Yliopiston uutiset
Koulutusuutiset

IT-alan muuntokoulutus helpottaa osaajapulaa myös Keski-Suomessa

Seitsemän yliopiston verkosto toteuttaa syyskuusta 2018 alkaen kaksivuotisia IT-alan muuntokoulutuksia. Niissä pilotoidaan uutta toimintamallia, jossa etäopetukseen pohjautuvia koulutusohjelmia tuetaan paikallisesti yhteistyöverkoston sisällä.

Koulutusverkostossa on tarjolla Oulun, Vaasan ja Turun yliopistojen sekä Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkinto-ohjelmia. Koulutusta tarjotaan maantieteellisesti laajalla alueella hyödyntäen etäopetusta sekä paikallista opetusta ja ohjausta, johon osallistuvat myös Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistot sekä Tampereen teknillinen korkeakoulu.

Koulutustarjonta pohjautuu laajaan selvitykseen, jossa on kartoitettu yritysten osaamistarpeita sekä avoimia harjoittelu- ja työpaikkoja. Koulutus on tarkoitettu aiemman osaamisen uudistamiseen henkilöille, jotka ovat jo suorittaneet korkeakoulututkinnon ja joilla on edellytyksiä suorittaa ylempi korkeakoulututkinto enintään kahdessa vuodessa. Pohjatutkintona voi olla kandidaatti-, maisteri-, DI- tai ammattikorkeakoulututkinto soveltuvalta alalta. Koulutuksen tuloksena on diplomi-insinöörin (DI) tai maisterin (FM, KTM) tutkinto riippuen koulutusalasta.

– Keski-Suomen maakuntavaltuusto esitti toukokuussa 2017 maakunnan pääsemistä hallituksen positiivisen rakennemuutosohjelmaan ja sitä myötä ICT-alan koulutuksen lisäämiseen Keski-Suomessa. On ilahduttavaa, että maakuntavaltuuston toive toteutui näin nopeasti ja myös Keski-Suomessa päästään tekniikanalan koulutuksessa alkuun, toteaa Keski-Suomen maakuntajohtaja Tapani Mattila.

– Keski-Suomen kauppakamarin toivelistalla DI-koulutus on ollut jo vuosia ja pidämme tärkeänä, että teknispainotteisessa koulutuksessa päästään ICT-alan osalta liikkeelle. Valtra-yrityksessä henkilöstö on ottanut uuden mahdollisuuden innokkaasti vastaan ja henkilöstölle ollaan räätälöimässä opinto-ohjelmia, jotka voidaan toteuttaa työn ohessa. Valtrassa opiskelu ja diplomityö kytketään Valtran kehittämishankkeisiin. Toivottavasti keskisuomalaiset yritykset tarttuvat uuteen tilaisuuteen ja kannustavat omaa henkilöstöään suorittamaan jatko-opintoja nyt avautuvassa ohjelmassa, toteaa Keski-Suomen kauppakamarin puheenjohtaja ja Valtran toimitusjohtaja Jari Rautjärvi.

– Muuntokoulutuksen verkostomainen toteutustapa on uusi avaus yliopistojen väliselle yhteistyölle. Jyväskylä oli rakentamassa koulutusverkostoa ja sillä on suuri merkitys alueen osaajapulan paikkaamiseen, toteaa Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

– Oulun, Vaasan ja Turun yliopistojen sekä Lappeenrannan teknillisen yliopiston tarjonta ja DI-tutkinto tuovat tervetulleen lisän Keski-Suomalaisille opiskelijoille tarjottavaan palettiin, joka kattaa entistä paremmin erityisesti yritysten laajaa osaamistarpeiden kirjoa, iloitsee informaatioteknologian tiedekunnan dekaani Pasi Tyrväinen.

– Koulutuksen rahoitus tulee hallituksen positiivisen rakennemuutoksen ohjelmasta, johon hallitus myönsi vuoden 2017 lopussa 10 miljoonaa euroa. Keski-Suomen pääsy ohjelmaan on eduskunnan linjaus viime heinäkuulta. DI-koulutusta on yritysten toimesta useaan otteeseen esitetty Keski-Suomeen ja se toteutuu tämän ohjelman myötä nyt verkostomaisena yhteistyönä, toteaa viime vuonna hankevalmistelua johtanut professori Pekka Neittaanmäki.

Koulutukseen otetaan 250 muuntokoulutettavaa koko Suomessa. Hakuaika on parhaillaan menossa ja päättyy 25.5.2018.

Lisätietoja:
Professori Pekka Neittaanmäki, Informaatioteknologian tiedekunta, Jyväskylän yliopisto puh. 040 550 7005, pekka.neittaanmaki@jyu.fi
Professori Timo Tiihonen, Informaatioteknologian tiedekunta, Jyväskylän yliopisto puh. 050 373 2125, timo.tiihonen@jyu.fi

Koulutuskokonaisuudet:

  • Turun yliopisto: Ohjelmistotekniikka (DI), tekoäly (FM)
  • Lappeenrannan teknillinen yliopisto: Industrial IoT (DI)m Industrial IoT -maisteriohjelma
  • Vaasan yliopisto: Digitaalinen liiketoiminnan kehittäminen (KTM)
  • Oulun yliopisto: Ohjelmistotekniikka (FM), tekoäly, soveltava tietotekniikka, tietokonetekniikka, tuotantotalous (DI)
    • Tietotekniikka, diplomi-insinööri (2v)
    • Tietojenkäsittelytiede, filosofian maisteri (2v)
    • Tuotantotalous, diplomi-insinööri (2v)

Lisätietoja: