Prof. Kari Rissaselle arvostettu Alexander von Humboldt -säätiön tunnustuspalkinto

Kari RissanenJyväskylän yliopiston kemian laitoksen professori Kari Rissaselle on myönnetty Alexander von Humboldt -säätiön tunnustuspalkinto. Arvostettu tunnustuspalkinto, Humboldt Research Award, myönnetään merkittävistä ansioista tutkijanuran koko ajalta. Palkinnon rahallisen arvon (60 000€) lisäksi, lisää se merkittävästi kansainvälistä tieteellistä yhteistyötä. Rissanen pääsee toteuttamaan valitsemiaan tutkimushankkeita yhteistyössä Saksassa toimivien asiantuntijoiden kanssa.

Rissanen oli otettu ja yllättynyt palkinnosta. ”Olen kiitollinen ja iloinen työni arvostamisesta näin korkealle. On erittäin suuri kunnia vastaanottaa tämä arvostettu palkinto, joka mahdollistaa jo ennestään saksalaisen kollegojen kanssa tehdyn erittäin menestyksekkään yhteistyön syventämisen ja edelleen kehittämisen ”, hän sanoo.

Suomen supramolekyylikemian uranuurtajia

Professori Kari Rissanen on kansainvälisesti tunnettu supramolekyylikemian, nanokemian ja röntgenkristallografian asiantuntija. Rissanen on keskittynyt tutkimuksessaan heikkoihin, ei-kovalenttisiin vuorovaikutuksiin, joiden avulla molekyylit voivat järjestäytyä suuremmiksi rakennekokonaisuuksiksi. Erityisen mielenkiinnon kohteena ovat olleet vety- ja halogeenisidokset sekä siirtymämetallien koordinaatiokemia. Viime aikoina hän on tutkinut uusia halogeenisidottuja kapselimaisia supramolekyylejä, joiden tutkimus johtaa uusien nanokokoisten molekyylisysteemien valmistukseen, ja luo hyvän pohjan nanotieteen ja nanoteknologian kehittymiseen.

Kari Rissanen on toiminut kaksi kautta (vuodet 2008–2017) orgaanisen kemian akatemiaprofessorina. Lisäksi hän on yksi Jyväskylän yliopiston eniten viitatuista tutkijoista. Hän on tähänastisen uransa aikana laatinut yli 600 tieteellistä artikkelia.

Alexander von Humboldt -säätiön tunnustuspalkinto

Professori Kari Rissanen on kolmas suomalainen, jolle on myönnetty kyseinen palkinto. Palkinnon on saanut aikaisemmin professori Mikael Fortelius ja emeritusprofessori Heikki Solin Helsingin yliopistosta. Alexander von Humboldt -säätiö on Saksan liittotasavallan rahoittama säätiö, jonka tarkoituksena on edistää kansainvälistä yhteistyötä tieteessä. Säätiö rahoittaa ulkomaisten tutkijoiden työskentelyä Saksassa jakaen kymmeniä erilaisia stipendejä ja palkintoja.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,