Syttynyt on sota julma – Jyväskylän seminaari sisällissodassa

Paikka: Seminaarinmäki, Tiedemuseon näyttelykeskus Soihtu, S-rakennus

Jyväskylän yliopiston tiedemuseon näyttely

Syttynyt on sota julma – Jyväskylän seminaari sisällissodassa

Näyttelyjuliste: Syttynyt on sota julmaJyväskylä ei kuulunut sisällissodan rintama-alueisiin, ja se säilyikin rauhallisena talven ja kevään 1918 ajan. Kaupunki oli kuitenkin keskeinen valkoisten joukkojen läpikulkupaikkakunta ja suuren sotasairaalan sijaintipaikka. Myös suomalaisuusaatteen merkittävä edistäjä Jyväskylän seminaari oli vahvasti mukana valkoisen Suomen puolustamisessa. Seminaarilaisten panos oli merkittävä Jyväskylän suojeluskunnan perustamisessa, ja valtaosa seminaarin miesoppilaista liittyikin siihen ja osallistui sisällissodan taisteluihin. Kahdeksan oppilasta halusi pysyä puolueettomana tai kannatti punaisia. Osa naisistakin lähti rintamalle hoitajiksi tai emänniksi.

Seminaarin toiminta lakkasi sodan ajaksi ja tilat annettiin majoitus- ja lääkintäkäyttöön. Semi­naarinmäellä toiminut Jyväskylän kenttäsairaala oli Suomen suurimpia, ellei suurin. Sairaalassa hoidettiin Vilppulan ja Tampereen suunnalta tuotuja haavoittuneita, sekä valkoisia että punaisia.

Jyväskylän yliopiston tiedemuseon näyttelyn Syttynyt on sota julma - Jyväskylän seminaari sisällissodassa perustuu aikalaiskuvauksiin ja valottaa seminaarilaisten kokemuksia sisällissodasta, erityisesti taisteluista rintamalla. Näyttelyssä on mahdollista tutustua seminaarilaisten ainekirjoituksiin, jotka kertovat heidän sotapolustaan. Muistelmat sisältävät omakohtaisia, dramaattisia tarinoita sotaan ajautumisesta ja kokemuksista rintamalla.

Näyttely on avoinna 12.4.–29.9.2018 tiedemuseon näyttelykeskus Soihdussa Seminaarinmäen
S-rakennuksessa ke-pe klo 12-17 ja la klo 12-16. Vapaa pääsy!

Teemu Korkiakangas
teemu.korkiakangas@jyu.fi