21.11.2013

Macintosh: Langaton verkko & MacOSX 10.3.9 - 10.4

Ohjeet Macintoshilla langattomaan verkkoon kirjautumiseksi. Ohjeet koskevat MacOSX järjestelmän tasoja 10.3.9 - 10.4.

Macintosh: Langaton verkko & MacOSX 10.3.9 - 10.4

Macin WLAN-kytkentä on suoraviivaisempaa kuin Windows-alustalla eikä edellytä mitään lisäohjelmien asentamista. Oleellista on valita autentikointiin TTLS – PAP, jolloin langattomaan verkkoon pääsee suoraan omalla tunnuksella ja salasanalla, muutoin tarvitaan WLAN-salasana salasanapalvelusta http://salasana.jyu.fi/.

Ohjetta laadittaessa on alustana ollut Tiikeri (MacOSX 10.4.x).  Langaton verkko toimii näiden ohjeiden mukaisesti myös vanhemmalla MacOSX 10.3.9 -järjestelmällä. Alla on listattu kampuksen alueella olevat WLAN-vyöhykkeet. Vaikka pääsy olisi avoin joka vyöhykkeelle, kannattaa valita jo alussa oman statuksen mukainen, sillä kirjoittautumiset rajoitetaan ajallaan ryhmittäin. Poikkeuksena on jyu-guest, joka tulee pysymään rajoitettuna oikeuksiltaan mutta muuten avoimena.

Käytettävissä olevat langattomat verkot

SSID

Tunnistus

Salaus

Käyttötarkoitus

jyu-guest

Avoin

Ei salausta

Vierailijaverkko

jyu-student

802.1x + EAP

WPA / WPA2

Opiskelijat

jyu-staff

802.1x + EAP

WPA / WPA2

Henkilökunta

jyu-voice

802.1x + EAP

WPA / WPA2

Ohjeet MacOSX tasoilla 10.3.9 - 10.4.x

1. Varmista että WLAN on päällä (WLAN-menussa näkyy verkkolista) ja valitse vyöhyke.

Mac WLAN verkkolista

2. Valitse 802.1x konfiguraatioksi TTLS-PAP ja kirjoita unix-tunnuksesi sekä salasanasi vastaaviin kenttiin. Rastita 'Remember password…'-kohta jos haluat verkkoon liittymisen tapahtuvan jatkossa automaattisesti.

Mac WLAN autentikointi

3. Vastaa certifikaattivaroitukseen 'Continue'.

Mac WLAN sertifikaatti

Syksyn 2013 langattoman verkon kirjautumisuudistuksen jälkeen vanhat ohjeet pätevät muuten, mutta pitää valita luota seuraavan kuvan varmenteisiin. Uudistuksen jälkeen ei  langattomaan verkkoon kirjautumisessa enää tarvita millään laitteella yliopiston omaa juurivarmennetta.

varmenne-uusi2

Ongelmia? Parissa tapauksessa WLAN-yhteys ei ole toiminut, vaikka asetukset olivat ohjeen mukaiset. Näissä tapauksissa yhteys alkoi toimia, kun kone käynnistettiin uudelleen.

Suositus: käynnistä kone ensin uudelleen, jos olet käyttänyt sitä jossain muussa langattomassa verkossa ennen kirjoittautumista yliopiston langattomaan verkkoon.