Väitös: 18.5.2018 Polymeerikuiduista apua vedenpuhdistukseen ja haavan hoitoon (Tatikonda)

Alkamisaika: perjantai 18. toukokuuta 2018, 12.00

Päättymisaika: perjantai 18. toukokuuta 2018, 15.00

Paikka: Ylistönrinne, KEM4

M.Sc. Rajendhraprasad Tatikondan kemian väitöskirjan "Multivalent N-donor li­gands for the construction of coordination polymers and coordination polymer gels" tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Muriel Hissler (Université Rennes, Ranska) ja kustoksena professori Matti Haukka (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Rajendhraprasad Tatikonda

Koordinaatioyhdisteet ovat polymeerirakenteita, joissa metalli-ionit on liitetty toisiinsa orgaanisten molekyylien, ligandien, avulla pitkäketjuisiksi järjestelmiksi. Koordinaatiopolymeerien tutkimusta ovat edistäneet niiden mahdolliset käyttötarkoitukset kaasujen varastoinnissa, katalyysissä ja monissa muissa sovellutuksissa.

Rajendhraprasad Tatikonda tarkasteli työssään ligandien rakenteen, metalli-ionien luonteen ja metallopolymeerien valmistusolosuhteiden ohjaavaa vaikutusta polymeerirakenteen kasvuun ja kokoon. Tatikonda tarkasteli tutkimuksessaan myös metallikoordinaation avulla tapahtuvaa metallogeelien muodostusta.

Tatikondan erityisenä kiinnostuksen kohteena tutkimuksessa olivat hopeaa sisältävät metallogeelit. Työn tuloksena hän kykeni valmistamaan polymeerikuiduista koostuvia rakenteita, joissa kuitujen pinnalle saatiin muodostumaan tasaisesti jakautuneena olevia tasakokoisia hopeananopartikkeleita. Näiden partikkelien pienen koon ansiosta niitä voidaan hyödyntää monin tavoin esimerkiksi veden puhdistuksessa, haavojen sidonnassa sekä erilaisten tekstiilien käsittelyssä.

Teos on julkaistu sarjassa Department of Chemistry, University of Jyväskylä, Report numerona 208. ISSN 0357-346X, ISBN 978-951-39-7410-7 (pdf), ISBN 978-951-39-7409-1 (print). Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7410-7

Rajendhraprasad Tatikonda, +358440500294, rp.tatikonda@jyu.fi

Viestintäpäällikkö Liisa Harjula, 040 8054403, viestinta@jyu.fi