14.02.2019

Turvasähköpostin käyttö

Jyväskylän yliopiston henkilökunnalla on käytössä turvaposti, joka mahdollistaa henkilötietojen ja salassa pidettävien tietojen sähköisen lähettämisen turvallisesti.

Salatun sähköpostin voi lähettää mihin tahansa osoitteeseen. Lähettämisessä on kaksi turvatasoa: ”tavallinen kirje” ja ”kirjattu kirje”. Käytä ”tavallinen kirje” –vaihtoehtoa, kun haluat lähettää henkilötietoja tai luottamuksellisia tietoja sisältäviä viestejä, ja ”kirjattu kirje”, kun haluat lähettää arkaluonteisia henkilötietoja tai salaisia tietoja sisältäviä viestejä.

”Tavallinen kirje” –lähetys tehdään lisäämällä vastaanottajan sähköpostiosoitteen perään .s, esim. matti.meikalainen@osoite.fi.s

”Kirjattu kirje” –lähetys tehdään lisäämällä vastaanottajan sähköpostiosoitteen perään .vastaanottajan_matkapuhelinnumero.s, esim. matti.meikalainen@osoite.fi.040xxxxxx.s, jolloin vastaanottaja saa matkapuhelimeensa tekstiviestillä pin-koodin, jolla salatun viestin voi avata.

Tarkemmat ohjeet salatun sähköpostin käyttöön löydät alla olevista linkeistä.

Turvapostia ei pääsääntöisesti saa käyttää kotikoneilta tai muilta henkilökohtaisilta laitteilta eikä yleiskäyttöisiltä tietokoneilta.

Viestin lähettämisen voi aloittaa myös yliopiston ulkopuolinen henkilö. Silloin lähettäjän täytyy rekisteröityä turvasähköposti-palvelimelle osoitteessa secure-mail.jyu.fi, jonka jälkeen viestien lähettäminen yliopiston osoitteisiin on mahdollista.

Yliopiston Windows Outlook-käyttäjät voivat asentaa Sec@GW-pluginin, joka tarjoaa joitakin lisäominaisuuksia salatun sähköpostin lähettämiseen. Outlook-pluginin asennusohje:

Asennus

1) Avaa työpöydältäsi Software Center

Software Center

2) Kirjoita Software Centerin hakuun "sec@gw". Valitse hiirellä ohjelma

Sec@GW Plugin

3) Valitse "Install" ja noudata järjestelmän antamia ohjeita

Asennus

Käyttö

Käynnistä Outlook ja aloita kirjoittamaan uutta viestiä. Sec@GW plugin löytyy omalta välilehdeltään. Tarkempia ohjeita pluginin käyttöön löydät täältä:

Luottamuksellisen viestin lähetys

Luottamuksellisen viestin vastaanottaminen