Ajankohtaista

Jyväskylän yliopisto hankki uuden sukupolven tekoälytietokoneen sote-datan analysointiin

Jyväskylän yliopisto on hankkinut IBM:ltä uuteen POWER9-teknologiaan perustuvan tietokoneen modernien tekoälysovellusten tekemiseen. Kyseessä on IBM:n PowerAI-alusta, joka on suunniteltu huipputehokkaaseen koneoppimiseen ja optimoitu erityisesti syväoppivien neuroverkkojen rakentamiseen. 

”Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta hyödyntää uutta tekoälylaskentateknologiaa Business Finland -hankkeessa, jossa tutkitaan, mitä lisäarvoa tekoäly tuo suomalaisen sote-datan analysointiin. Tätä varten IT-tiedekunta on rakentanut suljetun laskentaympäristön, jossa analysoidaan massiivisia sote-datoja kuten biopankkidataa. Esimerkkinä massiivisesta datasta ovat tuhannet histopatologiset näytteet, joiden analysointi vaatii paljon laskentatehoa”, toteaa professori Pekka Neittaanmäki.

Uuden sukupolven PowerAI-ohjelmistoympäristössä on looginen ydin, mahdollisimman nopeat sisäiset väylät ja kiihdyttiminä NVIDIAn grafiikkasuorittimia. Näin ollen sillä pystytään kouluttamaan tekoälymalleja huomattavasti aiempaa nopeammin. Lisäksi se mahdollistaa aiempaa suuremmat neuroverkot, mikä parantaa oleellisesti tekoälyn analyysien tarkkuutta. 

”Monet aloittavat AI-kokeilut lisäämällä tekoälyohjelmistoja nykyiseen infrastruktuuriin. Jossain vaiheessa niiden puhti todennäköisesti kuitenkin loppuu kuin seinään, eli niille varatun infrastruktuurin suorituskyky lopahtaa kuin hyväkuntoisella maratoonarilla, joka uupuu ennen maaliviivaa. Siksi on ratkaisevan tärkeää valita asianmukainen palvelinlaitteisto jo hyvissä ajoin”, painottaa ratkaisuarkkitehti Teppo Seesto IBM:ltä.  

Hanke on osa Jyväskylän yliopiston ja IBM:n tiivistyvää yhteistyötä, jossa tutkitaan erilaisten läpimurtoteknologioiden hyödyntämistä. Joulukuussa 2017 toimintansa aloittanut University of Jyväskylä and IBM Disruptive technologies Innovation Hub on osa tutkimus- ja koulutusyhteistyötä, jonka tavoitteena on kehittää kognitiivisen tietojenkäsittelyn ja muiden uusien teknologioiden osaamista Suomessa.

Lisätietoja:

Professori Pekka Neittaanmäki, Informaatioteknologian tiedekunta, Jyväskylän yliopisto
puh. 040 550 7005, pekka.neittaanmaki@jyu.fi

Jyväskylän yliopisto, Markkinointi- ja viestintäpalvelut, tiedottaja Kati Valpe
puh. 0400 247 458, viestinta@jyu.fi

Teppo Seesto, Ratkaisuarkkitehti, IBM
puh. +358 40 732 9157, seesto@fi.ibm.com

IBM, Viestintäosasto
puh. (09) 459 5900, ibmficom@fi.ibm.com

kuuluu seuraaviin kategorioihin: