19.11.2013

Langaton verkko (WLAN / Wi-Fi) Windows 7:lla

Yliopiston langattoman verkon (jyu-student & jyu-staff) sekä eduroamin asetukset Windows 7:lle.

Jyväskylän yliopiston käyttäjätunnuksella on käytettävissä kolme langatonta verkkoa:

• jyu-student on opiskelijoiden käytössä JY:n kampusalueella
  • jyu-staff on henkilökunnan käytössä JY:n kampusalueella
  • eduroam on opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettävissä JY:n kampusalueen lisäksi ympäri maailmaa useiden eri korkeakoulujen kampuksilla. Lisätietoja eduroamista löytyy täältä.

Huom! Käytä Jyväskylän yliopiston kampuksella aina ensisijaisesti jyu-student tai jyu-staff verkkoa!

jyu-student ja jyu-staff verkkoihin kirjautuminen toimii Windows 7:lla suoraan käyttäen Jyväskylän yliopiston käyttäjätunnusta ja salasanaa ilman erillisiä asetuksia. Mikäli olet kampuksella etkä ole aikaisemmin yhdistänyt yliopiston langattomaan verkkoon, toimii langaton verkko suoraan kun yhdistät jyu-student tai jyu-staff -verkkoon ja kirjoitat yliopiston käyttäjätunnuksen + salasanan. Ensimmäisellä yhdistyskerralla saat ilmoituksen "Palvelimen antamia tunnistetietoja ei voitu vahvistaa". Tämän voi ohittaa klikkaamalla "Yhdistä", jonka jälkeen langaton verkko toimii.

eduroamin tapauksessa samat asetukset toimivat muuten, mutta käyttäjätunnus on annettava aina muodossa käyttäjätunnus@jyu.fi (esim. mameikal@jyu.fi).

eduroamin asetukset voi tehdä helpoiten lataamalla oikeat asetukset sisältävän asennustiedoston sivulta: https://cat.eduroam.org/ (Klikkaa painiketta "eduroam user: download your eduroam installer" ja valitse organisaatioksi "University of Jyväskylä". Valitse käyttöjärjestelmäksi "MS Windows 7" ja asenna tiedosto).

Mikäli verkko ei jostain syystä toimi suoraan, voit asettaa asetukset käsin alla olevan ohjeen mukaan. Mikäli olet aikaisemmin yhdistänyt yliopiston langattomaan verkkoon käyttäen SecureW2-ohjelmaa, tulee ensin poistaa jyu-student tai jyu-staff verkon profiili. Seuraa siinä tapauksessa ohjeen kohtia 1-3.

Langattoman verkon asetukset

1. Langattoman verkon asetusten määrittely aloitetaan työpöydältä (desktop). Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä Windowsin tehtäväpalkista langattoman verkon kuvaketta.

Valitse "Avaa Verkko- ja jakamiskeskus" (Open Network and Sharing Center)

2. Valitse vasemmasta reunasta "Hallitse langattomia verkkoja" (Manage wireless networks)

3. Mikäli olet aikaisemmin yhdistänyt yliopiston langattomaan verkkoon esim. SecureW2-ohjelman avulla, valitse langattomien verkkojen listasta jyu-student tai jyu-staff verkko ja klikkaa "Poista". Vahvista poistaminen klikkaamalla "Kyllä".

Tämä nollaa yliopiston langattomaan verkkoon liittymisen asetukset. Voit sen jälkeen yhdistää jyu-student tai jyu-staff verkkoihin mikäli olet kampusalueella, tai jatkaa ohjeen mukaan ja tehdä asetukset käsin.

4. Klikkaa "Lisää" (Add)

5. Valitse "Luo verkkoprofiili manuaalisesti" (Manually create a network profile)

6. Kirjoita "Verkon nimi" (Network name) -kohtaan haluamasi verkko:

• jyu-student (opiskelijat)
  • jyu-staff (henkilökunta)
  • eduroam (opiskelijat ja henkilökunta, katso lisätietoa täältä)

Valitse pudotusvalikoista

• Suojaustyyppi (Security type): "WPA2-Enterprise"
  • Salaustyyppi (Encryption type): "AES"

Klikkaa tämän jälkeen "Seuraava" (Next)

7. Klikkaa "Muuta yhteysasetukset" (Change connection settings)

8. Valitse "Suojaus" (Security) -välilehti ja klikkaa "Asetukset" (Settings).

9. Laita ruksit kohtiin:

• "Vahvista palvelinvarmenne" (Validate server certificate)
  • "Muodosta yhteys näihin palvelimiin" (Connect to these servers)

Kirjoita kohtaan "Muodosta yhteys näihin palvelimiin" palvelimeksi:

• radwl.cc.jyu.fi

Laita ruksi kohdassa "Luotetut varmenteiden päämyöntäjät" (Trusted Root Certification Authorities) kohtaan:

• DigiCert High Assurance EV Root CA

Klikkaa tämän jälkeen "Määritä" (Configure)

10. Ota ruksi pois kohdasta "Käytä automaattisesti omaa Windows-käyttäjänimeäni ja salasanaani" (Automatically use my Windows logon name and password) ja klikkaa "OK"

11. Klikkaa "OK"

12. Klikkaa "Lisäasetukset" (Advanced settings)

13. Laita ruksi kohtaan "Määritä todennustila" (Specify authentication mode) ja valitse pudotusvalikosta "Käyttäjän todennus" (User authentication")

Klikkaa tämän jälkeen "OK"

14. Klikkaa vielä "OK" jolloin asetukset tallentuvat ja tulevat voimaan

15. Asetukset on nyt tehty ja voit yhdistää langattomaan verkkoon. HUOM! Eduroamiin yhdistäessä annetaan käyttäjätunnus aina muodossa käyttäjätunnus@jyu.fi (esim. mameikal@jyu.fi)