19.11.2013

Langaton verkko (WLAN / Wi-Fi) Windows Vistalla

Yliopiston langattoman verkon (jyu-student & jyu-staff) sekä eduroamin asetukset Windows Vistalle

Jyväskylän yliopiston käyttäjätunnuksella on käytettävissä kolme langatonta verkkoa:

• jyu-student on opiskelijoiden käytössä JY:n kampusalueella
  • jyu-staff on henkilökunnan käytössä JY:n kampusalueella
  • eduroam on opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettävissä JY:n kampusalueen lisäksi ympäri maailmaa useiden eri korkeakoulujen kampuksilla. Lisätietoja eduroamista löytyy täältä.

Huom! Käytä Jyväskylän yliopiston kampuksella aina ensisijaisesti jyu-student tai jyu-staff verkkoa!

jyu-student ja jyu-staff verkot eivät toimi Windows Vistalla suoraan. Jotta langattoman verkon saa toimimaan, on ensin asennettava tarvittava juurivarmenne ja sen jälkeen asetettava langattoman verkon asetukset käsin.

eduroamin tapauksessa samat asetukset toimivat muuten, mutta käyttäjätunnus on annettava aina muodossa käyttäjätunnus@jyu.fi (esim. mameikal@jyu.fi).

eduroamin asetukset voi tehdä helpoiten lataamalla oikeat asetukset sisältävän asennustiedoston sivulta: https://cat.eduroam.org/ (Klikkaa painiketta "eduroam user: download your eduroam installer" ja valitse organisaatioksi "University of Jyväskylä". Valitse käyttöjärjestelmäksi "MS Windows Vista" ja asenna tiedosto).

.

Tarvittavan juurivarmenteen asentaminen

1. Lataa juurivarmenne "DigiCert High Assurance EV Root CAtäältä, tai lataa tiedosto toisella tietokoneella ja siirrä tiedosto esim. USB-tikun avulla.

2. Tuplaklikkaa juurivarmennetiedostoa aloittaaksesi varmenteen asentamisen.

3. Klikkaa "Asenna varmenne" (Install certificate)

4. Klikkaa "Seuraava" (Next)

5. Varmista että valittuna on "Valitse varmennesäilö automaattisesti varmenteen lajin perusteella" (Automatically select the certificate store based on the type of certificate) ja klikkaa "Seuraava" (Next)

6. Klikkaa "Valmis" (Finish) asentaaksesi varmenteen

7. Varmenne on nyt asennettu. Klikkaa "OK"

8. Klikkaa "OK" vielä uudestaan.

Varmenne on nyt asennettu ja voit jatkaa langattoman verkon asetusten määrittelyyn.

Langattoman verkon asetukset

9. Klikkaa yhden kerran työpöydän oikeassa alareunassa olevaa langattoman verkon kuvaketta. Valitse "Verkko ja jakamiskeskus (Network and Sharing Center)

10. Valitse vasemmasta reunasta "Hallitse langattomia verkkoja" (Manage wireless networks)

11. Mikäli olet aikaisemmin yhdistänyt yliopiston langattomaan verkkoon esim. SecureW2-ohjelman avulla, valitse langattomien verkkojen listasta jyu-student tai jyu-staff verkko ja klikkaa "Poista". Vahvista poistaminen klikkaamalla "Kyllä".

12. Klikkaa "Lisää" (Add)

13. Valitse "Luo verkkoprofiili manuaalisesti" (Manually create a network profile)

14. Kirjoita "Verkkonimi" (Network name) -kohtaan haluamasi verkko:

• jyu-student (opiskelijat)
  • jyu-staff (henkilökunta)
  • eduroam (opiskelijat ja henkilökunta, katso lisätietoa täältä)

Valitse pudotusvalikoista

• Suojaustyyppi (Security type): "WPA2-Enterprise"
  • Salaustyyppi (Encryption type): "AES"

Klikkaa tämän jälkeen "Seuraava" (Next)

15. Valitse "Muuta yhteysasetukset" (Change connection settings)

16. Valitse "Suojaus" (Security) -välilehti ja klikkaa "Asetukset" (Settings)

17. Laita ruksit kohtiin:

• "Vahvista palvelinvarmenne" (Validate server certificate)
  • "Muodosta yhteys näihin palvelimiin" (Connect to these servers)

Kirjoita kohtaan "Muodosta yhteys näihin palvelimiin" palvelimeksi:

• radwl.cc.jyu.fi

Laita ruksi kohdassa "Luotetut varmeiteiden myöntäjät" (Trusted Root Certification Authorities) kohtaan:

• DigiCert High Assurance EV Root CA

Klikkaa tämän jälkeen "Määritä" (Configure)

18. Ota ruksi pois kohdasta "Käytä automaattisesti omaa Windows-käyttäjänimeäni ja salasanaani" (Automatically use my Windows logon name and password) ja klikkaa "OK"

19. Klikkaa "OK"

20. Klikkaa "OK" uudelleen jotta asetukset tallentuvat ja tulevat voimaan

21. Klikkaa "Sulje" (Close)

22. Mikäli olet yliopiston kampusalueella, yrittää langaton verkko yhdistyä samantien. Ruudun oikeaan alareunaan ilmestyy ilmoitus jossa kysytään käyttäjätunnusta + salasanaa. Klikkaa ilmoitusta.

23. Kirjoita yliopiston käyttäjätunnuksesi + salasanasi "Käyttäjänimi" (User name) + "Salasana" (Password)-kenttiin. Jätä tyhjäksi kohta "Kirjautumistoimialue" (Logon domain) ja klikkaa "OK". HUOM! Eduroamiin yhdistäessä annetaan käyttäjätunnus aina muodossa käyttäjätunnus@jyu.fi (esim. mameikal@jyu.fi)

24. Langattoman verkon pitäisi nyt yhdistyä.