29.11.2018

Aineiston tallentaminen Optimasta

Jos haluat tallentaa materiaalia työtiloistasi, voit opettajaroolissa tehdä työtilasta zip-tiedoston. Opiskelijaroolissa joudut tallentamaan materiaaleja yksitellen. Huomaathan kuitenkin, että tiedostojen lisäksi (pdf, word, ppt) Optiman tehtäväobjekteista vain keskustelualueet tallentuvat zip-tiedostoon niin, että ne saa auki myös Optiman ulkopuolella.

Muista noudattaa GDPR-asetusta, kun tallennat materiaaleja. Jos siis haluat tallentaa opiskelijoiden tehtäväpalautuksia, oppimispäiväkirjoja tai muita tuotoksia esim. tutkimusaineistoksi, pitää näitä varten olla opiskelijoilta saatu lupa. Muuten ko. materiaalien tallennus rikkoo tietosuoja-asetusta.
Tiedonohjaussuunnitelman mukaan yli 6kk vanhojen arvioitujen suoritusten tuotokset (tenttivastaukset yms.) pitää tuhota.

Näin teet työtilastasi zip-tiedoston:
1. Klikkaa työtilan nimen perässä olevaa ratasta.
2. Valitse toiminto "Pakkaa zip-arkistoon" ja sieltä "Optiman ulkopuolelle".

Tehtäväkohtaisia huomioita ja ohjeita:

• Jos työtila on iso, pakkaa se pienemmissä osissa (esim. kansio kerrallaan)
    • onnistuu samalla tavalla rataskuvakkeesta kuin koko työtilan pakkaaminen
  • Tiedostot tallentuvat zippiin (huom. oikeat tiedostopäätteet: vastaus1.pdf/vastaus1.docx jne.)
    • tiedostot saa kyllä auki myös ilman tiedostopäätteitä, jos tietää millä ohjelmalla avata
  • Keskustelualueet tallentuvat zippiin ja aukeavat selaimella tai Notepad++ -ohjelmalla luettavaan muotoon.
  • Tentit / harjoitukset saa tallennettua Tilasto -> Tallenna tiedot omalle tietokoneellesi (excel/csv)
  • Oppimispäiväkirja ei tallennu zippiin, mutta sen saa tulostettua latausikonin näköisellä kuvakkeella.
  • Palautuslaatikko ei tallennu zippiin, mutta saat tallennettua palautetut dokumentit:
    Palautuslaatikko -> Tallenna -> Pakkaa zip-arkistoon tai suoraan csv-tiedostoksi.
  • Kirjoitusalue ei tallennu zippiin mutta voit tulostaa sen Julkaisu-välilehdeltä.
  • Chat tallentuu zippiin ja aukeaa selaimella tai Notepad++ -ohjelmalla, jos asetuksista on viestien tallennus ollut valittuna Chatin aikana.
  • Lomakkeet (niiden kysymykset) tallentuvat zippiin ja ne saa auki Notepadilla, erotettu puolipilkuilla.
  • Mallivastausta ei saa zippiin eikä suoraan tulostettua, ainoa tapa saada mitään talteen on tallentaa näkymä kerrallaan.
  • 360-arviointi ei tallennu zippiin, mutta sen saa tallennettua Tilasto-välilehdeltä.