30.01.2019

Langaton verkko (WLAN / Wi-Fi) Windows 8:lla ja Windows RT:llä

Yliopiston langattoman verkon (jyu-student & jyu-staff) sekä eduroamin asetukset Windows 8:lle ja Windows RT:lle.

Jyväskylän yliopiston käyttäjätunnuksella on käytettävissä kolme langatonta verkkoa:

• jyu-student on opiskelijoiden käytössä JY:n kampusalueella
  • jyu-staff on henkilökunnan käytössä JY:n kampusalueella
  • eduroam on opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettävissä JY:n kampusalueen lisäksi ympäri maailmaa useiden eri korkeakoulujen kampuksilla. Lisätietoja eduroamista löytyy täältä.

Huom! Käytä Jyväskylän yliopiston kampuksella aina ensisijaisesti jyu-student tai jyu-staff verkkoa!

jyu-student ja jyu-staff verkkoihin kirjautuminen toimii Windows 8:lla ja Windows RT:llä suoraan käyttäen Jyväskylän yliopiston käyttäjätunnusta ja salasanaa, mutta kumpikaan ei osaa laittaa oletuksena täysin oikeita asetuksia. Tietoturvan vuoksi on erittäin suositeltua, että asetat langattoman verkon toimintaan ohjeessa näkyvällä tavalla!

HUOM! Mikäli olet jo aikaisemmin yhdistänyt jyu-student tai jyu-staff -verkkoon, klikkaa hiiren oikealla näppäimellä jyu-student / jyu-staff verkon päältä ja valitse "Näytä yhteyden ominaisuudet" (View connection properties). Jatka siinä tapauksessa ohjeen kohdasta 6.

eduroamin tapauksessa samat asetukset toimivat muuten, mutta käyttäjätunnus on annettava aina muodossa käyttäjätunnus@jyu.fi (esim. mameikal@jyu.fi).

eduroamin asetukset voi tehdä helpoiten Windows 8:lla (ei Windows RT!) lataamalla oikeat asetukset sisältävän asennustiedoston sivulta: https://cat.eduroam.org/ (Klikkaa painiketta eduroam user: download your eduroam installer" ja valitse organisaatioksi "University of Jyväskylä". Valitse käyttöjärjestelmäksi "MS Windows 8" ja asenna tiedosto).

Langattoman verkon asetukset

1. Langattoman verkon asetusten määrittely aloitetaan työpöydältä (desktop). Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä Windowsin tehtäväpalkista langattoman verkon kuvaketta.

Valitse "Avaa Verkko- ja jakamiskeskus" (Open Network and Sharing Center)

2. Valitse "Määritä uusi yhteys tai verkko" (Set up a new connection or network)

3. Valitse "Muodosta yhteys langattomaan verkkoon manuaalisesti" (Manually connect to a wireless network) ja klikkaa "Seuraava" (Next)

4. Kirjoita "Verkon nimi" (Network name) -kohtaan haluamasi verkko:

• jyu-student (opiskelijat)
  • jyu-staff (henkilökunta)
  • eduroam (opiskelijat ja henkilökunta, katso lisätietoa täältä)

Varmista, että "Suojaustyyppi" (Security type) on "WPA2-Enterprise" ja "Salaustyyppi" (Encryption type) on "AES".

Klikkaa tämän jälkeen "Seuraava" (Next)

5. Klikkaa "Muuta yhteysasetukset" (Change connection settings)

6. Klikkaa "Asetukset" (Settings). Mikäli olet aikaisemmin yhdistänyt yliopiston langattomaan verkkoon SecureW2-ohjelman avulla, vaihda tässä kohti suojaustyypiksi: WPA2-Enterprise ja Salaustyypiksi: AES. Vaihda lisäksi verkon todennusmenetelmäksi "Microsoft: Suojattu EAP (PEAP)".

7. Laita ruksit kohtiin:

• "Tarkista palvelimen käyttäjätiedot vahvistamalla varmenne" (Verify the server's identity by validating the certificate)
  • "Muodosta yhteys näihin palvelimiin" (Connect to these servers)

Kirjoita kohtaan "Muodosta yhteys näihin palvelimiin" palvelimeksi:

• radwl.cc.jyu.fi

Laita ruksi kohdassa "Luotetut varmenteiden päämyöntäjät" (Trusted Root Certification Authorities) kohtaan:

• DigiCert High Assurance EV Root CA

Klikkaa tämän jälkeen "Määritä" (Configure)

8. Tarkasta että ruksia ei ole kohdassa "Käytä automaattisesti omaa Windows-käyttäjänimeäni ja salasanaani" (Automatically use my Windows logon name and password) ja klikkaa "OK"
(ruksi tuossa saattaa auttaa automaattisessa kirjautumisessa kampusverkossa jyu-staff tai jyu-student verkkoon sellaisella koneella johon kirjaudutaan yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla, mutta estää täysin eduroam kirjautumisen!)

9. Klikkaa "OK"

10. Klikkaa "Lisäasetukset" (Advanced settings)

11. Laita ruksi kohtaan "Määritä todennustila" (Specify authentication mode) ja valitse pudotusvalikosta "Käyttäjän todennus" (User authentication")

Klikkaa tämän jälkeen "OK"

jos teet eduroam asetuksia, [Tallenna tunnistetiedot] niin että käyttäjätunnukseksi laitat käyttäjätunnuksesi@jyu.fi ja salasanaksi normaali yliopistoverkon salasanasi.

12. Klikkaa vielä "OK" jolloin asetukset tallentuvat ja tulevat voimaan.

Langattomaan verkkoon yhdistäminen

Kun asetukset on määritelty, voit yhdistää langattomaan jyu-student tai jyu-staff verkkoon käyttäen yliopiston käyttäjätunnusta + salasanaa. Avaa työpöytä ja klikkaa Windowsin tehtäväpalkista langattoman verkon kuvaketta.

Valitse langattomaksi verkoksi jyu-student, jyu-staff tai eduroam ja klikkaa "Yhdistä" (Connect)

Kirjoita kenttiin yliopiston käyttäjätunnus + salasana ja klikkaa "OK". HUOM! Eduroamiin yhdistäessä annetaan käyttäjätunnus aina muodossa käyttäjätunnus@jyu.fi (esim. mameikal@jyu.fi)

Hetken kuluttua langaton verkko yhdistyy.

Mikäli saat virheilmoituksen tai langaton verkko ei yhdistä, tarkasta että olet kirjoittanut käyttäjätunnuksen + salasanan oikein, ja tarkasta että olet asettanut langattoman verkon asetukset oikein ohjeen kohdasta 6. alkaen.