Jyväskylän yliopistossa tuodaan kaveri- ja lukukoirat kampukselle ensimmäisenä yliopistona Suomessa

Koirien positiiviset vaikutukset stressiin ja ihmisen hyvinvointiin ovat tutkimuksellisesti todettuja, ja koiria on käytetty kaveri- ja lukukoirina esimerkiksi kouluissa ja kirjastoissa.

Yliopistokentällä toimintaa ei kuitenkaan ole vielä tätä ennen kokeiltu – Jyväskylän yliopiston kampukselle toukokuussa astelevat Kennelliiton soveltuvuustestit läpäisseet kaveri- ja lukukoirat ovat täysin uudenlainen toimintamuoto.

Mattilanniemen kampuksella on varattu tila MaA104 koiria ja koiraihmisiä varten. Tila tulee olemaan auki tiettyjen aukioloaikojen puitteissa. Tilassa vietetään avoimien ovien päivää tiistaina 15. ja keskiviikkona 16. toukokuuta klo 15-17.

Koira on ystävällinen kaveri ja hyväntuulinen kuuntelija

Taustalla toiminnan käynnistämisessä ovat opiskelijoiden lisääntyvät keskittymiseen ja stressiin liittyvät ilmiöt. Koirasta opiskelija saa itselleen sparraajan – olipa harjoittelun kohde mikä tahansa.

– Kampukselle tulevien koirien kanssa voi harjoitella vaikkapa opintoihin liittyvää esitystä, hankalia kielten äänteitä, tehdä keskittymistä vaativaa oppimistehtävää tai lukea tenttiin, kertoo Jyväskylän yliopiston kielikeskuksen johtaja Peppi Taalas.

Opiskeluun liittyvien harjoitusten ohella koirien kanssa saa tulla touhuamaan ja rentoutumaan vaikkapa kesken kiireisen päivän.

Lisäksi lukukoiria tullaan käyttämään osana opetusta ainakin kielikeskuksen esiintymisvarmuuden ja japanin kielen kursseilla. Koiran kanssa harjoittelu lisää opiskelijan onnistumisenkokemuksia, sillä se kuuntelee – ei arvostele tai korjaa.

Opiskelijoiden hyvinvoinnin asialla

Kaveri- ja lukukoiratoiminnan tarkoituksena on tukea ja edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelukykyä sekä vähentää heidän kokemaansa stressiä.

– Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksen mukaan korkeakouluopiskelijoista joka kolmas kokee opintojen aiheuttamaa voimakasta stressiä ja esiintymistilanteet aiheuttavat monelle jännitystä, Taalas kuvailee.

Toiminnan vaikuttavuutta aletaan tutkia ensi syksynä yhdessä psykologian laitoksen kanssa.

Toiminnasta vastaavat Jyväskylän yliopiston kielikeskus ja Student Life yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan ja Keski-Suomen Kaveri- ja lukukoirien kanssa. Kennelliitto tukee toimintaa ja seuraa kiinnostuksella sen toteutumista.

Lisätietoa:

• Peppi Taalas, peppi.taalas@jyu.fi, 050 5541720