13.06.2018
Yliopiston uutiset

Jyväskylän yliopiston kirjastosta moderni avoimen tiedon keskus ja kohtaamispaikka

Jyväskylän yliopiston kirjasto uudistetaan lähivuosien aikana, tavoitteena luoda joustava, monivyöhykkeinen tila, joka tarjoaa uudenlaisia kohtaamispaikkoja eri käyttäjäryhmille.

- Kirjastosta tulee elävä yliopiston näyteikkuna, portti upealle kampusalueellemme. Teemme tilasuunnittelua yhteiskehittämisen mallilla yhdessä kiinteistön omistajan, henkilöstömme ja opiskelijoidemme kanssa. Toivon, että jatkossa eri käyttäjäryhmät löytävät kirjaston kaikille avoimet palvelut, niin laajat julkaisuaineistot ja digitaaliset kokoelmat, kuin myös monipuoliset opetus-, ryhmätyö-, kahvila- ja kohtaamistilatkin, rehtori Keijo Hämäläinen  toteaa.

Hallituksen päätöksiä 13.6.2018

Yliopiston hallitus hyväksyi 13.6.2018 kirjaston peruskorjattujen tilojen vuokraamista koskevan esivuokrasopimuksen Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa. Arkkitehti Arto Sipisen suunnittelema, vuonna 1974 valmistunut kirjasto on poissa käytöstä peruskorjauksen vuoksi arviolta kesäkuusta 2019 elokuuhun 2021. Yhteensä noin 10 000 kerrosneliömetrin kokoisen rakennuksen väistötiloina toimivat Mattilanniemen ja Ylistönrinteen kampuskirjastot sekä Aallon lukusali päärakennuksessa. Vapaakappalekokoelma ja muu kellarikerroksissa oleva aineisto siirretään pysyvästi Kanavuoren luolastoon, mikä vapauttaa runsaasti tilaa uusille toiminnoille.

Rakennukseen sijoittuvat avoimen tiedon keskus eli kirjasto ja tiedemuseo sekä it-palvelut, ravintola, kahvila ja myymälä. Avoimen tiedon keskuksen museot jatkavat toimintaansa nykyisissä tiloissaan Vesilinnassa (luonnontieteellinen museo) ja Seminariumissa (kulttuurihistoriallinen museo).

Vaikka kirjastorakennuksesta ei ole tehty erillistä suojelupäätöstä, yliopisto haluaa kunnioittaa alkuperäistä arkkitehtuuria. Museovirasto on rakennuksen suojelua koskevassa lausunnossaan esittänyt ulkoarkkitehtuurin värityksen ja materiaalien sekä sisätilojen värimaailman, aulatilan ja sen valoikkunoiden säilyttämistä.

Lisätietoja:

rehtori Keijo Hämäläinen, p. 040 6800215, keijo.hamalainen@jyu.fi

talous- ja palvelujohtaja Päivi Seppä, p. 050 591 9522, paivi.seppa@jyu.fi