03.09.2015

Tietojen kalastelu

Älä vastaa käyttäjätunnustietojen kalastelijoille

IT-palvelut tai kukaan muu yliopistolta ei kysele minkään järjestelmän salasanoja käyttäjiltä. IT-palvelut ei kysy myöskään minkään järjestelmän käyttäjätunnusta. Ainoa poikkeus tähän on tapaus jossa käyttäjä ottaa yhteyttä IT-palveluihin niin, ettei asiayhteydestä selviä mitä tunnusta käsitellään. Tässä tapauksessa IT-palvelut voi kysyä tunnusta, mutta salanaa ei kysytä.

Tyypilliset huijausviestit käyttävät tietojen kalastelun verukkeena järjestelmän huoltotöitä tai kiintiön täyttymistä. IT-palvelut ei pyydä käyttäjiltä tunnuksiin liittyviä tietoja vastaavista asioista tiedottaessaan.

Toimi näin:

• Pidä salasana vain ja ainoastaan omana tietonasi
  • Älä avaa epäilyttäviä liitetiedostoja
  • Älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä

Kuluttajavirasto antaa neuvoja omien tietojen luovuttamisesta sivulla:

http://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Ostaminen-myyminen-ja-sopimukset/huijaukset/tili-ja-luottokorttitietojen-kalastelu/