06.09.2018

Ruutukaappausvideoita Screencast-O-Maticilla

Ohjeet ruutukaappausvideoiden tekemiseen Screencast-O-Maticilla

Ruutukaappauksia voi tehdä myös suoraan osoitteessa http://www.screencast-o-matic.com, mutta tällöin videon pituus voi olla korkeintaan 15 minuuttia ja valmiiseen videoon tulee Screencast-o-maticin vesileima.

Screencastomatic vaatii Java-liitännäisen, toimii varmimmin Internet Explorerilla.

Ohjevideo

Ohjeet lisenssiä käyttävälle

Avaa Screencast-O-Matic sivu, jonka kautta haluat tehdä tallennuksen. IT-palveluiden tunnuksella tallennuksen voi tehdä osoitteessa http://screencast-o-matic.com/jyuitp. Jos haluat tehdä uuden tallennuksen, valitse ”Start Recording” (EI login). Jos haluat työstää aikaisempaa, kyseisellä koneella tehtyä tallennusta, valitse ”Browse Recordings”.
* HUOM: sinun täytyy sallia java päälle (tulee erikseen kysymys). Pienen viiveen jälkeen avautuu yksi kirjautumisikkuna, jossa kysytään ainoastaan salasanaa

Start Recording -painike käynnistää ruutukaappausikkunan. Voit rajata kehystä käyttäen tallennettavan alueen tai valita resoluution suoraan alapalkista. Lisäksi valikosta löytyy asetukset mikrofonille, tietokoneen äänille, web-kameralle, kuvataajuudelle ja pikanäppäimille.

Kuvaruutukaappauksen aikana on mahdollista piirtää merkintöjä kynä -painikkeesta.

Hiiren vasenta painiketta painamalla voit piirtää vasemman valikon mukaisia tekeleitä (valittuna punainen väri ja vapaa piirto). Done -painikkeella saat pysäytettyä kaappauksen ja pääset siirtymään esikatseluun.

Esikatseluvalikossa kuvaruutukaappausta voi vielä editoida Edit recording -painikkeella. Lisää editoinnista: http://som.screencasthost.com/channels/clXe3YnSV#navback

Mahdollisen editoinnin jälkeen julkaisu kannattaa tallentaa omalle tietokoneelle (Video File) ja ladata sen jälkeen Moniviestimeen. Älä tallenna Screencast-O-Maticiin, video on silloin kaikkien käytettävissä. Yhdistäminen Jy:n Google-tunnukseen ei onnistu. Valitse formaatiksi .MP4 tai .AVI.

Ohjeet max. 15 min mittaiseen ja vesileimaiseen ruutukaappausvideon tekemiseen

Avaa selain ja siirry mene sivulle: http://screencast-o-matic.com/. Aloita kuvaruutukaappaus painamalla “Start Recording”.

Rajaa tallennettava alue kehyksestä tai alapalkin valikosta. Määritä samalla mikrofonin ja web-kameran asetukset, mikäli haluat käyttää niitä ruutukaappauksessa.

Aloita tallennus painamalla punaista ympyrä-painiketta.

Vihreän nuolen oikealla puolella näkyy videon kokonaiskesto. Done -painikkeella voit päättää kaappauksen ja siirtyä esikatseluun.

Esikatselun jälkeen julkaisu kannattaa tallentaa omalle tietokoneelle (Publish to Video File) ja ladata sen jälkeen Moniviestimeen. Älä tallenna Screencast-O-Maticiin, video on silloin kaikkien käytettävissä. Valitse formaatiksi .MP4 tai .AVI.

Omalle tietokoneelle tallentaessa voit vielä määritellä videolle asetuksia:

• voit määritellä videon resoluution
  • lisätä videoon ilmoituksia
  • lisätä ääniraitoja
  • poistaa äänet tai web-kamerakuvan
  • valita näytettäviä kohteita (kursori, klikkaukset)