Ajankohtaista

Väitös: 21.4.2018: Kasvispainotteinen ruokavalio parantaa fyysistä suorituskykyä (Hietavala)

Alkamisaika: lauantai 21. huhtikuuta 2018, 12.00

Päättymisaika: lauantai 21. huhtikuuta 2018, 15.00

Paikka: Seminaarinmäki, L304

LitM Enni-Maria Hietavalan liikuntafysiologian väitöskirjan "Dietary acid load and acid-base balance in exercise and health from adolescence to late

Enni-Maria Hietavala
Kuvassa Enni-Maria Hietavala. Kuvaaja: Saara Åhlgrén
adulthood" tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Lars McNaughton (Edge Hill University, Yhdistynyt kunigaskunta) ja kustoksena professori Antti Mero (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Vihannesten ja hedelmien terveyshyödyt ovat kaikille tuttu asia. Silti moni meistä nauttii niitä liian vähän. Enni-Maria Hietavalan tuore väitöstutkimus kuitenkin osoittaa jälleen uuden hyvän syyn huolehtia riittävästä vihannesten ja hedelmien syömisestä: ravinnon happokuorman pienentäminen.

Elimistön happo-emästasapainon säätely on elintärkeää, koska solujen ja koko elimistön normaali toiminta on siitä riippuvaista. Syömämme ravinto vaikuttaa siihen, kuinka paljon munuaisten täytyy poistaa happoja elimistöstä tämän tasapainon ylläpitämiseksi. Hietavala havaitsi tutkimuksessaan, että ravinnon happokuormalla voi olla sekä akuutteja että pidempiaikaisia vaikutuksia veren ja virtsan happo-emästasapainoon ja ihmisen fyysiseen suorituskykyyn.

Ravinnon happokuorman pienentäminen onkin yksi monista hyvistä syistä huolehtia riittävästä kasvisten syömisestä. Esimerkiksi liha- ja viljatuotteet sekä juustot ja kananmunat lisäävät happojen tuottoa elimistössä, kun taas vihannekset ja hedelmät pienentävät happokuormaa.

Hyödyllistä niin urheilijoille kuin eläkeläisillekin

Hietavala korostaa vihannesten ja hedelmien riittävää saantia osana terveellistä ruokavaliota ja liikunnallisesta elämäntapaa koko elämänkaaren ajan. Muutokset happo-emästasapainossa olivat todennäköisempiä naisilla kuin miehillä ja suurempia ikääntyvillä kuin nuoremmilla tutkittavilla.

- Erot munuaisten toimintakapasiteetissa saattavat selittää sitä, miksi ravinnon happokuorma vaikutti enemmän vanhempiin kuin nuorempiin tutkittaviin ja enemmän naisiin kuin miehiin, Hietavala kertoo.

Ravinnon pienempi happokuorma voisi olla eduksi esimerkiksi urheilijoille ja muille liikkujille. Siitä voisi olla hyötyä myös ikääntyville - ihmisen ikääntyessä hänen elimistönsä kyky erittää happoja heikkenee, kun munuaisten toimintakapasiteetti laskee. Pienemmästä happokuormasta hyötyisivät myös kroonista munuaistautia sairastavat.

Tutkimuksessa havaittiin, että happojen tuottoa lisäävä ruokavalio lisäsi veren happamuutta erityisesti nuorilla ja ikääntyvillä naisilla sekä levossa että liikunnan aikana. Naisten kestävyyssuorituskyky heikentyi happokuormaa lisäävän ruokavalion jälkeen.

Monipuolinen ruokavalio pienentää happokuormitusta

Ruokavalion happokuorman pienentämiseksi ei tarvitse jättää yksittäisiä ruoka-aineita tai ruoka-aineryhmiä syömättä eikä käyttää mitään erikoisia valmisteita, vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee.

- Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää vihanneksia ja hedelmiä vähintään suositellun puoli kiloa päivässä sekä perunaa lisukkeena, riittää pitämään ruokavalion happokuorman lähellä neutraalia tai hieman emäksisen puolella, Enni-Maria Hietavala kertoo.

Ravinnon aiheuttamaa happokuormaa voidaan arvioida laskemalla ruoka-aineille PRAL-arvo eli potential renal acid load.

Teos on julkaistu sarjassa Studies in Sport, Physical education and Health numerona 268, 87 s., Jyväskylä 2018, ISSN 0356-1070; 268, ISBN 978-951-39-7403-9 (nid.), ISBN 978-951-39-7404-6 (PDF). Teos löytyy sähköisenä versiona osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7404-6.

Lisätietoja:

Enni-Maria Hietavala, enni.hietavala@jyu.fi, puh. 040 805 4733

Viestintäpäällikkö Liisa Harjula, viestinta@jyu.fi, puh. 040 805 4403

Enni-Maria Hietavala kirjoitti ylioppilaaksi Laukaan lukiosta vuonna 2003 ja valmistui liikuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 2008. Hietavala on työskennellyt tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopistossa vuodesta 2010. Nykyisin hän työskentelee liikuntatieteellisessä tiedekunnassa projektitutkijana.

Lisätietoja

Enni-Maria Hietavala
enni.hietavala@jyu.fi
040 805 4733
kuuluu seuraaviin kategorioihin: