Ajankohtaista

Metsäalalla tutkimusyhteistyötä mosambikilaisten kanssa

Mosambikcourse.netti.jpg
SuMNatuRe-hankkeen väkeä Suomessa maastokurssilla viime elokuussa. Kuvaaja Anssi Lensu
Jyväskylän yliopiston tutkijat kehittävät Mosambikissa luonnonvarojen hallinnan opetusta kahden paikallisen yliopiston kanssa. Kesäisin projektissa mennään metsään joko Suomessa tai Mosambikissa. Muulloin yhteistyö toimii internetin ehdoilla.

Projektia vetää yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimuskoordinaattori Pekka Virtanen.

– Mosambikin arvokkaiden metsien jalostusarvo valuu ulkomaille. Vientiin, pääasiassa Kiinaan, menee arvokasta raakapuuta hyvin vaatimattomalla hinnalla, Virtanen tiivistää.

Suomen ja Mosambikin tutkijoiden yhteistyöllä kehitetään metsäalan koulutusta ja tutkimusta, millä on vaikutusta tulevaisuudessa metsävarojen käyttöön.

Virtanen toivoo, että pitkällä tähtäimellä hanke kohentaisi maan hallinnonkin toimivuutta.

– Mosambikissa on tasokas lainsäädäntö, mutta valitettavasti sitä ei noudateta. Koulutus toivottavasti tuo omalta pieneltä osaltaan parannusta asiaan. Jos vaikka tulevista tohtoreista muutamat hakeutuisivat ministeriöön ja keskushallintoon töihin, Virtanen toivoo.

Projektin ensimmäinen vuosi on painottunut metsä- ja ympäristöasioihin, mutta jatkossa paneudutaan vahvemmin luonnonvarojen käytön sosiaaliseen ja yhteiskunnalliseen puoleen, eettistä näkökulmaa unohtamatta. Projekti järjestää kesäisin kenttäkursseja ja talviaikaan yhteyttä pidetään internetin välityksellä.

Eduardo Mondlane (EMU) ja Zambeze yliopistojen (UniZambeze) kanssa vuonna 2017 alkanutta kolmivuotista Sustainable management of natural resources in Mozambique (SuMNatuRe) hanketta rahoittaa ulkoasianministeriö Suomen kehitysyhteistyörahoista ja sitä hallinnoi Opetushallitus. Noin 650 000 euron projekti kuuluu HEI ICI -korkeakoulutuksen kehitysyhteistyöohjelmaan. Jyväskylän lisäksi suomalaisia tutkijoita on mukana myös Itä-Suomen yliopistosta.

Drooni avuksi puuston ja kasvillisuuden arviointiin

Viime elokuussa toteutettiin Jyväskylässä koulutusjakso, jossa tutustuttiin myös metsämaastoon Konnevedellä. Sinne pääsi mukaan kymmenen jatko-opiskelijaa ja kolme opettajaa yhteistyöyliopistoista. Piakkoin suunnataan kenttätöihin Mosambikiin.

Suomalaiseen metsämaastoon tutustuminen oli vieraille mielenkiintoinen kokemus. Mosambikilaiset luonnehtivat savolaista metsää kasvutavaltaan plantaasiksi. Kun suomalaiset esittelivät käyttämiään puuston määrän ja pituuksien mittaamismenetelmiä, todettiin, etteivät vastaavat menetelmät toimi olleenkaan Mosambikin luonnonmukaisissa metsissä.

– Sikäläinen metsä on niin tiheää, ettei siellä pääse usein edes liikkumaan eikä puiden korkeutta pysty meikäläisillä tavoilla mittaamaan, bio- ja ympäristötieteiden laitoksen yliopistonopettaja Elisa Vallius ja kertoo. Parannusta asiaan tuo projektin varoilla mosambikilaisten käyttöön hankittu drooni, jonka avulla metsää päästään katselemaan kohtalaisen läheltä yläilmoista käsin.


Lisätietoja:

Pekka Virtanen, puh. +358408054219, pekka.k.virtanen@jyu.fi

Elisa Vallius, puh. +358408053871, elisa.vallius@jyu.fi

 

 

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,