16.07.2018
Tutkimusuutiset
Yliopiston uutiset

Neutriinotervehdys miljardien vuosien takaa

Avaruudesta saapuvia suurienergiaisia neutriinoja on havaittu jo muutaman vuoden ajan, mutta tällä kertaa tutkijat onnistuivat löytämään neutriinon syntypaikan.

Etelänavalla toimiva Icecube-koe havaitsi viime syyskuussa poikkeuksellisen suurienergiaisen neutriinon. Neutriino aiheutti jäähän törmätessään reaktion, joka havaittiin syvälle jään sisään upotettujen ilmaisimien avulla. Tutkijat ovat havainneet tällaisia avaruudesta saapuvia suurienergiaisia neutriinoja jo muutaman vuoden ajan, mutta tähän mennessä ei ole saatu selville, mistä neutriinot ja niiden suuri energia ovat peräisin.

Tällä kertaa tutkijat onnistuivat löytämään neutriinon syntypaikan. Science-lehdessä juuri ilmestyneen artikkelin mukaan neutriino syntyi noin 3,7 miljardia vuotta sitten aktiivisessa kehitysvaiheessa olleen ns. blasaari-tyyppisen galaksin ytimessä. Koodinimellä TXS 0506+056 tunnetun galaksin keskellä on musta aukko, jonka massa on sata miljoonaa kertaa auringon massa.

Musta aukko aiheutti purkauksen, jossa syntyi hyvin suurienergiaisia neutriinoja ja muita hiukkasia. Toisin kuin muut hiukkaset, neutriinot kulkevat avaruuden läpi suoraan ja paljastavat näin syntypaikkansa. Aktiivisten galaksiytimien on jo pitkään uskottu toimivan kosmisina hiukkaskiihdyttiminä. Nyt tälle saatiin vahvistus.

– Mielenkiintoinen ja pitkään kaivattu havainto. Neutriinofysiikan tutkimuksessa on edetty viime vuosikymmeninä pitkin harppauksin, ja tässä on taas uusi hieno aluevaltaus, toteaa neutriinojen tutkimiseen erikoistunut professori Jukka Maalampi.

– Olemme Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksessa tutkineet, kuinka tällaisia aktiivisissa galaksiytimissä syntyviä suurienergiaisia neutriinoja voidaan käyttää neutriinojen perusilmiöiden kuten oskillaatioiden ja niin sanottujen steriilien neutriinojen tutkimiseen. Tähän tarvitaan vielä suuri määrä uusia havaintoja, mutta pää on nyt avattu, Maalampi jatkaa.

Lisätietoja:

Professori Jukka Maalampi, Jyväskylän yliopisto, fysiikan laitos, jukka.maalampi@jyu.fi, puh. 040 7731718