04.04.2019

Mitä ovat U-, W-, S-, N-, ja V-asemat?

Kaikille opiskelijoille kytketään automaattisesti yliopiston koneille kirjauduttaessa joukko verkkolevyjä (nämä löytyvät My Computer -alta):

Verkkolevyjä voi käyttää omalta tietokoneelta mm. WinSCP-ohjelmalla (U ja W-asemat) tai VPN-yhteyden kautta.

Private home (U:)   ( \\fileservices.ad.jyu.fi\homes\omatunnus )

U: asema on käyttäjän henkilökohtainen kotihakemisto. Opiskelijoilla on tallennustilaa 500 MB, henkilökunnalla rajattomasti. Tiedostot näkyvät U-asemana kaikissa JYUNETin koneissa ja kotihakemistona kaikilla yliopiston unix-suorakäyttökoneilla.

Kotihakemistosi tiedostoja voit siis käsitellä:

Etäyhteyksiä ja Linux/MAC-käyttöä varten saat tarvittaessa paikalliselta ylläpidolta tiedon kotihakemistosi tarkasta polusta.  Verkkolevyn fyysisen polun pystyy selvittämään yliopiston verkkoon kytketyllä Windows-työasemalla. Polku löytyy myös salasana.jyu.fi palvelusta kohdasta "home directory".

W:   ( \\karahka2.cc.jyu.fi\omatunnus )

W: asema on käyttäjän henkilökohtainen www-hakemisto. Se näkyy koko maailmalle osoitteessa http://users.jyu.fi/~username, kun  palvelun käy ensin aktivoimassa OMA-palvelussa osoitteessa http://account.jyu.fi. Tallennustilaa levyllä on 500 MB. Tiedostot näkyvät W-asemana JYUNETin koneissa ja yliopiston suorakäyttökoneissa.

Ohje kotisivun tekemisestä selittää tarvittavat toimenpiteet.

Webiin näkyviä tiedostojasi voit siis käsitellä:

Huom: Osoite http://users.jyu.fi/~username ei näy automaattisesti, vaan palvelu on itse ensin aktivoitava OMA-palvelussa osoitteessa http://account.jyu.fi

Public study material (O:) on POISTETTU 3.9.2018

Shared groups (S:) (\\fileservices.ad.jyu.fi\commonshare)

S: (shared) on tiedekunnan tai laitoksen yhteinen asema. S-aseman sisältö ja olemassaolo riippuu yksiköstä, pääaineesta jne. Aseman käyttöikeudet ovat vain henkilökunnalla, muut voivat saada niitä henkilökunnan pyynnöstä. Tiedostot näkyvät S-asemana JYUNETin tietokoneissa. Etäkäyttö on mahdollista vain VPN:n kautta. 

V:

IT-tiedekunnan ohjelmointikursseilla harjoitustöiden palautukseen käytetty henkilökohtainen verkkoasema.

N:

IT-tiedekunnan ohjelmointikursseilla käytetty verkkoasema. Asemalta löytyy kursseilla käytettäviä esimerkkikoodeja sekä valmiita sovelluksia.