26.07.2018
Tutkimusuutiset
Yliopiston uutiset

Tekoälystä taloudellista hyötyä kiinteistöjen kunnonvalvontaan

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta on saanut Ympäristöministeriöltä rahoituksen KIRA-digi -ohjelmaan. Siinä on kyse on digitaalisuuden hyödyntämisestä kiinteistöjen ja rakennusten (KIRA) kunnossapidossa.

Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeessa on tarkoitus selvittää, miten tekoälypohjaisia ennustemenetelmiä voidaan hyödyntää rakennusten ennakoivassa kunnossapidossa.

IT-tiedekunnassa on aiemmin tutkittu tekoälyn tuomaa lisäarvoa suomalaisen digitaalisen terveysdatan analysoimiseksi ja muodostettu saadun datan pohjalta terveydentilaan liittyviä ennustemalleja. SOTE-puolella kehitetty toimintamalli soveltuu kuitenkin myös KIRA-alalle.

Kiinteistöjen eri sensoreista koottava data kerätään tietokantaan, josta se poimitaan analysointia varten. Tämä lisää analysoinnin tehokkuutta sekä siihen käytetyn ajan että kulujen suhteen.

- Kiinteistön koko elinkaaren aikainen ylläpito tuottaa valtavan määrän mitattavaa dataa. Ilman tekoälypohjaisia järjestelmiä datan analysointi ihmisvoimin on sekä työlästä että kallista, kertoo professori Pekka Neittaanmäki Jyväskylän yliopistosta.

Tekoälystä voi tulevaisuudessa olla myös taloudellista hyötyä kiinteistöjen ja rakennusten kunnonvalvonnassa.

- Tekoälyn hyödyntäminen rakennusten ennakoivassa kunnossapidossa voi näkyä suurina säästöinä kunnossapitokuluissa, Neittaanmäki selittää.

Professori Pekka Neittaanmäki, pekka.neittaanmaki@jyu.fi, puh. 040 550 7005

Projektitutkija Petri Vähäkainu, petri.vahakainu@jyu.fi