19.11.2013

Langaton verkko (WLAN / Wi-Fi) Windows XP:llä

Yliopiston langattoman verkon (jyu-student & jyu-staff) sekä eduroamin asetukset Windows XP:lle

Jyväskylän yliopiston käyttäjätunnuksella on käytettävissä kolme langatonta verkkoa:

• jyu-student on opiskelijoiden käytössä JY:n kampusalueella
  • jyu-staff on henkilökunnan käytössä JY:n kampusalueella
  • eduroam on opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettävissä JY:n kampusalueen lisäksi ympäri maailmaa useiden eri korkeakoulujen kampuksilla. Lisätietoja eduroamista löytyy täältä.

Huom! Käytä Jyväskylän yliopiston kampuksella aina ensisijaisesti jyu-student tai jyu-staff verkkoa!

jyu-student ja jyu-staff verkot eivät toimi Windows XP:llä suoraan. Jotta langattoman verkon saa toimimaan, on ensin asennettava tarvittava juurivarmenne ja sen jälkeen asetettava langattoman verkon asetukset käsin.

eduroamin tapauksessa samat asetukset toimivat muuten, mutta käyttäjätunnus on annettava aina muodossa käyttäjätunnus@jyu.fi (esim. mameikal@jyu.fi).

eduroamin asetukset voi tehdä helpoiten lataamalla oikeat asetukset sisältävän asennustiedoston sivulta: https://cat.eduroam.org/ (Klikkaa painiketta "eduroam user: download your eduroam installer" ja valitse organisaatioksi "University of Jyväskylä". Valitse käyttöjärjestelmäksi "MS Windows XP" ja asenna tiedosto).

Tarvittavan juurivarmenteen asentaminen

1. Lataa juurivarmenne "DigiCert High Assurance EV Root CAtäältä, tai lataa tiedosto toisella tietokoneella ja siirrä tiedosto esim. USB-tikun avulla.

2. Tuplaklikkaa juurivarmennetiedostoa aloittaaksesi varmenteen asentamisen.

3. Klikkaa "Asenna sertifikaatti" (Install certificate)

4. Klikkaa "Seuraava" (Next)

5. Varmista että valittuna on "Valitse sertifikaattisäilö automaattisesti sertifikaatin lajin perusteella" (Automatically select the certificate store based on the type of certificate) ja klikkaa "Seuraava" (Next)

6. Klikkaa "Valmis" (Finish) asentaaksesi varmenteen

7. Varmenne on nyt asennettu. Klikkaa "OK"

8. Klikkaa "OK" vielä uudestaan.

Varmenne on nyt asennettu ja voit jatkaa langattoman verkon asetusten määrittelyyn.

Langattoman verkon asetukset

9. Tuplaklikkaa työpöydän oikeassa alareunassa olevaa langattoman verkon kuvaketta

10. Valitse "Muuta ensisijaisten verkkojen järjestystä" (Change the order of preferred networks)

11. Mikäli olet aikaisemmin yhdistänyt yliopiston langattomaan verkkoon esim. SecureW2-ohjelman avulla, valitse langattomien verkkojen listasta jyu-student tai jyu-staff verkko ja klikkaa "Poista"

12. Klikkaa "Lisää" (Add)

13. Kirjoita "Verkkonimi" (Network name) -kohtaan haluamasi verkko:

• jyu-student (opiskelijat)
  • jyu-staff (henkilökunta)
  • eduroam (opiskelijat ja henkilökunta, katso lisätietoa täältä)

Valitse pudotusvalikoista

• Verkkotodennus (Network Authentication): "WPA2"
  • Tiedon salaus (Date encryption): "AES"

14. Valitse "Todennus" (Authentication) -välilehti ja valitse "EAP-tyyppi" (EAP-type) pudotusvalikosta "Protected EAP (PEAP)"

15. Ota ruksi pois kohdasta "Todenna tietokoneena, kun tietokoneen tiedot ovat saatavilla" (Authenticate as computer when computer information is available) ja klikkaa "Ominaisuudet" (Properties)

16. Laita ruksit kohtiin:

• "Vahvista palvelinsertifikaatti" (Validate server certificate)
  • "Yhdistä näihin palvelimiin" (Connect to these servers)

Kirjoita kohtaan "Yhdistä näihin palvelimiin" palvelimeksi:

• radwl.cc.jyu.fi

Laita ruksi kohdassa "Luotetut pääsertifikaattien myöntäjät" (Trusted Root Certification Authorities) kohtaan:

• DigiCert High Assurance EV Root CA

Klikkaa tämän jälkeen "Määritä" (Configure)

17. Ota ruksi pois kohdasta "Käytä automaattisesti Windows-käyttäjänimeäni ja salasanaani" (Automatically use my Windows logon name and password) ja klikkaa "OK"

18. Klikkaa "OK"

19. Klikkaa "OK" uudelleen jotta asetukset tallentuvat ja tulevat voimaan

20. Klikkaa "OK"

21. Mikäli olet yliopiston kampusalueella, yrittää langaton verkko yhdistyä samantien. Ruudun oikeaan alareunaan ilmestyy ilmoitus jossa kysytään käyttäjätunnusta + salasanaa. Klikkaa ilmoitusta.

22. Kirjoita yliopiston käyttäjätunnuksesi + salasanasi "Käyttäjänimi" (User name) + "Salasana" (Password)-kenttiin. Jätä tyhjäksi kohta "Kirjautumistoimialue" (Logon domain) ja klikkaa "OK". HUOM! Eduroamiin yhdistäessä annetaan käyttäjätunnus aina muodossa käyttäjätunnus@jyu.fi (esim. mameikal@jyu.fi)

23. Langattoman verkon pitäisi nyt yhdistyä.