11.02.2019

Tilatallennusstudion (Ag C512.1) esittely ja käyttöohjeet

Ohjeessa kerrotaan Agoran tilatallennusstudion käytöstä

studio5121_19.jpgAgoran 5. kerrokseen on perustettu henkilökunnan käyttöön uusi pieni studiotila videokuvauksia ja äänityksiä varten. Studio on suunniteltu nimenomaan verkkovideoiden taltiointia silmälläpitäen, joten sinne on helppo tulla tekemään lyhyempiä tai pidempiä videopätkiä verkko-opetuksen tarpeisiin.

Tilassa on käytettävissä Moniviestimen tilatallennusjärjestelmä, jolla voi taltioida verkko-opetusmateriaaleja, luentoja ja muita puheenvuoroja itsenäisesti, jonka jälkeen videot julkaistaan pyydettäessä Moniviestin-videopalvelussa.

Mikäli haluat tehdä pelkkiä äänitallennuksia, niin sekin onnistuu - tilatallennustyöpisteen tietokoneeseen on asennettu Audacity-äänenkäsittelyohjelma ja pöydälle sijoitetun Sennheiser-mikrofonin ääni on taltioitavissa myös tällä sovelluksella (ks. kohta "Äänentallennus tilatallennusstudiossa").

Huoneen studionurkkauksessa on myös valmius tehdä videotuen kuvauspalvelun avustamana tallenteita ja suoria lähetyksiä esimerkiksi yhden henkilön puheenvuoroista tai n. 2-3 henkilön haastattelutilanteista (ks. lisää kohdasta "Studionurkkaus ja siihen liittyvät kuvauspalvelut").

 

Tilatallennusstudion aukioloajat

Kesällä (1.6.-31.8.):
ma - pe: klo 8.00 - 16.00

Lukukausien aikana:
ma - pe: klo 8.00 - 20.00
la: klo 9.00 - 14.00

 

Studion varaaminen ja avaimen noutaminen

 • Varaa tilatallennusstudio Korpista, löydät sen nimellä Ag C512.1 (Tilatallennusstudio)
 • Videotuki vahvistaa varauksesi mahdollisimman pian
 • Tilavarauksesi alkaessa nouda studion sähköavain Agoran ala-aulasta vahtimestarien palvelupisteeltä
 • Aina kun poistut tilasta, huolehdi, että studion ovi tulee lukkoon. Videoinnin päätyttyä sammuta valot, vedä studion ovi lukkoon ja palauta sähköavain Agoran vahtimestareille. Tietokoneita ja näyttöjä ei tarvitse sammuttaa, riittää kun kirjaudut ulos työasemalta. Varauksen aikana tilan laitteet ovat vastuullasi - älä päästä ulkopuolisia henkilöitä sisään studioon.

Jotta mahdollisimman moni pystyisi käyttämään studiota, varauksia voi tehdä maksimissaan kahdelle päivälle viikossa käyttäjää/kurssia kohden. Laajemman käyttötarpeen suhteen pyydämme ottamaan etukäteen yhteyttä videotukeen: video-support@jyu.fi

Oletuksena tilatallennusstudio on itsepalvelutila eli videotuen henkilöitä ei ole paikalla, mutta erikseen pyydettäessä tulemme mielellämme neuvomaan ja auttamaan tallennuksen käynnistämisessä aikataulujen niin salliessa. Tilatallennuslaitteen käyttö on ilmaista.

Yleisiä toimintaohjeita

 • Älä tuo ruokaa tai juomaa studioon
 • Älä irrota kaapeleita tai muuta laitteiden asetuksia
 • Ongelmatilanteissa lähetä tukipyyntö videotuelle osoitteeseen video-support@jyu.fi tai kiireisissä tapauksissa soita videotuen päivystysnumeroon 040 805 4800 (arkisin 9.00-16.00).

Tilatallennuslaitteen käyttöohjeet

Tilatallennustyöpisteessä on sähköpöytä, jonka ansiosta pöydän korkeuden voi säätää kaikille käyttäjille sopivaksi. Säädöt mahdollistavat myös pöydän nostamisen seisomatyöpisteeksi, jolloin kamera nousee pöydän mukana korkeammalle. Pöydän säätönapit sijaitsevat oikeassa etukulmassa pöytälevyn alla.

Vasemmanpuoleinen näyttö on PC-työaseman ruutu - tälle koneelle voit kirjautua omilla yliopiston tunnuksillasi ja esittää videolla näytettäviä powerpointteja tai muita materiaaleja.

PC-näytön oikealla puolella on pieni Epiphan Pearl -tilatallennuslaitteen kosketusnäyttö, joka näyttää tallennettavan videon esikatselun. Saman näytön kautta voit myös käynnistää tallennuksen sekä muuttaa kuvan asettelua.

Oman kannettavan tietokoneen käyttäminen tilatallennustyöpisteellä

Mikäli haluat käyttää esitysmateriaalien näyttämiseen työpisteen kiinteän tietokoneen sijaan omaa kannettavaa tietokonettasi, niin tilatallennustyöpisteeltä löytyy tätä varten HDMI- ja VGA-kaapelit. Käytä vain yhtä kannettavaa tietokonetta ja liitäntäkaapelia kerrallaan. Kun kytket kaapelin kannettavaan tietokoneeseesi, tämä kuva valitaan automaattisesti PC-kuvan lähteeksi ja voit tarkistaa toimivuuden Pearl-tallentimen esikatselunäytöltä. Huomaathan, että pöydällä oleva tietokonemonitori jää tällöinkin näyttämään työpisteen kiinteän tietokoneen kuvaa, eli sinun tulee katsoa esittämääsi kuvaa kannettavan näytöltä.

Mikäli kuvalähde ei näytä vaihtuvan tallentimen esikatselunäytöllä, niin tarkista vielä, että olet ottanut ulkoisen näytön käyttöön tietokoneesi asetuksissa. Ulkoisen näytön tilaksi kannattaa yleensä valita "Duplicate", jolloin näet kannettavan näytöllä saman kuvan, joka menee myös tallenteelle.

HUOM! Apple MacOS-tietokoneet ja iPad-tabletit eivät ole yhteensopivia tilatallennusstudion HDMI-liitännän kanssa. Apple-laitteet tulee aina kytkeä adapterin avulla VGA-liitäntään.

Tee seuraavat toimenpiteet ennen tallennuksen aloittamista

 • Tarkista, ettei pöydällä olevaa mikrofonia ole peitetty papereilla tai muilla esineillä. Kun äänentasomittari liikkuu puhuttaessa, videoinnin ääni on kunnossa (mittari on merkitty kuvaan numerolla 1).
 • Tarvittaessa vaihda tallennuksen asettelua (ks. kuvan merkintä 2).
 • Avaa tallennusnäkymä (ks. kuvan merkintä 3)
2croppedstartwithhelp.png
 

Tilatallennuksen aloittaminen

Kun olet valmis aloittamaan, paina näkymästä Start-painiketta aloittaaksesi tilatallennuksen. Tallennus on alkanut onnistuneesti jos Start-painike on muuttunut Stop-painikkeeksi. Tämän jälkeen on mahdollista palata aloitusnäkymään painamalla Back-painiketta. Kun aloitusnäkymän oikeassa ylänurkassa tallennuksen pituutta kertova laskuri etenee, niin tallennus on käynnissä.

 4startcropped1.jpg

Tilatallennuksen pysäyttäminen

Kun olet valmis pysäyttämään taltioinnin, paina Stop-painiketta. Jotta tallenteesi voidaan julkaista oikeassa paikassa, täytä vielä lomake valmistuneesta tilatallenteesta osoitteessa: http://r.jyu.fi/13KdS

Oletuksena videotallenne julkaistaan Moniviestimessä julkaisupyynnön lähettämisen jälkeen. Mikäli video kaipaa pientä leikkausta ennen julkaisua (esim. videon alusta ja lopusta ylimääräiset hiljaisuudet pois), niin mainitse asiasta julkaisupyyntölomakkeen Lisätietoa-kohdassa. Kerro myös, mikäli haluat vastaanottaa pelkän .mp4-muotoisen videotallenteen ilman Moniviestin-julkaisua - tällöin pystyt itse editoimaan videon haluamaasi muotoon ja vasta sen jälkeen julkaisemaan videotallenteen verkossa.

5stopcropped.jpg

Tallenteen asettelun vaihtaminen

Tästä näkymästä on mahdollista vaihtaa tallenteen asettelua. Asettelua on mahdollista muuttaa myös tallennuksen aikana.

 • Valitse haluamasi asettelu (kohta 1). Preview-ruudussa näkyy esikatselu käyttöön otettavasta asettelusta.
 • Vahvista asettelun valinta painamalla Apply (kohta 2).
 • Palaa takaisin aloitusnäkymään painamalla < Back (kohta 3).

3screenselectwithhelp.png

Asettelua voi vaihtaa vapaasti myös tallennuksen aikana - muutos tulee voimaan aina Apply-näppäintä painaessa.

Ag C512.1-studiossa on käytettävissä seuraavat kuvan asettelut:

 • TilatalKameraPC = Videolle tallentuu tilatallennustyöpisteen kamera, mikrofoni ja PC-tietokoneen kuva.
 • TilatalPC = Videolle tallentuu tilatallennustyöpisteen PC-tietokoneen kuva sekä mikrofonin ääni. Kamerakuvaa ei tallenneta.
 • StudioKameraPC = Videolle tallentuu studionurkkauksen Canon-videokameran kuva ja ääni sekä studionurkkauksessa olevan kannettavan tietokoneen kuva. Käytössä on Greenscreen-efekti, eli tietokonekuva näkyy vihreän kankaan "tilalla" kuvassa. Vihreän taustakankaan tulee olla esille puhujan selän takana, jotta efekti toimii oikein.
 • StudioKamera = Videolle tallentuu studionurkkauksen Canon-videokameran kuva ja ääni. Tietokoneen kuvaa ei tallenneta.

Mikäli näistä vaihtoehdoista ei löydy sopivaa kuvan asettelua, ota yhteyttä videotukeen.

Studionurkkaus ja siihen liittyvät kuvauspalvelut

StudionurkkaAgC512

Esimerkkiasetelma studionurkkauksessa - kalusteita voidaan liikutella tarpeen mukaan esimerkiksi haastattelun tai asiantuntijapuheenvuoron taltiointia varten.

Tilassa on itsepalveluna käytettävän tilatallennuspisteen lisäksi myös pieni kuvausstudio, jossa voidaan videoida puheenvuoroja sekä n. 2-3 hengen keskustelu- tai haastattelutilanteita ammattitason studiolaitteilla. Tällöin tallenteen kuvaamisessa voidaan hyödyntää laadukasta teräväpiirtokameraastudion kolmipistevalaistusta ja erilaisia mikrofoneja mahdollisimman laadukkaan lopputuloksen takaamiseksi. Studiossa on tavallisen vaalean studioverhon lisäksi myös takaseinän kokoinen Green Screen-kangas.

Studion itsenäinen peruskäyttö

Ennen studionurkkauksen käyttöä on aina hyvä ottaa yhteyttä videotukeen, jotta voimme järjestää kameran, valot sekä mikrofonit tilanteeseen sopivalla tavalla sekä varmistaa, että kaikki studion kytkennät ovat kunnossa. Tämän jälkeen voit tehdä itsenäisesti videotallenteita hyödyntäen huoneen toisella puolella olevaa tilatallennuslaitetta (ks. laitteen käyttöohjeet yläpuolelta) - studiokameran ja tietokoneen saat valittua käyttöön asettelunvalintaruudulta.

Toimi näin:

 • Varaa tilatallennusstudio Korpista, löydät sen nimellä Ag C512.1 (Tilatallennusstudio). Videotuki vahvistaa varauksesi mahdollisimman pian.
 • Lähetä videotuelle erikseen sähköpostiviesti osoitteeseen video-support@jyu.fi ja kerro viestissä, minkälainen kuvaus on tarkoitus toteuttaa. Videotuki kysyy tarvittaessa lisätietoja.
 • Studiovarauksesi alkaessa nouda sähköavain Agoran ala-aulasta vahtimestarien palvelupisteeltä.
 • Videotuesta tullaan paikalle studioon sovittuna aikana. Tarkistamme, että studionurkkauksen laitteet ovat käyttövalmiina ja opastamme tarvittaessa niiden käytössä.
 • Taltioi video ylläolevien tilatallennusohjeiden mukaisesti ja taltiointien valmistuttua lähetä julkaisupyyntö videotuelle (julkaisupyyntölomake: http://r.jyu.fi/13KdS).
 • Studiosta lähtiessäsi sammuta valot, varmista että ovi tulee lukkoon ja palauta sähköavain Agoran vahtimestarille.

Studion monipuolisempi käyttö kuvauspalvelun avulla

Monipuolisempia toimintoja varten studioon tarvitaan avuksi IT-palveluiden videokuvaaja (palvelun hinta 45e/h). Kuvauspalvelu tulee tilata hyvissä ajoin etukäteen tällä tilauslomakkeella (suosittelemme tilauksen tekemistä viimeistään 2 viikkoa ennen kuvausta).Kuvauspalvelun kautta toteutettavia videointeja ovat esimerkiksi:

 • Puheenvuoron taltiointipalvelu: kuvaajamme taltioi puheenvuorosi ja julkaisee sen Moniviestimessä tai toimittaa .mp4-muotoisena videotiedostona.
 • Monikamerakuvaus: studiossa voidaan kuvata esimerkiksi haastattelu tai ryhmäkeskustelu 1-2 kameralla ja mikrofonilla. Myös monikameravideon jälkikäsittelyn voi tilata lisäpalveluna (45e/h).
 • Suora lähetys/webinaari: studiosta voidaan toteuttaa myös suora lähetys Moniviestimeen. Tämä sopii esimerkiksi sellaisiin Moniviestimen kautta lähetettäviin webinaareihin, joihin ei ole tulossa yleisöä paikan päälle.
 • Green screen / chroma key-efektien käyttäminen: puhujan taustalle voidaan digitaalisen kuvankäsittelyn avulla vaihtaa mikä tahansa taustakuva tai vaikkapa powerpoint-esitys

Studionurkkauksen käyttöä varten ota ensin yhteyttä videotukeen joko sähköpostilla video-support@jyu.fi tai tukipyyntölomakkeella.

Kun tarkka kuvausajankohta on sovittu videotuen kanssa, varaa samantien Ag C512.1 -tila käyttöösi Korpista.

Äänentallennus tilatallennusstudiossa 

Mikäli videokuva ei ole tallenteessa tarpeellinen, niin tilatallennusstudiossa voit tehdä myös pelkkiä äänityksiä. Tilatallennustyöpisteen tietokoneelle on asennettu Audacity-äänenkäsittelyohjelma, johon ohjautuu tilatallennusvideoinnissakin käytettävän Sennheiser-mikrofonin ääni. 

Äänentallennuksen voit aloittaa näin:

Kirjaudu työasemalle omalla yliopiston tunnuksellasi ja etsi Käynnistä-valikosta Audacity-ohjelmisto (löytyy "All programs"-valinnan kautta).

Varmista, että yläpalkissa olesta pudotusvalikosta on valittu äänityslähteeksi  "Focusrite USB" ja valitse sama myös kuuntelulaitteeksi:
audacity-audio-in-2 

Käynnistä äänitys joko yläpalkin punaisella REC-näppäimellä tai painamalla näppäimistöltä R-kirjainta. Äänitys pysähtyy joko keltaisesta STOP-napista tai välilyöntinäppäimestä. Pöydällä olevista kuulokkeista kuulet yhtä aikaa sekä mikrofonin äänen että Audacityn toistaman äänityksen, eli voit sekä tarkkailla äänitystä että kuunnella sitä jälkikäteen kuulokkeiden avulla.

Valmiin äänityksen voit tallentaa valitsemalla Tiedosto -> Vie audio...

Lisätietoja

Videotuki vastaa mielellään kysymyksiisi tilatallennukseen liittyen - lähetä viesti osoitteeseen video-support@jyu.fi tai lähetä viesti tukipyyntölomakkeella.

Mikäli tilatallennusstudion käytössä ilmenee teknisiä ongelmia, voit akuuteissa tilanteissa myös soittaa videotuen päivystysnumeroon 040 805 4800 (arkisin 9.00-16.00).