15.06.2018
Tutkimusuutiset
Yliopiston uutiset

Aasian maat näyttävät tietä terveydenhuollon tekoälykehityksessä

Suomessa vasta ensimmäiset pilotit ovat käytössä ja tekoälyn käyttösovelluksia arvioidaan terveydenhuollossa, kun Aasiassa tekoälyä hyödynnetään jo päivittäisessä sairaanhoidossa. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta selvitti tekoälyn käyttöä Aasian maiden terveydenhuollossa.

Raportin mukaan tekoälykisaa johtava valtio Kiina kehittää tekoälyä aggressiivisesti ja on julistanut tavoitteekseen olla maailman tekoälyn keskus vuoteen 2030 mennessä. Vuosien 2011 ja 2015 välillä Kiinasta yksinään tuli 41 000 tekoälytutkimusta. Kiinan tekoälyn kehitystä tukevat suuri väestömäärä ja heikko henkilöstötietosuoja. Kiinassa on otettu käyttöön tekoälyä hyödyntävä älysairaala ja maasta tulee jatkuvasti uusia terveydenhuollon tekoälyinnovaatioita.

Japani on toinen Aasian teknologiajätti. Maassa on keskitytty tekoälyllisten robottien kehittämiseen, joita on otettu käyttöön vanhainkodeissa ympäri Japania. Pääministeri Shinzo Abe on avoimesti tukenut ohjelmistopuolen kehityksen edistämistä ja se on näkynyt kasvavana tekoälyohjelmistojen määränä. Japanissa on kehitetty useita diagnosointia parantavia ja nopeuttavia järjestelmiä, joista osaa on käytetty myös Euroopassa.

Singaporesta voidaan nähdä tulevan Aasian laadukkaimmat tekoälytutkimukset. Singaporen kansallinen tutkimussäätiö on perustanut kansallisen suunnitelman AI Singaporen, jonka tarkoituksena on tehostaa Singaporen tekoälykyvykkyyttä. Singapore näyttää tietä esimerkiksi silmäsairauksien tutkimuksen kehittämisessä. Singaporen valtakunnallisen silmäsairauksien keskuksen kehittämä tekoälyllinen ohjelma pystyy ensimmäisenä maailmassa havaitsemaan tietyt silmäsairaudet alan lääkäreitä paremmin.

Edellä esitellyt tapaukset ovat vain jäävuoren huippu Aasian tekoälykehityksestä. Tekoälyn kehitys on jatkuvaa ja kehityssuuntaa terveydenhuollon tekoälylle näyttävät Aasiassa myös Etelä-Korea, Intia, Vietnam, Taiwan ja Malesia.

Terveydenhuollon tekoälyn strategioita on kehitetty myös esimerkiksi Iso-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa ja Suomessa. Aasialaisten tutkimusorganisaatioiden ja yritysten tekoälyn kehitystä on syytä seurata, jotta voisimme oppia, kuinka laaja-alaisesti tekoälyä voidaan sosiaali- ja terveysalalla hyödyntää.

Professori Pekka Neittaanmäki, pekka.neittaanmaki@jyu.fi, puh. 040 550 7005