27.01.2017

Macintosh: Langaton verkko & MacOSX 10.5.x

Langattomaan paikallisverkkoon kirjautuminen Macintoshilla, kun käyttöjärjestelmä on tasoa 10.5

Macin WLAN-kytkentä on suoraviivaisempaa kuin Windows-alustalla eikä edellytä mitään lisäohjelmien asentamista. Oleellista on valita autentikointiin TTLS – PAP jolloin langattomaan verkkoon pääsee suoraan omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Jos langattoman yhteyden muodostamisesssa on ongelmia Mac Os 10.5.x -tasolla, ota yhteys Seminaarinmäen X-rakennuksen palvelupisteeseen X125.

Ohjetta laadittaessa on alustana ollut Tiikeri (MacOSX 10.4.x).  Langaton verkko toimii näiden ohjeiden mukaisesti myös vanhemmalla MacOSX 10.3.9 -järjestelmällä. Alla on listattu kampuksen alueella olevat WLAN-vyöhykkeet. Vaikka pääsy olisi avoin joka vyöhykkeelle, kannattaa valita jo alussa oman statuksen mukainen, sillä kirjoittautumiset rajoitetaan ajallaan ryhmittäin. Poikkeuksena on jyu-guest, joka tulee pysymään rajoitettuna oikeuksiltaan mutta muuten avoimena.

Käytettävissä olevat langattomat verkot

SSID

Tunnistus

Salaus

Käyttötarkoitus

jyu-guest

Avoin

Ei salausta

Vierailijaverkko + vanhat päätelaitteet

jyu-student

802.1x + EAP

WPA / WPA2

Opiskelijat

jyu-staff

802.1x + EAP

WPA / WPA2

Henkilökunta

jyu-voice

802.1x + EAP

WPA / WPA2

WLAN IP-puhelimet

Ohjeet MacOSX tasolla 10.5.

1.) Avaa Järjestelmäasetukset -> Verkko (System Preferences -> Network) ja valitse Airport.

leopard0

2.) Avaa lisäasetukset Advanced-painikkeella ja siirry 802.1X-välilehdelle. Valitse Domain-kohtaan "User".

leopard1

3.) Luo uusi määrittely painamalla +-painiketta ja anna määrittelylle nimi. (Huom. tämä nimi näkyy myöhemmin yhteyttä muodostettaessa)

leopard2

4.) Muokkaa TTLS-protokollaa Authentication-listalta painamalla Configure-painiketta. Vaihda TTLS Inner Authentication -kohtaan PAP.

leopard3

5.) Määrittely on valmis. Sulje kaikki ikkunat ja tallenna tekemäsi muutokset. Voit myös sulkea Järjestelmäasetukset.

6.) Muodosta yhteys yliopiston langattomaan verkkoon. Järjestelmä kysyy salasanaa ja tunnusta. Valitse 802.1X-kohtaan edellä tekemäsi määrittely (tässä tapauksessa Jyu-staff).

leopard4

7.) Hyväksy vielä sertifikaatti.

leopard5

varmenne-uusi2

Suositus: käynnistä kone ensin uudelleen, jos olet käyttänyt sitä jossain muussa langattomassa verkossa ennen kirjoittautumista yliopiston langattomaan verkkoon.

Ohjeen videoversio.