Väitös: 20.4.2018: Uusista kumariinimolekyyleistä mahdollisesti apua syövän ja Alzheimerin hoitoon (Rauhamäki)

Alkamisaika: perjantai 20. huhtikuuta 2018, 12.00

Päättymisaika: perjantai 20. huhtikuuta 2018, 15.00

Paikka: Ylistönrinne, YAA303

FM Sanna Rauhamäen solu- ja molekyylibiologian väitöskirjan "Biomolecular interactions of tailored small molecules" tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä dosentti Maija Lahtela-Kakkonen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Olli Pentikäinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on suomenkielinen.

Sanna Rauhamäki
Kuvassa Sanna Rauhamäki. Kuva: KS-Foto
FM Sanna Rauhamäen solu- ja molekyylibiologian väitöskirjan "Small Molecule Modulators of Amine Oxidation, Nuclear Receptor Signaling and Glucuronidation – 3-Phenylcoumarin as a Scaffold of Interest" tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä dosentti Maija Lahtela-Kakkonen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Olli Pentikäinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on suomenkielinen.

Kumariini ja sen johdannaiset ovat orgaanisia molekyylejä, joita esiintyy useissa kasviperheissä ja joita käytetään lääketieteessä. Sanna Rauhamäki tunnisti väitöskirjassaan useita kumariineja, jotka voisivat soveltua käytettäväksi niin syövän kuin Parkinsonin ja Alzheimerin tautien kaltaisten sairauksien lääkehoidossa.

Kumariineja sisältäviä kasveja, kuten kassiakanelia, on hyödynnetty luontaislääkinnässä ja joitakin kasveista peräisin olevia kumariineja käytetään veren hyytymistä estävinä lääkkeinä. Tutkimuksessa Rauhamäki tarkasteli 3-fenyylikumariinien ja useiden lääkinnällisesti merkittävien proteiinien välisiä vuorovaikutuksia.

- Nämä proteiinit ovat merkittävässä roolissa esimerkiksi neurodegeneratiivisissa sairauksissa, tietyn tyyppisessä rintasyövässä sekä tulehdustiloissa ja autoimmuunisairauksissa kuten reumassa ja psoriaasissa, Rauhamäki selittää.

Tutkimuksessa havaittiin, että Rauhamäen löytämät uudet 3-fenyylikumariinit vähensivät rintasyövän taustalla vaikuttavien proteiinien toimintaa tapauksissa, joissa estrogeeni eli naishormoni vaikuttaa kasvaimen kasvuun. Tällaisia tapauksia on noin 80 % rintasyöpäkasvaimista. Täten tutkimus tarjoaa uusia mahdollisuuksia rintasyöpälääkkeiden kehittämiseen.

Tutkimuksessa tunnistettiin myös useita uusia 3-fenyylikumariineja, jotka voisivat soveltua jatkokehitykseen ja sitä myötä käytettäviksi neurodegeneratiivisten sairauksien hoidossa. Etenkin kaikkein lupaavimman molekyylin sisältämä trifluorimetyyliryhmä tarjoaa uuden hyödyllisen ominaisuuden jo aiemmin tunnistettujen, tähän tarkoitukseen soveltuvien 3-fenyylikumariinien joukkoon.

- 3-fenyylikumariini on monipuolinen molekyyli, jota voidaan helposti muokata erilaisten lääkeainetutkimusprojektien tarpeisiin ja sen avulla pystytään perehtymään niihin tekijöihin, jotka aikaansaavat sen, että lääkeaine toimii vain toivotussa kohteessa, kertoo Sanna Rauhamäki.

Teos on julkaistu sarjassa Jyväskylä Studies in Biological and Environmental Science numerona 345, 91 s., Jyväskylä 2018, ISSN: 1456-9701; 345 (nid.) ISBN: 978-951-39-7396-4 (nid.), 978-951-39-7397-1 (PDF). Kirjaa myyvät yliopistokauppa Soppi puh. 040 805 3825 tai myynti@library.jyu.fi ja yliopiston verkkokauppa. Linkki väitöskirjan pdf-versioon: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7397-1

Sanna Rauhamäki, puh. +358408352485, sanna.rauhamaki@jyu.fi

Viestintäpäällikkö Liisa Harjula, 040 805 4403, viestinta@jyu.fi

Sanna Rauhamäki kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän Lyseon lukiosta 2005. Hän pääsi Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan kemiaa vuonna 2006 ja bio- ja ympäristötieteitä 2007. Luonnontieteiden kandidaatiksi Sanna Rauhamäki valmistui 2010 ja filosofian maisteriksi 2013, pääaineenaan solu- ja molekyylibiologia. Hän on ollut tohtorikoulutettavana bio- ja ympäristötieteiden tohtoriohjelmassa 2014 alkaen, pääaineenaan solu- ja molekyylibiologia.

Sanna Rauhamäki
sanna.m.rauhamaki@student.jyu.fi