29.08.2018
Väitös

4.10.2018 Luonnonaineet askeleen lähemmäksi lääkekaappia (Siitonen)

Aika:

4.10.2018 12:00 — 15:00

Sijainti: Ylistonrinne , YlistöKem4
Tiedote: 4.10.2018 Luonnonaineet askeleen lähemmäksi lääkekaappia
Luonnonaineilla on useita erilaisia biologisia vaikutuksia: kahvin kofeiini piristää, unikoiden morfiini lievittää kipua ja kärpässienten muskariini on hermostoon vaikuttava myrkky. Jotta näitä tai muita luonnonaineita voidaan soveltaa lääkeaineina, on luonnonaineita pystyttävä valmistamaan laboratoriossa.

Juha Siitosen kemian alan väitöskirja keskittyi Stemona- ja Kefalotaxus-kasveista eristettyjen luonnonaineiden valmistusmenetelmien kehittämiseen.

Stemona-kasvien luonnonaineita on käytetty aina hyttysmyrkyistä hengityselinsairauksien hoitoon. Vastaavasti Kefalotaxus-kasvien luonnonaineet tehoavat moniin eri syöpiin.

”Noin puolet maailman lääkkeistä ovat luonnonaineita tai pohjautuvat jollakin tavalla luonnonaineisiin. Esimerkiksi pajun kuoressa on aspiriinin esiastetta, salisyylihappoa.” kertoo Siitonen.

Palvelee lääketeollisuutta ja maataloutta

Siitonen kehitti väitöskirjassaan menetelmät kolmen eri Stemona-luonnonaineen valmistamiseen sekä aiempaa huomattavasti yksinkertaisemman menetelmän Kefalotaxus-luonnonaineiden perusrakenteen valmistamiseen. Näiden luonnonaineiden valmistamiseen kehitettiin myös useita uusia kemiallisia reaktioita. Uusia reaktioita voidaan tulevaisuudessa soveltaa muun muassa lääkkeiden, maatalouskemikaalien ja uusien materiaalien valmistukseen.

Luonnonaineiden monimutkaiset rakenteet ovat kiehtovia. Ne ovat synteettisiä haasteita ja paljastavat hyvin nopeasti nykyisten menetelmien rajoitukset.” Siitonen selittää.

FM Juha Siitosen orgaanisen kemian väitöskirjan "Synthetic Studies on 1-Azabicyclo[5.3.0]decane Alkaloids" tarkastustilaisuus on torstaina 4.10.2018 klo 12:00 salissa YlistöKem4. Vastaväittäjänä on professori Annette Bayer (University of Tromsø – The Arctic University of Norway) ja kustoksena professori Petri Pihko (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Juha Siitonen kirjoitti ylioppilaaksi Parikkalan lukiosta 2009. Hän aloitti kemian opinnot Jyväskylän yliopistossa samana vuonna ja valmistui filosofian maisteriksi keväällä 2014. Siitonen aloitti jatko-opinnot professori Petri Pihkon tutkimusryhmässä syksyllä 2014. Kesän 2017 hän vietti tutkimusvierailulla Ruotsissa (Lundin yliopisto). Tammikuussa 2019 Siitonen aloittaa työt opettavana tutkijatohtorina Ricen yliopistossa Houstonissa Yhdysvalloissa.

Väitöskirja on julkaistu sarjassa Department of Chemistry, University of Jyväskylä Research Report numerolla 210. ISBN 978-951-39-7550-0 (print), ISBN 978-951-39-7551-7 (online).