29.08.2018

Tilatallennusvideoiden tekeminen Agora Delta-salissa

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten Ag Delta-salissa tehdään videotallenteita tilatallennusjärjestelmällä.

Johdanto

Nämä ohjeet pätevät vain Ag Delta-salin tilatallennuslaitteeseen. Muiden salien tilatallennusta koskevat ohjeet löydät osoitteesta: https://www.jyu.fi/digipalvelut/fi/ohjeet/moniviestin-ohjeet/tilatallennusohjeet

Agoran Ag Delta-salissa on kiinteästi asennettuna pilottivaiheen tilatallennusjärjestelmä, joka mahdollistaa luentotaltiointien ja muidenkin videoiden kuvaamisen helposti ja itsenäisesti. Järjestelmä on käytettävissä Ag Delta-salin varauskalenterin mukaisesti eikä taltiointipalvelua tarvitse erikseen varata tai tilata - riittää, että olet varannut Delta-salin Korpin salivarausten kautta.

Luethan myös nämä kuvauslupiin ja tekijänoikeuksiin liittyvät ohjeet ennen tallennuksen tekemistä!

Tilatallennuksessa videoruutu jakautuu kahteen osaan: videotiedoston suuremmassa ruudussa näkyy tietokoneen ruudun sisältö ja pienemmässä ruudussa puolestaan salin takaseinään sijoitetun videokameran kuva - asettelu on samantapainen kuin pöydällä olevilla näytöilläkin. Lisäksi salin äänet taltioituvat pöytään asennetun mikrofonin kautta. Tietokoneen ääniä ei oletuksena taltioida - mikäli tälle on tarvetta, ota etukäteen yhteyttä videotukeen esimerkiksi tukipyyntölomakkeella. Huom! Videolle tallentuu vain ensisijaiselle valkokankaalle (yleisöstä päin katsoen oikeanpuoleinen kangas) heijastettu kuva.

Video recording system in AgDelta

Kuvassa näkyy tietokone- ja tilatallennuslaitteisto. Pöydän kaiteen oikealla puolella näkyy tilatallennusjärjestelmän varusteet: pienemmältä näytöltä näet salin takaseinään kiinnitetyn kameran kuvan, näytön edessä olevasta harmaasta kytkimestä käynnistetään ja pysäytetään tallennus ja "TAKAKAMERA" -merkinnällä varustetusta kaukosäätimestä voi kääntää ja zoomata kameraa. Älä koskaan käännä katossa olevaa kameraa käsin, vaan käytä aina kaukosäädintä!

Tilatallennuksen käyttöohjeet

1. Kirjaudu sisään pöydän kaiteen vasemmalla puolella olevalle tietokoneelle.

2. Kytke virta pienempään näyttöön, ellei se ole jo päällä. Virtakytkin on merkitty kuvaan keltaisella:

Display

3. Katso pieneltä näytöltä, onko kamera suunnattu oikein ja käännä sitä tarvittaessa "TAKAKAMERA" -kaukosäätimen nuolinäppäimillä. Kaukosäätimen alareunassa olevilla Zoom-näppäimillä voit zoomata kuvaa lähemmäksi tai kauemmaksi.

4. Kun olet valmis, käynnistä videotallennus pöydällä olevan mustan laatikon kytkimestä (merkitty tarralla "Tilatallennus"). Kytkimen ollessa alhaalla tallennus on käynnissä, ja yläasennossa tallennus on pysäytettynä. Odota noin viisi sekuntia ennenkuin alat puhua, jotta tallennus ehtii käynnistyä.

5. Kun haluat pysäyttää tallennuksen, naksauta tilatallennuksen kytkin yläasentoon. Tallennus pysähtyy vasta noin viiden sekunnin kuluttua näppäimen painamisesta, joten odota hetki pysäyttämisen jälkeen, ennenkuin alat puhua mitään muuta. Jätä kamera päälle tallennuksen päätyttyä, mutta pikkunäytön voit sammuttaa.

6. Lähetä mahdollisimman pian videoinnin jälkeen sähköpostiviesti videotuelle osoitteeseen video-support@jyu.fi. Kerro viestissä seuraavat tiedot:

  • Tallenteen arvioitu aloitusaika (päivämäärä ja kellonaika)
  • Videon toivottu sijoituspaikka Moniviestimessä
  • Videon otsikko ja mahdollinen kuvausteksti
  • Saako video näkyä vapaasti kaikille vai asetetaanko polkuavainsuojaus

Videosi julkaistaan Moniviestimessä mahdollisimman pian, yleensä viimeistään seuraavan arkipäivän aikana.

HUOM! Mikäli edellämainittua ilmoitusta videotuelle ei tehdä, video odottaa julkaisupyyntöä 30 vuorokautta, jonka jälkeen se poistetaan tilatallennusjärjestelmästä pysyvästi!

Lisätietoja: video-support@jyu.fi

 

Ratkaisuja ongelmatilanteisiin

Pienellä näytöllä ei näy kameran kuvaa

Tarkista ensin, että näytössä on virta päällä. Sen jälkeen paina 1-2 kertaa A/V -painiketta, kunnes kuva ilmestyy näkyville. Jos tämäkään ei auta, katso seuraava kohta.

Takaseinän kamera on pois päältä

Mikäli edellinen käyttäjä on sammuttanut kameran, saat sen uudelleen päälle TAKAKAMERA-kaukosäätimellä. Paina kerran oikeassa ylänurkassa olevaa vihreää Power-näppäintä, jonka jälkeen kamera pyörähtää oman "testikierroksensa". Kaukosäädin pitää suunnata varsin tarkasti kameraa kohti ja säädintä tulee pitää korkealla, jotta komennot menevät perille.

Kamera ei tottele kaukosäädintä

Tarkista, että käytät nimenomaan kaukosäädintä, johon on merkitty "TAKAKAMERA". Nosta kaukosäädintä hiukan ylemmäksi ja suuntaa se tarkasti kohti takaseinällä olevaa kameraa. Ellei tämäkään auta, paina kaukosäätimen yläreunassa olevaa Camera Select: 1 -painiketta.

Tallennetun äänen laatu on heikko tai hiljainen

Ääni tallennetaan näytön vasemmalle puolelle pöytään upotetulla mikrofonilla. Varmista, ettet peitä mikrofonia paperipinoilla, kirjoilla tai millään muillakaan esineillä, sillä mikrofonin peittäminen heikentää äänenlaatua huomattavasti. Vältä mahdollisuuksien mukaan myös pöytälevyn kopauttamista tai esineiden liikuttelua pöydällä, sillä mikrofoni saattaa poimia niistä häiriöääniä.

Mistä tiedän, että tallennus todella toimii?

Deltan tilatallennusjärjestelmä on pilottivaiheessa, joten siinä ei valitettavasti ole mitään merkkivaloa tai muuta ilmaisinta, josta voisi päätellä tallennuksen toimivuutta tai päälläoloa. Pikkunäytön A/V-painiketta kahdesti painamalla voi tarkistaa, onko tallennuspalvelin käynnissä ja valmiina: jos näyttöön tulee vaaleanharmaalla pohjalla oleva ruutu jossa näkyy tekstiä, järjestelmä on valmiina tallentamaan. Palautathan näytön takaisin kamerakuvalle, mikäli teet tämän tarkistuksen!

Järjestelmä on osoittautunut varmatoimiseksi, mutta ennen tärkeitä tai erityisen pitkiä tilatallennuksia kannattaa kuitenkin pyytää videotukea (video-support@jyu.fi) erikseen tarkistamaan järjestelmän toimintavalmius, jottei ikäviä tallenteiden epäonnistumisia pääsisi esimerkiksi laiterikkojen vuoksi tapahtumaan.

 

Akuuteissa ongelmatilanteissa soita videotuen päivystysnumeroon puh. 040 805 4800 (arkisin klo 9.00-16.00)