20.06.2018
Yliopiston uutiset

”Toinen koti” dokumentoi Suomen turvapaikkapolitiikkaa ja pakolaistaustaustaisten taiteilijoiden asemaa

Toinen koti on dokumenttiteatteriprojekti, jossa suomalaiset ja pakolaistaustaiset taiteilijat muodostivat ilmaisuyhteisön. Tavoitteena oli auttaa marginalisoituja ihmisiä saamaan äänensä ja tarinansa julkiseen keskusteluun taiteen keinoin.

– Teatteriprojektissa kohtasivat pakolaisina Suomeen tulleet ja tänne syntyneet taiteilijat, ohjaaja ja tutkija Jussi Lehtonen kertoo tuoreessa ArtsEqual-hankkeen lyhytelokuvassa. Hän on tehnyt sen yhdessä työparinsa, Jyväskylän yliopiston tutkija Sari Pöyhösen ja kuvaaja Evelin Kaskin kanssa.

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön dokumenttiteatteriesitys Toinen koti esitettiin kuluneella kaudella loppuunmyydyille katsomoille yhteensä 29 kertaa.

Vuonna 2015 Suomeen tuli 32 000 turvapaikanhakijaa enimmäkseen Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Heidän joukossaan pakeni satoja taiteilijoita.

Lehtonen koki tarvetta osallistua julkiseen keskusteluun pakolaisista ja Suomen kotouttamispolitiikasta. Hän alkoi suunnitella dokumenttiteatteriprojektia Kansallisteatterin Kiertuenäyttämölle yhdessä pienen ryhmän kanssa. Mukaan pyydettiin myös soveltavan kielentutkimuksen professori Pöyhönen, jolla on kokemusta turvapaikanhakijoihin ja kotoutumiseen liittyvästä tutkimuksesta. Pakolaisena Suomeen tulleita taiteilijoita työryhmä löysi mukaan erilaisten verkostojen kautta.

Keskeistä yhteisössä on asettuminen toisen asemaan. Sitä opitaan erilaisten harjoitusten kautta, mutta kahnauksia tulee silti väistämättä.

– Yhteisössä oli mukana sisällissotaa käyvien tahojen eri osapuolia, esimerkiksi sekä Syyrian hallituksen että kapinallisten edustajia, Pöyhönen toteaa.

Projektin myötä koko yhteisö eli pakolaistaustaisten jäsentensä mukana, kun nämä hakivat turvapaikkaa Suomesta. Samalla suomalaisten jäsenten silmät avautuivat.

– Kun Suomen viranomaiset sanoivat näyttelijä Bakr Hasanille, että tämän tulisi vaihtaa ammattinsa ja lopettaa ajatustensa ilmaiseminen julkisesti ollakseen turvassa kotimaassaan, minusta alkoi tuntua, että jotakin oli tapahtunut sananvapauden käsitteelle Suomessa. Tajusin, että meidän pitäisikin tehdä esitys tästä aiheesta sen sijaan, että käsittelisimme vain kotoutumista, Lehtonen kertoo.

Aiheen käsittely ei jäänyt vain esitykseen. Tutkijat laativat myös toimenpidesuosituksen. Sen mukaan Maahanmuuttovirastolla (Migri) ei ole riittävää käsitystä siitä, millainen taide missäkin kontekstissa näyttäytyy sellaisena, jonka valtaapitävät tahot kokevat uhkaavana. Suosituksessa ehdotetaan, että Migri konsultoisi tässä asiassa luotettavia asiantuntijalähteitä.

Video julkistetaan 20.6. vuosittaisena maailman pakolaispäivänä. Katso Toinen koti -lyhytelokuvat (kesto 10 minuuttia, tekstityskielinä suomi, englanti, arabia):

Toinen koti (suomeksi) https://youtu.be/fgtLpJckB14
Toinen koti (tekstitys arabiaksi) https://youtu.be/fTLJcgWG6WY
Toinen koti / Other home (englanniksi) https://youtu.be/L5LYw0wvwuU

tai täältä:

https://www.youtube.com/channel/UChhYbbQnycWNe45uKiRPkag/videos

ArtsEqual-hankkeen toimenpidesuositus:
https://sites.uniarts.fi/en/web/artsequal/-/toimenpidesuositus-taiteilija-turvapaikanhakijana

Lisätietoja:

Professori Sari Pöyhönen, Jyväskylän yliopisto, sari.h.poyhonen@jyu.fi
Ohjaaja, näyttelijä, tutkija Jussi Lehtonen, Kansallisteatteri, jussi.lehtonen@kansallisteatteri.fi, p. 050 441 7611