04.06.2018
Yleisöluennot

Kulttuurintutkimuksen kesäkoulu: Scapegoats, Violence, and Mimetic Theory – 21st International Summer School of Cultural Studies

Aika:

4.6.2018 — 5.6.2018

Sijainti: Seminaarinmaki, Educa D 109; ja baari Vakiopaine
Kulttuurintutkimuksen kesäkoulu Syntipukki, väkivalta ja mimeettinen teoria - Scapegoats, violence, and mimetic theory

Kulttuurintutkimuksen seuran ja Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen järjestämässä kesäkoulussa ”Scapegoats, violence, and mimetic theory” (Syntipukki, väkivalta ja mimeettinen teoria) tarkastellaan René Girardin mimeettisen teorian kehyksissä kysymyksiä syntipukeista, jäljittelystä ja väkivallasta erilaisissa yhteiskunnallisissa ilmiöissä ja kaunokirjallisuudessa. Girardin linssein tarkasteltuna esimerkiksi sosiaalisen median vihapuhe saa selityksen syntipukkimekanismina. Mutta onko Girardilla tarjota ongelmalle myös ratkaisu?

Kesäkoulun kaikille avoimessa symposiumissa maanantaina 4.6. luennoivat YTT dosentti Tiina Arppe ja FT yliopistonlehtori Hanna Mäkelä aiheinaan Girardin mimeettinen teoria kulttuurin analyysissä (Arppe) ja toisaalta kaunokirjallisuuden narratiivisen analyysin työkaluna (Mäkelä).

Luennot pidetään Jyväskylän yliopiston Educa-rakennuksessa salissa D 109 klo 12.00–14.15.

Tiistaina 5.6. järjestetään myös vapaamuotoinen keskustelutilaisuus baari Vakiopaineessa klo 19 alkaen. Paneelissa pohditaan syntipukin merkitystä ja funktioita, uskonnon ja väkivallan yhteyttä ja sitä, keitä tai millaisia ovat nykyajan syntipukit ja voiko syntipukkimekanismin lakkauttaa.

Esikeskustelijoiksi on kutsuttu Tiina Arppe, nykykulttuurin emeritusprofessori Erkki Vainikkala ja Girardia suomen kielelle kääntänyt runoilija Olli Sinivaara.

Keskustelun jälkeen ilta jatkuu kaunokirjallisissa merkeissä, kun lavan ottavat haltuun kirjailijat Laura Lindstedt, Eeva Rohas, Olli Sinivaara ja Suvi Valli.

Lisätietoja ja yhteydenotot:
Eeva Rohas 050 4136502