14.06.2018

At Ruusupuisto

Kasvattajien kahvihuone
9.00–13.00 Ruusupuisto 2D
Tule tapaamaan kollegoja ja jakamaan asiantuntijuutesi iloja ja haasteita kahvikupin äärellä. Mitä työssä oppiminen on ja voisi olla parhaimmillaan? Miten jakaa osaamista ja kehittää sitä edelleen? Oppilaille on samaan aikaan tarjolla monenmoista ohjattua toimintaa.

Jäljet kutsuvat eskareita, ykkösiä ja kakkosia seikkailemaan
9.00–13.00 Ruusupuisto, ryhmien kokoontuminen pääaulassa
Lähde opettajasi kanssa seikkailemaan jäljillä! Seikkailun aikana ihmetellään ja etsitään ratkaisuja kolmessa erilaisessa toimintapisteessä. Ohjaajina ovat tulevat opettajat. Tapahtumaan ilmoittaudutaan etukäteen. Enimmäisryhmäkoko noin 12-14 oppilasta. Suuremmat ryhmät voivat varata useamman ajan.

TechTrends in Education!
9.00–15.00 Ruusupuisto, 2. krs aula ja Onni
We invite school pupils (5th-9th graders) to our workshop TechTrends in Education! with action-based technology fun. Pre-registration is needed. The program is in English.

Ask a language expert!
13.00–14.00 Ruusupuisto Juha
Everything you wanted to know about language but were afraid to ask. There are no silly questions! A panel of language experts will try to answer them. (Three sessions of 20 minutes each)

Multilingual escape room
14.00–16.00 Ruusupuisto Lucina

Muistoja ja kokemuksia mielisairaalasta
14.00–18.00 Ruusupuisto Iisa ja Aino
Mielisairaalat ovat osa suomalaista kulttuurihistoriaa. Ne ovat kuuluneet suomalaisten elämään monin tavoin, ja niihin liittyy kipeitä ja vaiettuja, mutta myös positiivisia muistoja. Monitieteinen tutkijaryhmämme ( FT Saara Jäntti, FT Karoliina Maanmieli, FM Anu Rissanen, FT Sari Kuuva ja TansT Kirsi Heimonen) tutkii mielisairaalamuistoja SKS:n kansanrunousarkiston kanssa yhteistyössä 2014-2015 kerätyn, ainutlaatuisen moniäänistä muisteluaineiston avulla. Muistelutekstejä ovat tuottaneet niin sairaaloiden potilaat, omaiset, henkilökunta kuin henkilökunnan lapsetkin. Ne kattavat mielisairaanhoidon monia vaiheita 1930-luvulta 2000-luvulle. Tutkijoiden yössä hankkeen tutkijat avaavat muistoja ja esittelevät mielisairaalahistoriikeissa käytettävää kuva-aineistoa, otteita mielisairaalan lääkärin Laura Siippaisen päiväkirjanomaisesta teoksesta Tuulien talo sekä mielisairaalamuistoista poimittuja ajatelmia.   Keräämme myös uusia muistoja. Olet lämpimästi tervetullut jakamaan omasi.

Kahvitaukoja ja työhyvinvointia
16.00–20.00 Ruusupuisto kahvila Uno ja Elsa
Työ-ja organisaatiopsykologian tutkimusryhmä tarjoaa mahdollisuuden keskustella työelämästä, arvioida omaa työhyvinvointia ja tutustua ajankohtaiseen tutkimukseen kahvikupposen äärellä Tutkijoiden yössä. Luvassa mm. hauskoja testejä, jotka antavat ajattelemisen aihetta! Ympäristöpsykologian asiantuntijat Katriina Hyvönen ja Kirsi Salonen järjestävät ryhmille kokemuksellista ohjelmaa, jossa mahdollisuus itse kokea, miten luonnosta saa virtaa työhön! Tiedot ennakkoilmoittautumisesta tulevat myöhemmin. Huomioithan sään mukaisen pukeutumisen ryhmään osallistuessasi. 

Työpsykologian kahvila
16.00–20.00 Ruusupuisto, kahvila Uno
Keskustele työ- ja organisaatiopsykologien kanssa ja tee työstressitesti.

“Get out of your mind and speak up!” 
16.00–20.00 Ruusupuisto, Helena
Psykologiset ohjelmat hyvinvoinnin edistämiseen.

Katso, ajan ilman käsiä!
16.00–20.00 Ruusupuisto, 3. krs aula
Kuinka aivosähkökäyrää voi käyttää laitteiden ohjaamiseen?

Silmänliikkeet - ikkuna mielen liikkeisiin
16.00–20.00 Ruusupuisto, 3. krs aula
Silmänliikkeiden reaaliaikainen kuvaaminen

Brain quiz 
17.00–20.00 Ruusupuisto, Katri
Testaa aivotietosi visaisessa aivovisassa!

Paneelikeskustelu: Peruskoulu eilen, tänään ja huomenna
17.00–18.30 Ruusupuisto, pääaula
Peruskoulu muutti suomalaista yhteiskuntaa lopettamalla sääty-yhteiskunnan viimeisen jäänteen antamalla kaikille kansalaisille tasa-arvoiset mahdollisuudet hyvään peruskoulutukseen. PISA-tulosten perusteella arvioiden peruskoulu on ollut koulutuksen menestystarina. PISA-menestys jatkui vuoteen 2006 asti. Sen jälkeen tulokset kääntyivät laskuun ja sukupuolten väliset erot oppimistuloksissa alkoivat kasvaa. Nyt myös alueelliset erot ovat alkaneet näkyä tutkimuksissa. Onko peruskoulun ja lasten tasa-arvon yllä uhkaavia pilviä? Pitääkö peruskoulun tulevaisuudesta olla huolissaan? Tilaisuuden järjestää tänä vuonna 50 vuotta täyttänyt Koulutuksen tutkimuslaitos, jonka syntyhistoria kietoutuu osaltaan peruskoulun perustamiseen. Tilaisuudessa keskustelua virittävät peruskoulun tutkijat ja opettajat. Paneelin juontaa apulaisprofessori Juhani Rautopuro.

THEATRE: Hahmotelmia kodiksi ja Kotiteatteriprojekti
18.00–20.00 Ruusupuisto Lucina
KOTITEATTERIPROJEKTI ESITTÄÄ Kotiteatteriprojekti (THEATRE) -hankkeessa tutkittiin teatterin keinoin asumispalveluissa elävien ihmisten kokemuksia ja ajatuksia kodista. Tutkijoiden yössä nähdään tutkivien teatterityöpajojen pohjalta valmistunut esitys sekä esityksen valmistumisesta tehty dokumenttielokuva sekä esitellään hankkeen loppuraportti. Yleisön kanssa jaetaan kokemuksia  ja kysymyksiä kodista. HAHMOTELMIA KODIKSI -ESITYS Paikan asuttaminen, paikkaan kuuluminen ja kiinnittyminen ovat ihmisen tapoja olla maailmassa. Koti kytkeytyy läheisesti ihmisenä olemisen peruskysymyksiin. Hahmotelmia kodiksi  -esitys käsittelee kodin merkityksiä ja asumiseen liittyviä toiveita ja kokemuksia. Työryhmä koostuu Näsinkulman Klubitalon jäsenistä ja työntekijöistä, jotka yhdessä ammattiohjaajan ja tutkijan kanssa ovat luoneet esityksen, jossa kodin eri merkitykset rakentuvat ja purkautuvat asumispalvelujen ja sosiaaliturvajärjestelmän kontekstissa. Esityksen kesto 30 min. Kieli: suomi. Keskustelua KOTITEATTERIPROJEKTI ELI NÄIN TEHTIIN HAHMOTELMIA KODIKSI  - DOKUMENTTI kertoo esityksen valmistamisesta. Kesto 20 min. Kielet: suomi, englanti

Tiedeisku / Science Slam
18.30–21.00 Ruusupuisto, pääaula
Lyhyitä esityksiä psykologian tutkimuksesta.