23.11.2015

Roskapostin suodatus Exchangessa

Yliopiston tuleva ja lähtevä sähköposti skannataan automaattisesti roskapostisuodattimella. Roskapostiksi epäiltyyn viestiin lisätään automaattisesti tietoja, joiden perusteella roskapostia on mahdollista suodattaa.

Tässä ohjeessa käydään läpi, kuinka roskapostin suodatusta säätää voi henkilökunnan Exchange-sähköpostissa.

Roskapostisuodattimen lisääminen

Luodaan sähköpostiin sääntö, joka ohjaa kaikki automaattisesti roskapostiksi merkatut viestit "Roskaposti"-kansioon.

1. Avaa Outlook Web App ja valitse oikeasta reunasta "Asetukset" (Options) ja sen jälkeen "Näytä kaikki asetukset..." (See All Options...)

2. Valitse "Järjestä sähköposti" (Organize E-Mail) ja klikkaa "Uusi..." (New...)

3. Valitse "Lisää vaihtoehtoja..." (More Options...)

4. Kohdassa "Kun viesti on saapunut ja:" (When the message arrives, and:)

• Valitse "Se sisältää nämä sanat" (It includes these words) ja sen jälkeen "viestin otsikossa..." (in the message header...)

5. Kirjoita kenttään "X-Spam-Flag: YES" ja klikkaa oikealla näkyvää vihreätä ristiä.

6. Valitse "OK"

7. Kohdassa "Toimi seuraavasti": (Do the following)

• Valitse "Siirrä, kopioi tai poista" (Move, copy or delete" ja sen jälkeen "Siirrä viesti kansioon..." (Move the message to folder...)

8. Valitse kansioksi "Roskaposti" (Junk E-mail) ja klikkaa "OK"

9. Valitse "Tallenna" (Save)

10. Tämän jälkeen sääntö on tehty ja voimassa. Roskapostiksi epäillyt viestit siirtyvät automaattisesti sähköpostin roskapostikansioon. Huomaa, että roskapostikansiota on syytä tarkkailla säännöllisesti, sillä roskapostiin voi päätyä täysin asiallisia viestejä. Roskapostin automaattinen suodatus on vain suuntaa antava.

Roskapostisuodatuksen hienosäätö

Suurimmalle osalle käyttäjistä on suositeltua käyttää yllä mainittua tapaa. Roskapostisuodatusta on kuitenkin mahdollista säätää tiukemmaksi tai löysemmäksi tunnisteella "X-Spam-Level". X-Spam-Level pisteyttää jokaisen viestin käyttämällä tähtiä (*). Yllä olevassa esimerkissä käytettiin tunnistetta "X-Spam-Flag: YES". Kaikki viestit merkataan tällä tunnisteella silloin, kun X-Spam-Level on vähintään viisi tähteä (*****). Tämä tarkoittaa, että

• "X-Spam-Level: ***" on tiukempi suodatus kuin yllä mainittu "X-Spam-Flag: YES"
      • "X-Spam-Level: ******" on löysempi suodatus kuin yllä mainittu "X-Spam-Flag: YES"
      • "X-Spam-Level: *****" on täysin sama suodatus, kuin yllä mainittu "X-Spam-Flag: YES"

Tällä tavoin voit halutessasi hienosäätää roskapostisuodatuksen herkkyyttä. Tiukempi asetus tarkoittaa, että niin sanottujen false-positivien määrä kasvaa, eli asiallisia viestejä päätyy herkemmin roskapostisuodatuksen piiriin. Löysempi asetus tarkoittaa, että false-positivien määrä pienenee.