Ajankohtaista

JYU.WISDOM –yhteisö turvaa luonnonvarat myös tuleville sukupolville

Alkamisaika: maanantai 28. toukokuuta 2018, 17.00

Päättymisaika: maanantai 28. toukokuuta 2018, 19.00

Paikka: Seminaarinmäki, S212

Jyväskylän yliopistoon perustettavan Resurssiviisausyhteisön viralliset avajaiset järjestetään 28.5.2018 klo 17:00-19:00 Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa (S212). Tilaisuuteen osallistuvat kansanedustaja Pekka Haavisto, Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ja Jyväskylän kaupungin kehitysjohtaja Pirkko Melville.

Avajaiset ovat kaikille avoin englanninkielinen tilaisuus. Kutsuvieraiden lisäksi avajaisiin ovat lämpimästi tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Käytännön järjestelyjen vuoksi ilmoittautuminen tilaisuuteen sähköisesti 24.5. mennessä. Avataan JYU.WISDOM –yhteisö koreasti yhdessä!

Luonnonvarojen käytön kestävyyttä ja hallintaa

Suomi on matkalla kohti vähähiilistä, resurssitehokasta yhteiskuntaa ja kestävää taloutta. Päämääränä on turvata tuleville sukupolville yhtä hyvät tai paremmat toimintamahdollisuudet kuin nykyisillä sukupolvilla. Maailmanlaajuiset ihmiskuntaa ja ympäristöä koskevat vakavat haasteet edellyttävät tutkimukseen perustuvia ratkaisuja luonnonvarojen kulutuksen hillitsemiseksi ja tehostamiseksi. Keskeiset ratkaisuja kaipaavat ongelmat liittyvät luonnonvarojen riittävyyteen, energian ja ruoantuotannon tarpeen kasvuun, ilmastonmuutokseen, terveyteen vaikuttaviin kemikalisoitumisen ongelmiin, sekä puhtaan veden saatavuuteen.

- Ongelmien kohteet ja tekniset ratkaisut ovat pääasiassa luonnontieteellisiä, mutta pelkkä asioiden ymmärrys ja ratkaisujen periaatteellinen löytäminen ei riitä; globaalin ja paikallisen yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamiseen tarvitaan lisäksi vahvaa yhteiskunta- ja sosiaalitieteellistä panostusta, kertoo resurssiviisausyhteisön johtaja professori Janne Kotiaho Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

JYU.WISDOM

Resurssiviisausyhteisö (School of Resource Wisdom) on Jyväskylän yliopistoon rakentuva monitieteinen tieteellisen tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen verkosto. Yhteisö kokoaa yhteen osaamista ja tutkimuksen voimavaroja luonnontieteiden, humanististen ja yhteiskuntatieteiden, mukaan lukien kauppatieteiden, eri aloilta. Toiminnan lisäarvo versoo perinteisten tieteenalojen rajapinnoilla syntyvistä uusista ajattelutavoista ja innovaatioista. Resurssiviisausyhteisön toiminta tähtää kestävän kehityksen tietopohjan vahvistamiseen pitkällä aikavälillä ja sen toiminta-ajatus on siten erilainen kuin valtion tutkimuslaitoksissa, joiden tehtävä on enemmän palvella yhteiskunnan akuutteja tietotarpeita ja taloutta.

- Tavoitteena on muodostaa vahva ja kansainvälisesti näkyvä yhteisö, joka tuottaa tietoa yhteiskunnan luonnonvarojen käytön ohjaamiseksi kohti aitoa ylisukupolvista kestävyyttä tarjoten houkuttelevan ympäristön kansainvälisesti korkeatasoisille tutkijoille ja opiskelijoille, sanoo Kotiaho.

Resurssiviisaus yhdistää Jyväskylässä

Suomen resurssiviisauden pääkaupungiksi tituleeratussa Jyväskylässä tehdään pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti työtä hiilineutraaliuden ja kiertotalouden edistämiseksi.

- Tähän alueelliseen yhteistyöhön Jyväskylän yliopistokin on osallistunut aktiivisesti jo vuosia, mutta nyt perustetun JYU.WISDOM -yhteisön myötä tämä yhteistyö syvenee entisestään ja saa lisää kansainvälisiä ulottuvuuksia. Yhdessä olemme enemmän!”, iloitsee Jyväskylän kaupungin kehitysjohtaja Pirkko Melville.

jyu.wisdomYhteisön tutkijoita on tavattavissa avajaistilaisuudessa haastatteluja varten.

Avajaisseminaarin ohjelma:

  • Rehtori Keijo Hämäläinen: Welcoming WISDOM to University of Jyväskylä
  • Resurssiviisausyhteisön johtaja professori Janne Kotiaho: JYU.Wisdom in a Nutshell
  • Kehitysjohtaja Pirkko MelvilleTowards Resource Wisdom in City of Jyväskylä  
  • Kansanedustaja Pekka Haavisto: From Global Sustainability Challenges to Local Action

Lisätietoja:


http://www.jyu.fi/wisdom

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,