Uutiset ja tapahtumat

Uusi blogiteksti avoimen varhaiskasvatuksen vaihtelevista tulkinnoista

CHILDCARE -hankkeen blogissa on julkaistu Salla Fjällströmin ja Kirsti Karilan teksti Vanhemmuuden tuki vai päiväkotitoiminnan kevytversio? – Avoimen varhaiskasvatuksen vaihtelevat tulkinnat suomalaissa kunnissa

Yhteiskuntapolitiikka -lehdessä useita CHILDCARE -hankkeen artikkeleita

Yhteiskuntapolitiikka -lehden varhaiskasvatusjärjestelmä -teemanumero on ilmestynyt. Numeroon sisältyy useampikin CHILDCARE -hankkeen artikkeli, joissa käsitellään muun muassa vanhempien lastenhoidon ratkaisuja, subjektiiviseen varhaiskasvatusoikeuteen liittyviä asenteita, työsuhteen omaavien äitien kotihoidon perusteluja, vuorohoitoa ja yksityisen varhaiskasvatuksen kysymyksiä. Artikkelit ovat vapaasti luettavissa osoitteessa https://thl.fi/fi/web/yhteiskuntapolitiikka/arkisto/2018_4

 

 

 

Michel Vanderbroeck pitää kunniatohtorin luennon Tampereella 16.08.2018

Tampereen yliopisto järjestää promootion 16.-18.8.2018. Osana juhlallisuuksia pidetään symposium, jossa luennoivat Tampereen yliopiston kunniatohtorit, professori Michel Vanderbroeckin ja kirjailija Risto Ahti. Professori Vanderbroeck toimii CHILDCARE-hankkeen tieteellisen ohjausryhmän jäsenenä.

Linkin takana tarkempi ohjelma. Lämpimästi tervetuloa!

--

The University of Tampere will organize a joint conferment of doctors and honorary doctors on 16-18 August 2018.

The honorary doctors of the University of Tampere, professor Michel Vanderbroeck and author Risto Ahti will give their Honorary Doctors’ lectures and you have an opportunity for a short while to discuss the theme of the symposium with our guests. Professor Vanderbroeck is a member of CHILDCARE-project’s scientific advisory board.

Please, see the programme of the Scientific Symposium held during the joint conferment. You are welcome to participate!

 

Professori Katja Repo pohtii kotihoidon tuen kuntalisän vaikutuksia Maaseuden tulevaisuudessa

Professori Katja Repo pohtii kotihoidon tuen kuntalisän vaikutuksia Maaseudun tulevaisuudessa.

Lue koko juttu linkin takaa: Kotihoidon tuen kuntalisät asettavat lapset eriarvoiseen asemaan – Pääkaupunkiseudun kunnat maksavat valtaosan lisätuista.

 

Studia Generalia -luennot nyt kaikkien katsottavissa!

CHILDCARE -hanke järjesti alkukeväällä 2018 luentosarjan "Tasa-arvon kysymykset varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja lastenhoidon tukien järjestelmässä". Luentosarjaa suorittaa osana opintojaan noin 140 opiskelijaa Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa. Lukuisten kyselyiden vuoksi luentosarja on päätetty vapauttaa määräajaksi kaikkien katsottavaksi.

Luennot ovat katsottavissa Moniviestimen kautta 15.3.2018.

Studia Generalia Johannat.png

Johanna Lammi-Taskula ja Johanna Terävä luennoivat 1.2.2018 aiheesta "Isä vai äiti?".

Rakkaudesta tieteeseen 2018

Rakkaudesta tieteeseen -tapahtuma kokoaa yhteen tutkijat, päättäjät ja tutkitusta tiedosta kiinnostuneet kansalaiset. Tapahtumassa strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamat hankkeet esittelevät tutkimustuloksiaan ja toimintaansa. Tutkijat ja päättäjät kohtaavat ratkaisuriihissä, joissa myös yleisöllä on mahdollista osallistua keskusteluun.

Ajankohta: ke 14.2.2018 klo 9-16

Paikka: Finlandia-talo, Helsinki

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton – Piipahda kuuntelemassa yksittäistä ratkaisuriihtä tai vietä tieteen parissa koko päivä! Tapahtumaan tulee ilmoittautua ennakkoon, paikkoja on rajoitettu määrä. 

Voit seurata tapahtuman ratkaisuriihiä myös suorana nettilähetyksenä.

Vuoden 2018 tapahtuman teemat:

  • Teema 1: Turvallinen, joustava ja uudistuva yhteiskunta.
  • Teema 2: Täysivaltainen kestävä kansalaisuus.

Tapahtuma Facebookissa

Twitter: #STN18 @Akatemia_STN

Lataa tilaisuuden ohjelmalehtinen (pdf)

Perhetutkimuksen päivät 2018

Vuoden 2018 Perhetutkimuksen päivät järjestetään Tampereella 19.–20.4.2018.

CHILDCARE-hanke järjestää yhdessä WeAll -hankkeen kanssa työryhmän "Tasa-arvo, työelämä ja lapsuus". Työryhmät kokoontuvat torstaina ja/tai perjantaina 19.–20.4.2018. Työryhmiin voi ehdottaa abstrakteja suullista esitystä varten. Esitysehdotuksia otetaan vastaan16.2.2018 asti.

 

Yleisöluennon teemana yksityistyvä varhaiskasvatus

Jyväskylän yliopistossa järjestetään kevätlukukaudella yleisöluentosarja, jonka aiheissa tarkastellaan tasa-arvon kysymyksiä varhaiskasvatuksessa ja pienten lasten hoidon rahallisissa tuissa. Ensi torstaina professori Maarit Alasuutari ja yliopistonopettaja Ville Ruutiainen avaavat keskustelua yksityisen varhaiskasvatuksen tarjonnan kasvun mukanaan tuomista teemoista.

Kaikille avoin Studia Generalia Tasa-arvon kysymykset varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja lastenhoidon tukien järjestelmässä torstaisin klo 14–16 Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto -rakennuksen aulassa (Alvar Aallon katu 9).

Mahdollisuus seurata luentoja verkossa. Suora linkki livelähetykseen on: https://m3.jyu.fi/jyumv/ohjelmat/kptk/kla/studia-generalia

Studia Generalia -luennolla pohditaan: Kotihoito vai päivähoito?

Yleisöluennolla pohditaan: Kotihoito vai päivähoito?

Jyväskylän yliopistossa järjestetään kevätlukukaudella yleisöluentosarja, jonka aiheissa tarkastellaan tasa-arvon kysymyksiä varhaiskasvatuksessa ja pienten lasten hoidon rahallisissa tuissa.

Torstaina 25.1.2018 klo 14.15-15.45 professori Katja Repo ja projektitutkija Anna Siippainen luennoivat aiheesta kotihoito vai päivähoito? Lisätietoja löydät linkin takaa löytyvästä tiedotteesta.

Luentoja voi seurata joko paikan päällä Jyväskylässä (Ruusupuisto -rakennuksen aula, Alvar Aallon katu 9) tai verkon välityksellä suorana

 

 

 

 

Studia Generalia -luentosarja keväällä 2018

Studia Generalia: Tasa-arvon kysymykset varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja lastenhoidon tukien järjestelmässä

 CHILDCARE-hankkeessa tarkastellaan lastenhoidon tukia ja varhaiskasvatus- ja esiopetuspalveluja tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Studia Generalia –luentosarja esittelee CHILDCARE –hankkeen tuloksia ja niitä kysymyksiä, joita tulokset herättävät pienten lasten varhaiskasvatus– ja hoivapalveluita koskien. Luentosarja toteutetaan yhteistyössä Tampereen yliopiston ja THL:n kanssa.

Luennot pidetään torstaisin klo 14.15–15.45 Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto –rakennuksen aulassa (Alvar Aallon katu 9). Luentosarja on maksuton ja avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Luennot on katsottavissa suorana verkosta. Lisäksi kurssin suorittavien opiskelijoiden on mahdollista katsoa luentojen tallenteet.

Täältä löydät luentosarjan tarkemman ohjelman.

Täältä löydät luentosarjan taltioinnit.

CHILDCARE –hankkeelle 1,9 miljoonan euron jatkorahoitus

CHILDCARE –hanke: Tasa-arvon kysymykset varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja lastenhoidon tukien järjestelmässä on saanut Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvostolta 1,9 miljoonan euron jatkorahoituksen. Hanke on käynnistynyt vuonna 2015 ja jatkorahoituksen turvin toiminta jatkuu vuoden 2020 loppuun.

Varhaiskasvatus on viime aikoina ollut runsaan poliittisen mielenkiinnon ja mediahuomion kohteena. Samanaikaisesti julkista debattia käydään perhevapaajärjestelmästä ja lasten hoidon tuista. Tässä tilanteessa tutkimustiedon tarve on ilmeinen. Toisaalta näitä järjestelmiä ei kuitenkaan juurikaan ole aiemmin tarkasteltu samanaikaisesti – kuinka ne yhdessä vaikuttavat vanhempien tekemiin lapsen hoitoa ja varhaiskasvatusta koskeviin ratkaisuihin.

- Olemme iloisia, että meillä on mahdollista jatkaa tätä työtä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Sanoo professori ja hankkeen vuorovaikutusvastaava Kirsti Karila Tampereen yliopistosta.

Hanke on Jyväskylän yliopiston, Tampereen yliopiston ja THL:n yhteinen konsortiohanke ja se tuottaa merkittävää tietoa suomalaisesta lastenhoidon, varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen järjestelmistä.

Lisätietoja

Hankkeen johtaja Maarit Alasuutari maarit.alasuutari(at)jyu.fi

Hankkeen varajohtaja Katja Repo katja.repo(at)uta.fi

Osahankkeen johtaja, vuorovaikutusvastaava Kirsti Karila kirsti.karila(at)uta.fi

Osahankkeen johtaja Johanna Lammi-Taskula johanna.lammi-taskula(at)thl.fi

Varhaiskasvatuksen tulevaisuus -seminaarin esitysten videotallenteet nyt katsottavissa!

27.9.2017 järjestetyn Varhaiskasvatuksen tulevaisuus -seminaarin videotallenteet ovat nyt verkossa. Linkki puheenvuorojen tallenteisiin ja esiintyjien dioihin löytyy täältä.

 

Johanna Lammi-Taskula nimitetty virkamiestyöryhmään valmistelemaan perhevapaauudistusta

CHILDCARE-hankkeen THL:n osuudesta vastaava tutkimuspäällikkö Johanna Lammi-Taskula on mukana STM:n kokoon kutsumassa virkamiestyöryhmässä, jonka tehtävänä on syksyn 2017 aikana valmistella Sipilän hallituksen elokuun budjettiriihessä linjaamaa perhevapaauudistusta. Perhevapaauudistuksen tavoitteena on lisätä tasa-arvoa työelämässä ja vanhemmuudessa ja sen on määrä tulla voimaan 2019.

Varhaiskasvatuksen tulevaisuus -seminaarin antia käsittelevä blogiteksti luettavissa!

Varhaiskasvatuksen tulevaisuus -seminaari järjestettiin Säätytalolla 27.9.2017. Anna Siippainen ja Maiju Paananen käsittelevät seminaarin sisältöjä blogitekstissä.

Tietolaatikko.JPG

 

 

 

Maarit Alasuutari ja Kirsti Karila pohtivat STN:n blogissa vuorovaikutustoimintaa

Maarit Alasuutari ja Kirsti Karila vierailevat STN:n blogissa tekstillä "Vuorovaikutustoiminta muuttuvalla varhaiskasvatuksen ja lastenhoidon kentällä".

Blogissa uusi teksti: Mahdollisuuksien tasa-arvo, alueellinen vaihtelu ja varhaiskasvatus

Uusi julkaisu "Varhaiskasvatuksen järjestämisen puhekehykset kunnissa" Yhteiskuntapolitiikka -lehdessä

CHILDCARE-hankkeen tuloksiin voit tutustua uusimmassa Yhteiskuntapolitiikka (4/2017) lehdessä. Karila, K., Eerola, P., Alasuutari, M., Kuukka, A. & Siippainen, A. (2017) Varhaiskasvatuksen järjestämisen puhekehykset kunnissa.

Julkaisu on luettavissa verkossa kahden numeron viiveellä.

Varhaiskasvatuksen tulevaisuus -seminaari 27.9.2017

Opetus- ja kulttuuriministeriö, varhaiskasvatuksen neuvottelukunta sekä Strategisen tutkimuksen neuvoston (SA) rahoittama Jyväskylän yliopiston, Tampereen yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteinen CHILDCARE-tutkimuskonsortio järjestävät yhdessä Varhaiskasvatuksen tulevaisuus -seminaarin 27.9.2017 Helsingissä, Säätytalolla. 

Seminaarin puhujien videotallenteet ovat katsottavissa täältä.

 Seminaarit  diat saat auki klikkaamalla alla olevasta ohjelmasta haluamaasi puheenvuoroa.

Ohjelma

9.30–10.00 Ilmoittautuminen

10.00–10.15 Seminaarin avaus Seminaarin puheenjohtaja, ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen, opetus- ja kulttuuriministeriö Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen

10.15–11.00 Siirtymät ja jatkumot yhtenä laadun näkökulmana: OECD Starting Strong V Transition –raportin keskeiset tulokset sekä Suomen maaraportin esittely Opetusneuvos Kirsi Alila, KT, opetus- ja kulttuuriministeriö

11.00–11.15 Valokuvanäyttelyn Simelius Simelius "Näe minut!” esittely Päiväkodinjohtaja Klaus Rytöhonka, Turun kaupunki

11.15–12.15 Lounas ja valokuvanäyttelyyn tutustuminen

12.15- 12.45 Lastenhoitoratkaisut helsinkiläisissä lapsiperheissä Dosentti, johtava tutkija Anita Haataja VTM, erikoistutkija Maria Valaste HELA-hanke; TITA-konsortio, WIP-konsortio; Kela

12.45–13.15 Varhaiskasvatuksen lainsäädännön muutokset vanhempien arvioimana Dosentti, yliopistonlehtori Anna-Maija Puroila, VakaVai-hanke, Oulun yliopisto KT, tutkijatohtori Susanna Kinnunen, VakaVai -hanke, Oulun yliopisto

13.15–13.45 Varhaiskasvatuksen ajankohtaiset kysymykset kuntatoimijoiden näkökulmasta Professori Maarit Alasuutari, CHILDCARE-konsortio, Jyväskylän yliopisto

13.45–14.00 Jaloittelutauko

14.00–14.30 Varhaiskasvatuksen tiekartta vuosille 2017-2030 Varhaiskasvatuksen selvityshenkilöt professori Kirsti Karila, Tampereen yliopisto Tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen, Palkansaajien tutkimuslaitos Varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas, Helsingin kaupunki

14.30–15.30 Kommenttipuheenvuorot ja loppukeskustelu Varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissanen, Oulun kaupunki Johtava asiantuntija Esa Iivonen, Mannerheimin lastensuojeluliitto Ylitarkastaja Marja-Liisa Keski-Rauska, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Esitysehdotuksia pyydetään Perhe, työ ja lapset -työryhmään Työelämän tutkimuspäiville

Varhaiskasvatus tukee pienen lapsen perhettä