Yliopistopäivät

Yliopistopäivät 8.-9.10.2015

Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Yliopistopäivät Jyväskylän yliopistossa 8.-9.10.2015.

Opiskelijoita Historican portaillaVuoden 2015 yliopistopäiviä vietetään Jyväskylän yliopistossa historian ja etnologian laitoksen (HELA) johdolla tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden hengessä. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat keskeisiä yhteiskunnallisia arvoja, joilla on merkitystä meidän kaikkien elämässä. Yliopistopäivillä esitellään monipuolisesti HELAN koulutusta ja tutkimusta, josta merkittävä osa käsittelee tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen sekä menneinä aikoina että näinä päivinä liittyviä ilmiöitä ja teemoja. Toivotamme kaikki yliopiston ja HELAN sidosryhmät, jyväskyläläiset sekä koko yliopiston opiskelijat ja henkilökunnan tervetulleiksi mukaan osallistumaan yliopistopäivien tapahtumiin. 

 


Torstai 8.10.2015

 • 9.00-17.00 Visitor’s corner: Feministi-nurkka ja Mitä on tehtävä-nurkka, Historica, 2. ja 3. krs.
 • 10.00-11.00 Posterinäyttelyn avajaiset, Historica, 4. krs.
 • 10.15-12.00 Tieteen historia -seminaari. Historica, sali H320. Tilaisuuden yhteydessä vararehtori Helena Rasku-Puttonen jakaa Kehittäjäopettajan palkinnon yliopisto-opetusta aktiivisesti ja menestyksellä kehittäneelle/kehittäneille opettajille.

Tiede ja käsitys tieteestä muuttuvat ajassa ja nykyinen käsityksemme tieteessä pohjautuu kunkin tieteenalan omiin kehityskulkuihin. Luonnontieteen aikaulottuvuus yltää kosmologien maailmankaikkeuden ajasta evoluution hitaisiin prosesseihin – ja myös nykyhetken nopeasykliseen tieteen sisäiseen kehitykseen. Mitä tästä voisi oppia? Mitä yhtymäkohtia voisi löytää historian ja luonnontieteen tutkimuksen välille? Seminaarissa pohditaan näitä teemoja viiden lyhyen alustuksen ja keskustelun kautta. Mukana ovat fysiikan professori Jukka Maalampi, kemian professori Jan Lundell, biologian professori Hannu Ylönen, taloushistorian yliopistotutkija Panu Nykänen ja historian professori Jari Ojala. Puhetta johtaa vararehtori Kaisa Miettinen.

 • 11.00-14.00 Lounasluennot. Historian ja etnologian laitoksen tutkijoiden ja opettajien lyhyitä, populaareja luentoja kaupungilla, Soppabaari, Elonen ja American Diner
 • 13.15-15.00 Lectures on equality in the European history during the 20th century. Professors are lecturing in English, Historica, hall H320: Pasi Ihalainen: The First World War and the Extension of Political Participation by the People – Men and Women and Pertti Ahonen: The Second World War, Equality and Human Rights.
 • 15.00-16.45 Tasa-arvoa pojille. Pojat, miehet ja maskuliinisuus nyt ja ennen. Paneelikeskustelu, yliopiston kirjasto, Cafe Libri. Keskustelemassa Näkymätön sukupuoli. Mieheyden pitkä historia (2014)-teoksen toimittaja ja kirjoittaja, professori Pirjo Markkola, kirjan kirjoittajat professori Kustaa Vilkuna ja FT Ville Sarkamo sekä maailmansotien välisen ajan poikakasvatuksesta väitöstutkimusta tekevä FM Lauri Julkunen. Haastattelijoina Kirsi-Maria Hytönen ja Pirita Frigrén.
 • 17.00 JYKYS ry:n vuosikokous, näyttelykeskus Soihtu, Seminarium-rakennuksen 1. kerros, Seminaarinmäki. Lisätietoja ja ilmoittautumiset maanantaihin 5.10.2015 mennessä: yhdistyksen sihteeri Marita Jokinen, marita.jokinen@jyu.fi
 • 18.00-24.00 Iltajuhla alumneille ja kutsuvieraille, ennakkoilmoittautuminen ja illalliskortti, Historica, sali H320

Perjantaina 9.10.2015

 • 9.00-16.00 Visitor’s corner jatkuu, Historica, 2. ja 3. kerros
 • 8.15-10.00 Tiketti Pikettyyn – retki suomalaisen eriarvoisuuden juurille, Ravintola Tilia, T-rakennuksen 1. kerros. Puhujina historian ja etnologian laitokselta Ilkka Nummela ja Miikka Voutilainen, kommentaattorina Hannu Tanninen Itä-Suomen yliopistosta ja puheenjohtajana toimittaja Jorma Rahkonen Keskisuomalaisesta.
 • 10-15 Pimé Café. Keski-Suomen Näkövammaiset ry:n kahvila, jossa mahdollisuus kokeilla elämää ilman näköaistia. Historica, H105. Paikalla etnologian tutkijoita kertomassa osallistuvasta havainnoinnista sekä Jyväskylän Seudun Invalidit ry., mahdollisuus testata pyörätuolilla liikkumista.
 • 10.15-12.00 Terveys, oikeus vai etuoikeus? Terveydenhoidon tasa-arvoistumisen jäljillä, Historica, sali H320. Historian ja etnologian laitoksen Terveys ja hyvinvointi -tutkimuskeskittymän seminaari. Puheenjohtajana Jari Eilola.
 • 12.15-14.00 Tavoitteena tasa-arvoinen lapsuus. Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten kokemuksia 1930–1980-lukujen Suomessa. Paneelikeskustelu, Ruusupuisto, porraskatsomo.  Keskustelijoina Sosiaali- ja terveysministeriön Lastensuojelun menneisyys-selvityshankkeen asiantuntijoita. Haastattelijana Anna Niiranen.
 • 14.15-16.00 Vastuu! Historica, sali H320. Pyöreän pöydän ääressä pohditaan tutkijan ja opettajan vastuuta yhteiskunnassa. Olisiko historian ja etnologian opetuksella ja tutkimuksella annettavaa kansainvälisten kriisien ja konfliktien ja kotimaan ongelmien selvittelyssä? Pitäisikö tutkijoiden ottaa enemmän osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun - ja jos niin mitä foorumeita käyttäen?

Keskustelussa ovat mukana kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka edustaa tilaisuudessa historioitsijat ilman rajoja -järjestöä; Helan alumni, Jyväskylän yliopiston Normaalikoulun johtava rehtori Pekka Ruuskanen, joka tuntee koulumaailman ja opetussuunnitelmien haasteet; taloushistorian professori Ilkka Nummela, joka on perehtynyt tuloeroja käsittelevissä tutkimuksissaan yhdenvertaisuuden toteutumiseen pitkällä aikavälillä; etnologian professori Sirpa Tenhunen, joka on antropologisissa tutkimuksissaan syventynyt muun muassa monikulttuurisuuteen liittyviin kysymyksiin. Puhetta johtaa laitoksen johtaja, professori Jari Ojala.

Tilaisuuden aikana julkistetaan professori Kustaa H.J. Vilkunan uusi kirja Juomareiden valtakunta.

 • 18.00-24.00 Tosine ry:n vuosijuhla, johon Jyväskylässä historian oppiaineesta valmistuneet alumnit ovat tervetulleita, Seminarium, sali S212.

Lisätietoja:

Amanuenssi Elina Salminen, elina.k.salminen@jyu.fi, puh. 040 8053981