennetta, lumipeitteen muodostamia kerroksia, seuraamaan tiaisten rengastusta ja Siikakosken koskikarojen aktiivisuutta. Toisen viikon populaatioekologiaa käsittelevällä kurssilla tutkitaan pienjyrsijöiden levinneisyyteen ja runsauteen vaikuttavia tekijöitä. Talvi onkin myös kriittistä aikaa myyräkannoille, jolloin niiden ravintovarat eivät uudistu eikä myyrät lisäänny.Winter School of Ecology

Talvikoulun päättää populaatioekologiaa käsittelevä workshop (21.–23.2.2018), jossa tutkijat keskustelevat niin jyrsijöiden ekologiasta niiden tulevaisuudesta kuin niiden aiheuttamien haittavaikutusten torjunnastakin.

Lisätietoja ja ohjelma:

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,