Väitösuutiset

Väitös: 18.06.2018: 5G tulee vauhdilla – kilpailla vai tehdä yhteistyötä? (Di Zhang)

Aika:

18.6.2018 12:00 — 13:00


Sijainti: Mattilanniemi, Agora, Ag Gamma
FM Di Zhangin tietotekniikan väitöskirjan "Virtual Resource Sharing Mechanisms in Software Defined and Virtualized Wireless Network" tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Tarik Taleb (Aalto-yliopisto) ja kustoksena professori Timo Hämäläinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Käyttämällä yhteistyöhön Di Zhangin väitöskirjassa kehittämää sovellusalustaa, operaattorit saavat lisää tyytyväisiä käyttäjiä, parempaa tuottoa ja säästävät energiaa.

Lähes kaikkialla on tapahtumassa digitaalinen muutos, jota mobiili- ja pilvipalvelut sekä laajakaistatiedonsiirto nopeuttavat. Erilaisia uusia palveluita, kuten HDTV, virtuaalitodellisuus, itseajavat autot ja esineiden internet, tulee jatkuvasti tarjolle niin kuluttajille kuin yrityksille. Nämä uudet palvelut vaativat radikaaleja muutoksia verkkojärjestelmien arkkitehtuureille. Tämä taas avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia verkkoyhteyksien rakentajille ja verkko-operaattoreille.

Zhang keskittyi väitöskirjassaan etsimään ratkaisuja verkko-operaattoreiden yhteistyöhön. Operaattoreiden välisillä sopimuksilla ja yhteistyöllä voidaan vähentää merkittävästi tietoverkkojen pääoma- ja käyttökustannuksia. Samalla pystytään vastamaan paremmin loppukäyttäjiltä tuleviin verkkopalveluiden vaatimuksiin. Tavoitteena on markkinatilanne, jossa operaattorit saavat enemmän tuottoa yhteistyön avulla kuin kilpailemalla.

Zhang kehitti väitöskirjassaan ohjelmistopohjaisen virtualisoidun verkkoarkkitehtuurin, jolla yhteistyömahdollisuutta voidaan tarjota eri verkkotoimijoille. Kehitetty arkkitehtuuri mahdollistaa eri operaattoreiden kesken tasapuolisuuden, hyödyt ja yksityisyyden käyttämällä hyväksi Zhangin työssään kehittämiä huutokauppa- ja sopimusteorioita.

Lisätietoja

M.Eng, Di Zhang, zhdizhan@student.jyu.fi, puh. 040 163 5452
tiedottaja Kati Valpe, kati.valpe@jyu.fi, puh. 0400 247 458

Teos on julkaistu sarjassa Jyväskylä Studies in Computing, Nr. 282, 62 s., Jyväskylä, 2018, ISSN 1456-5390; 282, ISBN 978-951-39-7469-5 (nid.), ISBN 978-951-39-7470-1 (PDF). Julkaisujen myynti: puh. 040 805 3825, myynti@jyu.fi.

Di Zhang suoritti kandidaatin tutkinnon (automaatio) vuonna 2011 ja maisterin tutkinnon vuonna 2013 (järjestelmä suunnittelu) Northeastern University, Shenyang, Kiina. Nyt hän on viimeistellyt väitöskirjaansa langattomaan tietoliikenteeseen liittyen Jyväskylän yliopistossa. Hänen tutkimusintressissä ovat peliteoreettiset ongelmat, radioresurssien hallinta, langaton virtualisointi sekä ohjelmisto-ohjatut verkot.

Lisätietoja

Di Zhang

zhang.d.zhang@student.jyu.fi