Risto Ojajärvi on Vuoden Nuori Fyysikko 2017

Risto OjajärviSuomen Fyysikkoseura on palkinnut Risto Ojajärven Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta Vuoden Nuori Fyysikko 2017 -palkinnolla. Ojajärvi sai palkinnon pro gradu -työstään “Electron-phonon interaction in flat-band superconductivity”, jossa tutkitaan suprajohtavuutta teoreettisesti uudella tavalla. Työn ohjaajana toimi Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen professori Tero Heikkilä. Suprajohtavuus on ilmiö, jossa aineen sähkönvastus katoaa lämpötilan laskiessa kullekin aineelle ominaisen kriittisen lämpötilan alapuolelle. Suprajohtavuudella on monia teknisiä sovellutuksia, joista tyypillisin on korkean magneettikentän aikaansaaminen. Palkinto luovutettiin Ojajärvelle 21.3. Turussa vuosittaisten Fysiikan päivien avajaisistunnossa, jossa hän myös piti esitelmän työstään. Palkinto on arvoltaan 1000 euroa.

Risto Ojajärvi kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2006 Alajärven lukiosta. Lukion jälkeen hän on opiskellut sekä fysiikkaa että kuvataidetta. Hän valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2015 Lahden ammattikorkeakoulusta. Filosofian maisteriksi Ojajärvi valmistui Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta 2017 pääaineenaan teoreettinen fysiikka ja sivuaineenaan matematiikka. Nyt Ojajärvi työskentelee fysiikan laitoksella jatko-opiskelijana.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,