Ykissä jo yli 100 000 osallistujaa

Sari Ahola. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Yleiset kielitutkinnot eli Yki on erittäin suosittu niin osallistujamäärillä kuin nettikävijöidenkin luvuilla mitattuna. Testijärjestelmän tutkintoja esittelevä sivusto on kerännyt liki 170 000 kävijää. Avauksia on ollut pitkälti toista miljoonaa. Kaikkiaan Ykin testeissä on käynyt noin 112 000 osallistujaa vuosina 1994–2017.

Yki on kansallinen kielitutkintojärjestelmä, jonka toteuttaa Jyväskylän yliopiston soveltavan kielentutkimuksen keskus eli Solki. Rahoituksesta, kehittämisestä ja valvonnasta vastaa Opetushallitus, joka raamittaa tutkintojen vaatimukset. Yki tuli Jyväskylän yliopistoon vuonna 1994. Tällä hetkellä voi mittauttaa kielitaitonsa yhdeksässä kielessä kolmella eri tutkintotasolla.

Suomen kielen keskitason tutkinto suosituin

Ylivoimaisesti suosituin Ykissä on suomen kielen keskitason tutkinto. Siihen osallistuu vuosittain noin 9 000 henkilöä. Tutkinnolla voidaan osoittaa Suomen kansalaisuuden edellyttämää kielitaitoa. Sitä käytetään myös työ- ja opiskelupaikkojen hakemiseen tai kielitaidon osoittamiseen työnantajalle. Vastaavan taidon voi osoittaa myös ruotsin keskitason tutkinnolla, jonka suosio on kasvanut viimeisten viiden vuoden aikana.

Tutkintoihin osallistuminen ei edellytä kieliopintoja, mutta monilla on niitä suoritettuna. Ykissä arvioidaan tekstin ja puheen ymmärtämistä sekä kirjoittamista ja puhumista. Tutkinnon voi suorittaa niin monta kertaa kuin haluaa – ja monet myös tekevät niin. Noin kolmannes suomen keskitason tutkinnon osallistujista käy testissä vähintään kaksi kertaa.

Tutkimuskoordinaattori Sari Ahola kertoo, että häneltä kysytään usein syytä siihen, miksi niin moni epäonnistuu?

– Sellaiset suomen kielen keskitason tutkintoon osallistujat, jotka tarvitsevat todistusta kansalaisuutta varten, tulevat ehkä liian aikaisin ja varsin heikolla kielitaidolla. Testikerroittain noin puolet saavuttaa Suomen kansalaisuuden edellytyksenä olevat kielitaitovaatimukset, Ahola arvioi.

– Näyttäisi siltä, että pelkkä oleskelu kohdekielisessä ympäristössä ei riitä, vaan kielitaidon kehittyminen edellyttää kielen käyttämistä päivittäin töissä, kotona ja vapaa-ajalla. Luonnollisesti myös opiskelulla on merkitystä, Ahola pohtii.

– Ykissä kuka tahansa voi suorittaa tutkinnon yhdeksässä eri kielessä, Ahola muistuttaa. Hän haluaa painottaa testikielten kirjon monipuolisuutta. Häntä hieman harmittaa Ykistä syntynyt kuva vain kansalaisuuteen vaadittavan kielitaidon testaajana.

Testejä tarjolla Inarista Maarianhaminaan

Ahola toivoo, että tutkintoja käytettäisiin enemmän osana kansalais- ja työväenopistojen kursseja. S2-opettajien lisäksi muutkin toivottavasti suosittelevat Ykiä opiskelijoilleen. Tutkintoja järjestetään kattavasti koko maassa, on kaikkiaan 55 oppilaitoksessa Inarista Raaseporiin ja Maarianhaminaan. Jyväskylään ei sitä varten tarvitse matkustaa.

Solkissa työskentelee maan ainoa kielitaidon arvioinnin professori Ari Huhta. Yksikkö vastaa tutkintojen kehittämisestä ja käytännön toteutuksesta, ja myös niiden toimivuutta seurataan pitkäjänteisesti.

Sari Ahola +358408053009, sari.ahola@jyu.fi
kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,