23.06.2016

Varhaiskasvatuksen opettajan koulutukseen aiempien opintojen perusteella

opiskelijavalintabanneri

Avoimen väylä varhaiskasvatuksen koulutukseen

Avoimen väylä, varhaiskasvatuksen opettajan kandidaattiohjelma ja varhaiskasvatuksen maisteriohjelma  (3 v + 2 v)

Keväällä 2019 varhaiskasvatuksen koulutukseen valitaan avoimen väylän kautta 15 uutta opiskelijaa. Tämän väylän kautta hakevilla tulee olla aiempia yliopistollisia opintosuorituksia tai avoimen yliopiston suorituksia (ks. tarkemmin alla). Oheisessa uutisessa syksyllä 2018 valmistuneet opiskelijat kertovat opinnoistaan.

Opinnot alkavat syyskuussa 2019. Avoimen väylän kautta valittavien kandidaatin tutkinnon (varhaiskasvatuksen opettaja) opinnot kestävät 1,5-2 vuotta (riippuen aiemmin suoritettujen opintojen määrästä). Opinnot ovat päätoimisia ja yleensä kontaktiopetusta on Jyväskylässä 3-4 päivänä viikossa. Opetuspäivät varhaiskasvatuksen opintojen osalta sijoitetaan peräkkäisiin päiviin (esim. ma-ke), mutta jos opiskelija suorittaa esimerkiksi kieliopintoja, niiden opetus voi olla perjantaisin. Harjoittelut ovat 5 pvä/ viikossa. Valittavat saavat opinto-oikeuden myös maisteriopintoihin (2v.).

Tutustu tarkemmin vuoden 2019 valintaperusteisiin.

Hakukelpoisuus

Hakijoilta edellytetään vähintään seuraavat opinnot:

• varhaiskasvatustieteen tai kasvatustieteen tai kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen perusopinnot 25 op  JA
  • varhaiskasvatustieteen tai kasvatustieteen* tai kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen aineopinnot* 35 op. Aineopintoihin tulee sisältyä, tai niiden lisäksi on oltava suoritettuna proseminaari.
    (aikuiskasvatustieteen perusopinnot / aineopinnot eivät ole soveltuvia)

Varhaiskasvatustieteen / kasvatustieteen aineopinnot 35 op eivät voi sisältyä aiempaan tutkintoon.

*Jos hakija on suorittanut kasvatustieteen aineopinnot tai kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen aineopinnot, tulee hänen tehdä opintojen aikana varhaiskasvatustieteen täydentäviä aineopintoja.

Suoritusten tulee olla tehtynä viimeistään 10.4.2019 mennessä.  Hakukelpoisuuden osoittavista opintosuorituksista ja todistuksista tulee toimittaa liitteet 10.4.2019 (klo 15.00) mennessä.

Esivalinta

Soveltuvuuskokeeseen kutsutaan enintään 35 hakukelpoisuusvaatimukset täyttävää hakijaa. Jos hakukelpoisia hakijoita on enemmän kuin 35, esivalinta soveltuvuuskokeeseen kutsuttavien osalta toteutetaan seuraavasti:

1)     Etusijan saavat varhaiskasvatustieteen aineopinnot tehneet.
2)     Tämän jälkeen valinta tehdään pisteyttämällä opintoja seuraavasti:

sivuaineopintokokonaisuus, vähintään 25 op

Sivuaineeksi hyväksytään mikä tahansa yliopistollinen perus- tai aineopintokokonaisuus, joka ei sisälly aiempaan tutkintoon.

10 pistettä

tutkintoon soveltuvat kieli- ja viestintäopinnot:

• äidinkielen puheviestintä

• äidinkielen kirjallinen viestintä

1 piste

• ruotsin kielen suullinen taito

1 piste

• ruotsin kielen kirjallinen taito

1 piste

• vieraan kielen suullinen taito

1 piste

• vieraan kielen kirjallinen taito

1 piste

Hakukelpoisuuteen vaadittavista opinnoista (perus- ja aineopinnot) ei saa pisteitä esivalinnassa.

Esivalinnan jälkeen soveltuvuuskokeeseen kutsutaan 35 hakijaa.

Soveltuvuuskoe

Soveltuvuuskokeessa on seuraavat osiot:

1. Yksilöhaastattelu   2-10 pistettä
  2. Ryhmätilanne        1-6 pistettä

Soveltuvuuskokeen kokonaispistemäärä on 3-16 pistettä.

Lopullinen valinta perustuu soveltuvuuskokeesta saatuun kokonaispistemäärään.

Esivalinnan pistemäärällä ei ole vaikutusta lopulliseen valintaan.

Kevään 2020 valintaperusteet julkaistaan syksyllä 2019.

Lisätietoja koulutussuunnittelija Anna Mari Kokkonen, annamari.kokkonen(at)jyu.fi, 040 805 3123