08.10.2012

Vanhan Webmail-järjestelmän postien siirto syksyn 2012 jälkeen

Vanhasta Webmail-järjestelmästä (Webmail / Cyrus / Mbox / Squirrelmail) on siirretty sähköpostit käyttäjien kotihakemistoon (U-asemalle) niiden käyttäjien osalta, jotka eivät siirtyneet ennen syksyä 2012 Isa-postiin (opiskelijat) tai Exchangeen (henkilökunta ja muut).

Tässä ohjeessa käydään läpi, kuinka vanhat sähköpostit saa luettua ja/tai siirrettyä Isa-postiin tai Exchangeen.

Ohjeessa käytetään sähköpostiohjelmana Mozilla Thunderbirdiä. Sähköpostit löytyvät zip-tiedostoon pakattuina mbox-tiedostoina U-asemalta hakemistosta U:\old_mailbox. Pura zip-tiedosto ensimmäisenä.

Mozilla Thunderbirdiä ei ole asennettuna kaikilla yliopiston työasemilla. Henkilökunta voi asentaa Thunderbirdin työasemalleen työpöydältä löytyvän Install Optional Software -painikkeen kautta, mutta opiskelijoiden ei ole mahdollista asentaa Thunderbirdiä itse.

Kotikoneelta käytettäessä kopioi ensin zip-tiedosto U-asemalta ja pura tiedosto tämän jälkeen. Helpoin tapa siirtoon on käyttää WinSCP-ohjelmaa. Katso ohje tiedostojen siirtoon täältä.

Mozilla Thunderbirdin voit ladata täältä. Asenna Thunderbird oletusasetuksilla.

1. Sähköpostitilin luominen Thunderbirdiin

Käynnistä Mozilla Thunderbird ja luo uusi sähköpostitili. Klikkaa "Create a new account" -> "Skip this and use my existing email." Tämän jälkeen Thunderbird pyytää sähköpostitilin asetuksia.

Opiskelijat - Isa-posti:

• Your name: nimesi
  • Email address: yliopiston sähköpostiosoitteesi (etunimi.x.sukunimi@student.jyu.fi tai käyttäjätunnus@student.jyu.fi)
  • Password: erillinen Isa-postin "mobiilisalasana". Mobiilisalasanan saat kun kirjaudut sivulla http://salasana.jyu.fi linkistä "Salasanan vaihto, tunnuksen tietojen päivitys" ja klikkaat painiketta "Create Isa Mail Mobile Password". Tätä salasanaa käytetään Isa-postiin kirjauduttaessa muulloin kuin www-selaimen kautta. (ns. IMAP-yhteydellä sähköpostiohjelmalla, kännykällä ym.)

Klikkaa "Continue". Thunderbird lähtee etsimään palvelinasetuksia. Hetken kuluttua oikein asetusten pitäisi löytyä. Mikäli Thunderbird ilmoittaa, ettei asetuksia löydy, klikkaa "Manual config". Muussa tapauksessa määrittely on valmis - klikkaa "Done".

Mikäli asetuksia ei löytynyt automaattisesti, oikeat asetukset ovat:

• Incoming: IMAP - imap.googlemail.com 993 SSL/TLS Normal Password
  • Outgoing: SMTP - smtp.googlemail.com 465 SSL/TLS Autodetect
  • Username: käyttäjätunnus@student.jyu.fi (esim. mameikal@student.jyu.fi)

Henkilökunta - Exchange:

• Your name: nimesi
  • Email address: yliopiston sähköpostiosoitteesi (etunimi.x.sukunimi@jyu.fi, myös käyttäjätunnus@jyu.fi käy)
  • Password: yliopiston käyttäjätunnuksen salasana

Klikkaa "Continue" -> "Manual config" ja aseta palvelinasetukset seuraavasti:

• Incoming: IMAP - email.jyu.fi 993 SSL/TLS Normal Password
  • Outgoing: SMTP - smtpauth.jyu.fi 465 SSL/TLS Autodetect
  • Username: JY:n käyttäjätunnus (esim. mameikal, ei @jyu.fi päätettä!)

Tämän jälkeen määrittely on valmis. Klikkaa "Done".

Sähköpostitilin luomisen jälkeen näet vasemmassa reunassa sekä JY:n sähköpostitilin että "Local Folders"-kansion.

2. Vanhojen Webmail-sähköpostien siirtäminen

Thunderbird tarvitsee ImportExportTools nimisen lisäosan, jotta vanhojen mbox-muodossa olevien sähköpostien tuominen onnistuu. Klikkaa ylävalikosta "Tools" -> "Add-ons" ja kirjoita hakukenttään "ImportExportTools". Paina Enter-painiketta tai klikkaa vieressä näkyvää haku-painiketta. Thunderbird lähtee etsimään lisäosaa. Klikkaa "Install" asentaaksesi ImportExportTools lisäosan.

Asennuksen jälkeen Thunderbird tarvitsee käynnistää uudelleen. Klikkaa "Restart now".

Thunderbirdin käynnistyksen jälkeen valitse vasemmasta reunasta "Local Folders" kansio. Klikkaa ylävalikosta "Tools" -> "ImportExportTools" -> "Import mbox file". Valitse tämän jälkeen "Select a directory where searching the mbox files to import (also in subdirectories)" ja klikkaa "OK". Etsi tämän jälkeen kansio jossa vanhat sähköpostit ovat ja klikkaa "Select Folder" -> "Yes". Mikäli mitään ei tapahdu, varmista, että olet purkanut zip-tiedoston ensin!

Tämän jälkeen sähköpostit näkyvät Local Folders-kansion (1.) alla kansioittain (2.). Voit siirtää viestit JY:n sähköpostiin raahaamalla ne Local Foldersin alta sähköpostitiliin (3.).